Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 219 návštěvníků)

Vánočka s postupem + briošky

5.0
Vánočka s postupem + briošky

Potřebné ingredience

20g droždí (1/2 kostky), 250ml mléka, 80-100g cukru krupice, 500g hladké mouky, citronová kůra, vanilkový cukr, 60g másla, 1 žloutek, špetka soli

Postup přípravy

Výroba těsta: Na dno domácí pekárny vlít tekuté přísady (žloutek, teplé mléko, rozpuštěné máslo), nasypat sůl, citr. kůru (nebo jiné koření, např. špetku mletého anýzu), mouku (i do DP dávám klasicky prosátou), nahoru cukr a rozdrobené kvasnice, resp. já u sladkého pečiva vždy vliju ručně udělaný kvásek - není to skoro žádná práce navíc a těsto je pak výjimečně nadýchané.

Kvásek - rozmíchat kvasnice ve lžičce cukru na kašičku, zalít částí teplého mléka, přikrýt, počkat, až vznikne hustá pěna (cca 5-10minut, je to hodně rychlé). Pak dle postupu dát do DP, anebo zadělat ručně - smíchat prosátou mouku s citr. kůrou, cukrem a špetkou soli, a zapracovat žloutek, rozpuštěné máslo, kvásek a zbytek mléka, dokud se na těstě nezačnou dělat puchýře.

Po zadělání a vykynutí rozdělit těsto na pomoučeném vále na 9 kousků a uplést copy ze 4, 3 a 2 pramenů

*

*

Nejširší cop přenést na plech, rukama rozplácnout, pomašlovat vajíčkem s troškou vody nebo mléka (jednotlivá patra se tak přilepí) a takto sestavit celou vánočku. Horní cop na obou koncích zastrčit, kam je možno, ideálně až pod spodní patro. Posypat mandlemi, ořechy nebo co kdo má rád.

Nechat ještě poctivě vykynout, půlhodinu každopádně, klidně hodinku. Pořádně nakynutá vánočka se nikde nesveze a není vůbec třeba do ní píchat špejle nebo si jinak pomáhat.

Upéct na cca 160 stupňů dozlatova - podle trouby, tak velký objem těsta se nemůže péct naprudko.

Ihned po upečení potřu horkým oslazeným mlékem (odpaří se) a zacukruju, aby se ve vánočce udržela vlhkost a nevysychala.

Jiný, nepocukrovaný model s celými půlkami mandlí

Ze stejného těsta jsou výborné i briošky, vyšlo mi jich osm (vajíčko jsem tentokrát dala celé, pořád mi nadbývají bílky). Stejně peču buchty nebo jiné plněné kynuté pečivo, pak ale dám jen 50g cukru, protože náplň je sama o sobě sladká.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

marcelka1976 31. 12. 2022, 5:49
Vánočka je přímo luxusní (clamp) (clamp). Dělala jsem ji z dvojité dávky,vánočka je krásně vláčná. (Y) (Y)
mates :) 21. 12. 2013, 23:32
(Y) (Y) (Y)
čučinek 26. 12. 2012, 13:22
Dobrý den (hello) den před Vánocemi jsem ji dělala |:o) |:o) |:o) opravdu výýýýýýýýýýýýbornáááááááá (Y) (Y) (Y) bezva popsán postup a ten kvásek jak ho děláte,tak to je opravdu paráááda (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) děkuji za bezva recepty,uložila jsem si více Vaších receptů (L) mějte se krásně a krásny silvestr (silvestr) (novy rok)
Danulik1 4. 12. 2012, 17:29
(Y) (Y) (Y) (Y) Vánočka byla vyborná |:o) |:o) |:o)
palcova 16. 7. 2012, 16:30
(Y) (Y) (Y) úžasná, výborná, skvělá (clamp) Nestačila pořádně vychladnout a byla fuč :-$ (flower) Dana
ppavli 21. 3. 2012, 16:23
Právě jsem ji dodělala, letos podruhé, je výborná. Tentokrát jsem však místo hladké mouky dala 400g polohrubé a 100g hrubé a je také moc dobrá. Díky za recept. (L)
nikibureska 23. 12. 2011, 14:50
Leni, tak letos také podle Vašeho receptu! Loni jsem pekla poprvé a povedla se mi, byla krásná a výborná! (Y) (nevím, jak sem vložit foto). Letos se mi s těstem pracovalo lépe, dělám ručně, teď mi už od rána kyne, tak nevím, jestli se mi zase povede.. ,-) Snad ano.. Krásné Vánoce! (andel) (stromecek)
Caryfucka 23. 12. 2011, 13:40
Letos opět podle vás! Moc děkuji za recept a postup a přeju krásné vánoce! (stromecek)
Marcela+ 18. 12. 2011, 11:22
máte ji krásnou, nikdy ji takovou nemám :-$ :-$ většinou mi trošku pukne na boku a trošku malinko sedne když ji vyndám z trouby. Nevíte čím by to bylo??? Ani namotanou syrovou ji nemám tak naducanou jako vy :-$ :-$ závidím (L) (L)
Lenka H. K. 19. 12. 2011, 8:29
@Marcela+ Dobrý den, tak to netuším. Zaděláváte těsto ručně nebo v pekárně? Já už jen v pekárně, takže je propracované opravdu důkladně a všechno kynuté pečivo mám krásně nadýchané. Že by vánočka sedla, toho jsem si nikdy nevšimla. Možná by to chtělo více ji propéct, tzn. snížit o něco teplotu pečení? Jinak mě nic nenapadá. Ať se povede. (stromecek) (hello)
kvítečko 16. 12. 2011, 23:07
také se chystám (Y)
silvieanezka 16. 12. 2011, 13:11
(Y) (Y) (Y) dekuji, je boziiii (pernicek) (banky)
HANASVA 3. 5. 2011, 22:47
Dnes jsem ji pekla a je výborná (Y) (Y) (Y) Děkuji za recept, Hana (F) (F) (F)
DANINEC 25. 4. 2011, 12:10
super návod...díky, vánočka se mi ale pokaždé převrhne ..nevím jestli je to tím že vrchní copy jsou moc těžké či co *-) *-) *-) *-) *-) ale zkusím to podle Vás ,snad se mi to povede (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
trala 5. 1. 2011, 1:07
(Y) (Y) (Y) :-) (clamp) (clamp) (clamp) (F)
luccka 4. 1. 2011, 22:46
|:o) Vánočka je naprosto úžasná ! Včera jsem pekla a už dnes odpoledne z ní nezbyl ani drobeček ,-) Určitě jí brzo upeču znova (child1) (child1) (hello) (hello)
JanaLud 23. 12. 2010, 20:53
Tak máme taky upečeno |:o)je BÁJEČNÁ a tento receptík si zapíšu do oblíbených (Y) Jen se obávám, že zítra budu muset péct znovu ,-) DÍKY (L) (hello)a krásné (banky) (andel) (stromecek) (darecek)
Lenka H. K. 23. 12. 2010, 20:58
@JanaLud Díky za zprávu a za pochvalu, i Vám krásné Vánoce (F) (banky).
Janycka 23. 12. 2010, 20:36
Díky za skvělý recept (Y) (Y) (Y) Vánočku jsem dnes upekla, je úžasná, voňavá a hlavně chuťově výborná |:o) |:o) |:o)
Lenka H. K. 23. 12. 2010, 20:58
@Janycka Tak to mám opravdu radost. (hello)
arabelka 23. 12. 2010, 11:04
...právě mi upletená kyne na stole, jsem moooooc zvědavá, jak se povede (L)
arabelka 23. 12. 2010, 13:19
@arabelka tak tady je můj výtvor http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=3330677 :-) :-) :-)
Lenka H. K. 23. 12. 2010, 20:57
@arabelka Tak se povedla. Doufám, že Vám i chutná (hello).
arabelka 24. 12. 2010, 11:39
@Lenka H. K. je výborná, příště dám celých 100g cukru, teď jsem dala míň (hello)
Zdenulinka 15. 12. 2010, 14:44
Ještě se chci zeptat, zda stačí Vánočku udělat den dopředu nebo by měla být odležená? Díky
Lenka H. K. 15. 12. 2010, 22:41
@Zdenulinka Nejlíp, když ji sníte čerstvou (a pro jistotu napíšu, že ne krájet horkou, to by se zakalila, ale to určitě víte).
lidare 15. 12. 2010, 11:33
(Y)tak a určitě zkusím,už se těším jak překvapím děti ke snídani na Vánoce,moc dobrý tip (Y) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie