Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 41 návštěvníků)

Domácí sýr

0.0
Domácí sýr

Potřebné ingredience

4 l čerstvého mléka, 8 lžic kyšky (může se použít i bílý jogurt s živou kulturou), syřidlo

Postup přípravy

V poslední době se u nás dost rozšířil prodej čerstvého mléka z automatu. Tak proč toho nevyužít udělat si něco dobrého doma. Já jsem se nadchla pro výrobu sýru. Musela jsem to vyzkoušet. Už jsem zkoušela i výrobu korbáčků, ale zatím musím ještě trénovat, není to nic jednoduchého. Už vím, proč jsou korbáčky dražší :) . Zatím zkouším. Sýr je moc dobrý a hlavně víte, co tam je :D

Na těchto stránkách najdete zajímavé rady a recepty na různé sýry http://jaknato.webpark.cz/HTML/Index.html
Tady je video postup. Skládá se ze 3 dílů http://www.youtube.com/watch?v=i7SlwZH8mDY&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=dfocJK1nPSU&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=h75iEv4NrR4&feature=related

z 4 l je cca 650 g sýra

mám dva druhy syřidla. Mě se víc osvědčilo syřidlo v levo. Rychlej se po něm mléko srazí a i chuťově je sýr pro mě lepší. Kyška se dává do mléka, kvůli tzv. zaočkování mléka, aby lépe reagovalo na syřidlo. Dá se koupit i speciální směs na zaočkování mléka, ale proč kupvat drahou směs, když tu samou práci udělá i kyška, jogurt nebo zakysaná smetana. Mně se nejvíc osvědčila kyška. Sýr má pak lahodnou chuť

forma na vylisování sýru. Udělala jsem si z kelímku, který jsem provrtala hřebíkem z vnitřní strany, aby vnitřek byl hladký. Forma se dá koupit, ale na co utrácet :) Sýr jde dělat i bez formy. Jenom se scedí do plachetky, vymačká se syrovátka a nechá se přes noc vykapat.

ještě ze vnitř

Mléko na výrobu sýrů se nepřevařuje. Zahřeje se jen cca na 30 stupňů, přidá se na každý litr cca 2 lžíce kyšky. Zamíchá se to a mléko se nechá 45 minut zaočkovat. Zatím si nachystám do trochy vody na každý litr 1 kapku syřidla. Po těch 45 minutách, vleji syřidlo s vodou do mléka, pořádně rozmíchám a už s tím nehýbu a nechám syřidlo pracovat cca 1 hod.

Po cca hodině zkusím trošku nahnout hrnec a vidím, že mléko už má pudikovou konzistenci. Poznáte to také tak, že do hmotý strčíté prst a po tažení prstu vám hmota praskne

sýřeninu nakrájím velkým nožem na čtverečky a pak ještě jednou na menší

takhle to vypadá

pak metličkou rozmíchám směs na drobné zrnka. Může se použít i vlastní ruka a mačkavou technikou rozmělňujeme zrno

nebojte se toho, že je to taková divná směs

:)

scedíme část syrovátky a do sýřeniny přidáme asi 60 % horké vody asi 80 stuňů, z odebrané syrovátky. Musíme pořád míchat, jinak se nám zrno slepí a není to dobré

po 45 minutách zkusím, jak zrno drží tvar, když ho zmáčknu v dlani. Drží, tak ho můžu buď scedit do plachetky nebo dát do formy lisovat

sýr ve formě před lisováním

přeložím přes sýr jednu stranu utěrky a dám pevné kolečko, kvůli tomu, aby byl sýr rovný. Já jsem použila tácek pod svíčku :) Zabalíme.

zatížíme např. sklenkou s vodou. Já jsem využila syrovátku, kterou já už nevyužívám. Někdo ji rád pije. Necháme asi 20 minut lisovat, aby se ze sýru dostalo co nejvíc syrovátky

po 20 minutách rozbalím sýr a vytáhnu z formy

jelikož nemá sýr ještě hezký tvar, musí se dát opět do formy střeapatou stranou dolů.

zatlačí se do formy a opět se nějakou dobu lisuje

Takhle vypadá sýr po vylisování z formy. Sýr je potřeba ještě nasolit. Já si připravím solnou lázeň. Do 1 litru vody dám asi 3- 4 lžíce soli. Sůl musí být rozpuštěná, dám do ní sýr a nechám přes noc v lednici nasolit.

Sýr se dá jíst už další den. Ale daleko lepší je ho nechat v lednici uležet, aby se hezky sůl dostala až do středu, pak nemá sýr chybu. Je to lahůdka.
Nelekejte se prvních nezdarů. Mě se sýr povedl až na 4 pokus :) učený z nebe nespadl

Tenhle sýr jsem nechala v solném roztoku při pokojové teplotě a sýr byl pak hezky lesklý :)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

babkamt 10. 3. 2014, 18:10
Dobre spracovaný pracovný postup , pekne nafotený. recept. (Y) (Y) (Y) (Y)
osilu 10. 3. 2014, 14:49
Jste šikula, perfektní recept :) a postup.... A z tohoto sýru se vám nepovedou korbáčky? Já když jsem to zkoušela, tak jsem měla sýr málo slisovaný, tak se mi to netáhalo, jak mělo :( Jak říkají slováci - vrzkalo to mezi zubama :D
novackova 8. 2. 2014, 20:50
(Y) (Y) (Y) (F)
nelly2 8. 2. 2014, 19:33
prosim prosim o recept na korbačiky (Y)
sýrař 28. 10. 2012, 22:19
Dík moc za recept, nemáte prosím vás zkušenosti s originál kulturami ?
janula32 19. 8. 2011, 13:42
Dobrý den, děkuji moc za recept na výrobu domacího sýru. Je velice dobrý. Chtěla bych Vás poprosit jestli už máte vyzkoušený recept na korbačíky? Nějak mi to pořád nejde...asi nemám ten správný recept...nebo dělám něco blbě. Váš popis je výborný. J. janatomankova@post.cz
osilu 10. 3. 2014, 14:53
@janula32 Zdravím, s těma korbáčkama jsme dvě, taky mi to nejde a nejde. Poradíte mi taky? Asi dělám někde chybu, ale nevím o ni.. *-)
Blanka76 7. 6. 2011, 11:05
Skvělý recept,už mám 2x odzkoušeno a půjdu do toho znovu. Výborně znázorněný postup,že i začínající laik vše bez problémů pochopí a paní Petra velmi ochotně v případě dotazů odpoví! A hlavně jak uvádí - víme,co jíme!!! (Y) Blanka
ssonda 4. 6. 2011, 20:43
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Super postup
Pocy 13. 2. 2011, 20:56
Péťo mohla bych poprosit o radu??? Již jsem podle Vašeho návodu zkoušela sýr jednou, ale bohužel se mi nevyvedl. Budu si muste koupit teploměr, ale nechápu bod: scedíme část syrovátky a do sýřeniny přidáme asi 60 % horké vody asi 80 stuňů, z odebrané syrovátky. Musíme pořád míchat, jinak se nám zrno slepí a není to dobré" prosím mohla byste mi to nějak podrobněji popsat. Zatím to nevadí. Při první zkoušce jsem nedošla ani k tomuto bodu. Mléko mi vůbec neztuhlo (smich). Moc děkuji Lucka P.
leenkii 27. 4. 2010, 14:36
Peti, a jakou má ten sýr chuť ?
petronellah 27. 4. 2010, 15:38
@leenkii Leni, záleží na tom, jak moc si ho nasolíte. Přirovnala bych to těm bílím sýrům ve tvaru trojúhelníka, jak jsou obalené v koření (gyros, přírodní, tuším že se jmenují Vezír). Když se víc nasolí, je výborný třeba k vínu. Když míň je opravdu lahodný. Není to klasický Eidam, to v domácích podmínkách moc udělat nejde. Já když dělám tento sýr, tak je pokaždé trošičku jiný, ale výborný. Určitdě vyzkoušejte
žabada 27. 4. 2010, 10:50
:-o :-o téééda to jsou věci (Y) (Y)
Ilonáček 27. 4. 2010, 10:26
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
adny1 27. 4. 2010, 10:01
Peti a kde se to syřidlo koupí v drogérce??? :-$ Díky Andrea
petronellah 27. 4. 2010, 10:16
@adny1 Andrejko, já jsem syřidlo sháněla všude možně, ale běžně se nejspíš koupin někde v obchodě nedá. Ale můžeš si ho objednat buď u firmy Milcom http://www.milcom-as.cz/old/?page=dom_vyroba , nebo si napište panu Kvasničkovi z mlékárny Polná a on Vám pošle to syřidlo, co se mi osvědčilo nejvíc pošle. Je to tekuté syřidlo CHY-MAX Ultra/ 100 ml odlévané z kanystru /145,- Kč od Chr. Hansenu.milos.kvasnicka@mpolna.cz Je to moc ochotný, milý pán a rád i poradí :) (L)
adny1 27. 4. 2010, 10:23
@petronellah díky mockrát, domácí jogurtík si dělám běžně, jinej už ani holky nechtějí. A dumala jsem nad sýrem . Určitě vyzkouším už se na něj moc těším, sýr se u nás vysloveně "žere" na kila.
zdenallicka 27. 4. 2010, 9:43
Sakra, už jsem se na to chystala tolikrát, ale přijde mi to děsně složité.. :-D Všechny ty stupně a syřidla asi nejsou pro mě... Ale jen tak dál.. Až to začnete prodávat, budu váš zákazník.. ,-)
petronellah 27. 4. 2010, 9:56
@zdenallicka Zdeni, ono to vypadá složitě, ale zas tak složité to není. Je to jenom trošku o čase. Pořád čekáte, ale není to tak hrozmé :) Určitě to stojí za to (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie