Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 40 návštěvníků)

Domácí pampeliškový med

0.0
Domácí pampeliškový med

Potřebné ingredience

400 plně rozvitých květů pampelišek, 2 citrony, 1 pomeranč, 2kg cukru krupice, nebo krystal

Postup přípravy

Květy opláchneme ve vodě, dáme do hrnce, přidáme pokrájené citrony a pomeranč (i s kůrou), zalijeme 2 litry vody, dáme vařit, od bodu varu povaříme 20 minut. Poté vypneme a necháme louhovat 24 hodin.
Po vylouhování přecedíme přes plátno, přidáme 2kg cukru a dáme vařit. Vaříme od bodu varu asi 2 hodiny, při vaření promícháváme. Při míchání dávejte pozor, med hodně pění, tak ať se nespálíte, nebo zbytečně nevybryndáte :-), míchejte pomalu.
Po uvaření nalijeme do sklenic, které zašroubujeme a obrátíme dnem vzhůru, aby se víčko zatáhlo. Konzumujeme, kdykoli je potřeba :-).

Pampelišky zalijeme 2 litry vody.

Přidáme nakrájené citrony a pomeranč

Vaříme 20 minut, poté necháme louhovat 24 hodin

Po vylouhování přecedíme a přidáme 2kg cukru a dáme vařit

Po uvaření nalijeme do sklenic. Po vychladnutí mlsáme, kdykoliv je potřeba :-)

Moje dnešní várka

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jikre1 3. 5. 2015, 13:35
(clamp)
vendulin1 25. 4. 2014, 19:01
Paní Helenko , dnes jsem dokončila výrobu vašeho medíku a musím se vyjádřit .. Medík není vůbec dobrý , ale je FAMÓZNÍ ... Dělala jsem medík úplně poprvé a jak jsem se bála tak teď spokojeně pomlsávám ... Děkuji za váš receptík A medík krásně zhoustnul , jsem mocinky spokojená .. (clamp) (Y)
studeny.cumacek 22. 4. 2014, 18:56
medík hotov, dětem mooc chutná, díky za recept (clamp) (C)
Sfings 6. 5. 2013, 20:29
Dobrý večer, taky jsem se nechala inspirovat, právě jsem nasypala cukr a to tedy bude cukrová bomba. :-D Pomalu se to táhne i bez vaření, tak jsem zvědavá na výsledek. (Y)
Kecka76 8. 5. 2013, 14:13
@Sfings ,-) tak bomba to je, to je jasný, ale je to dobré, syn i já ho máme moc rádi, dávám do čaje, nebo na chleba, na rohlík, nebo jen smlsnem lžičku ,-)
nejmilejsimedvidek 5. 5. 2013, 13:51
Dobrý den včera mi známá doporučila váš recept na medík tak jsem dnes vyrazila s dcerou na pampelišky k nám za barák na louku a nazbírli jsme hned na dvojtou dávku medíka už máme uvaříno a nechávám louhovat tak uvidím jak to dopadne přítelovi přišlo divné že tam je pomeranč a citron :) tak pak dám vědět jak to zítra dopadlo a dyžtak bych zadělala ještě nějakou dávku :D (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) :-) :-) :-) ,-) ,-) ,-)
Kecka76 8. 5. 2013, 14:13
@nejmilejsimedvidek Dobrý den, se zpožděním píšu, medík už máte určitě hotový (Y) jak s epovedl? A chutná? My ho mlsáme i jen tak na lžičku, nebo do čaje (F)
nejmilejsimedvidek 18. 5. 2013, 9:56
@Kecka76 dobrý den medík je hotový a v týdnu jsem udělala ještě tři dávky nějak jsem nasbírala hodně pampelišek a obdarovala jsem jednou malinkou skleničkou každého z rodiny a chutově dobrý a krásně zhoustnul
Kecka76 23. 5. 2013, 18:48
@nejmilejsimedvidek Tak to je super, že se povedl a chutná (Y)
delicz 8. 5. 2012, 18:05
Ahoj, muj pritel dela pampeliskovy medik kazdy rok, a vydrzi nam krasne celou zimu. Dava do nej trtinovy nebo hnedy (prirodni) cukr. Ziskate tim krasnou barvu a lepsi chut. Jinak ho dela uplne stejne. :-) Prave jsme prisli z venku s letosnimi pampeliskami, a jsem na nej vazne zvedava, protoze byly plne pylu, uplne lepkave, .. Uz se vari! (Y)
zumas 6. 5. 2012, 11:45
Dobrý den,Paní Helenko.klikla sem na Váš receptík a zaujal mne,tak jsme sa vyb rali na louku a zbýrali jsme pampelišky.Moje dcerky byli tak , nadčené že sme přišli domu a pustily sa do sladké dobrutky,ale recept sem si nezapsala a internet byl nepřistupny (comp) tak ted co,vsponmela sem si co mate napsano a zašli ho dělat, ovšem špatně,,,,, :-D začatek by šel ale pak sme ,vařily asi tak 30.min a dala sem tam curk.. nechavi sme medik louhovat 24.hod .pak přecedily a vařili poctivě 2.hodky a ejhle ,,medik sa povedl.. (Y) (Y) (Y)..děkujem za skvělí recept a už ho mam zapsaní ve svem kuchařskem notísku...
Kecka76 7. 5. 2012, 9:21
@zumas (Y)Tak super, to je dobře, že se povedl, dělám každý rok a fakt nám moc chutná :-) (L)
bboženkaa 2. 5. 2012, 17:43
Teď jsem se ségrou dodělala.. Takže louhujem, jsem zvědavá, jakej bude (L) (L) (L)
Kecka76 7. 5. 2012, 9:20
@bboženkaa Doufám, že vám bude chutnat tak jako nám :-) (L)
Šárík52 12. 5. 2011, 20:25
Dobrý večer Helenko, už ho také vařim podle Vás.....jsem zvědavá. Ráda bych se zeptala, nevadí když se budou pamplišky louhovat o cca 12 hodin déle???? díky za info Šárka
Kecka76 17. 5. 2011, 19:48
@Šárík52 Dobrý večer Šárko, asi už je pozdě s odpovědí, ale bohužel, dřív jsem si nevšimla :-| nevadí, že je necháte delší čas, taky je nechávám někdy delší dobu, když zrovna nemám čas, třeba až do druhého dne (F)
Šárík52 23. 5. 2011, 13:45
@Kecka76 Helenko, díky za info....nakonec jsem to vše zvládla a med je opravdu výborný...super recert (Y).Šárka
souseda 4. 5. 2011, 18:10
(Y) (Y) (Y)med je super,boužel jsem neměla pomeranč tak jen citron ale i tak nám moc chutná příští rok ho budu dělat podruhé tak už to bude kompletní :-Djen jsem si nějak nevšimla a vařila jsem hodinu a je to hřitke tak jsem otevřela sklenice a vařím teť další hodinu aˇž to víc zhoustne ,-) ,-) ,-) ,-) ,-)proč to neudělat komplikovanější ne ,-) ,-)jen jsem se chtěla zeptat jak dlouho vydrží pokud se teda nesňí (zajic) (zajic) :-)mužu se zásobit na zimu a skladujete normálně jak zavařeniny děkuji (L) (L) (L)
Kecka76 17. 5. 2011, 19:47
@souseda Markétko, omlouvám se, že píšu až teď, dřív jsem si nevšimla, moc děkuji za komentík a jinak pokud jde o úschovu, tak já se normoš na zimu zásobuju (Y) medík vydrží (F) nemám tedy přesně vyzkoušeno jak dlouho vydrží, ale ten rok-dva určitě (F)
RosMar 11. 5. 2010, 21:12
Ahoj Helenko,dělali jsme medík dle Vašeho receptu (Y) (Y) (Y).Je opravdu výborný :-$.Všem nám moc moc chutná a dokonce není tak řídký,jak se zde píše (clamp) (clamp) (clamp).Máme dvě dávky a ještě musíme uvařit další do zásoby ,-).Přeji krásné dny (L) (hello)
Kecka76 11. 5. 2010, 23:10
@RosMar Martí, jsem moc ráda, že vám chutná (Y) (Y) také mi nepřijde tak řídký, ale je to asi věc názoru ,-) někdo je zvyklý na med, kde stojí lžička, v tomhle stát nikdy nebude ,-) ale je tak výborný, já už mám také 2 dávky a přemýšlím ještě nad třetí, ale to záleží na pampeliškách, jestli ještě budou po víkendu (F) Také přeji hezké dny (F) (L)
mácam 11. 5. 2010, 10:10
|:o) |:o) |:o) |:o) Milá Helenko , moc děkuji za super receptík (L) (L) (L) včera jsme med s manžílkem dodělali a je moc dobrý a hlavně a z toho mám radost i hustý (clamp) (clamp) dcerky dnes dlabaly až jim po bradě tekl :-) :-) :-) také jsem jej vařila 2,5 hodiny,mohu jen doporučit! Děkuji Vám a mějte se nádherně! Martina a holky (hello) (mamca) (X)
Kecka76 11. 5. 2010, 12:40
@mácam Martí, jsem moc ráda, že vám medík chutná :-) :-) já už dělala druhou várku, abych se zásobila na zimu ,-) ,-) Moc děkuji za pochvalu (L) mějte se hezky Helča a Vojtíšek
fofík 4. 5. 2010, 10:10
Ahoj. Včera jsem ho dodělala a je super (Y) . Kluci ujídali (jidlo) už při vaření. A mám ho krásně hustý :-). Vařila jsem ho raději 2,5 hodiny.Opravdu moc dobrý. (Y) (Y) (Y)Děkuji
Kecka76 4. 5. 2010, 12:00
@fofík Ahojky, tak jsem ráda, že se povedl, a že chutná (Y) (Y) (Y)
zacharova.jirina 4. 5. 2010, 6:12
dneska ho budu delat tak sem zvedava :-$
Kecka76 4. 5. 2010, 11:59
@zacharova.jirina tak pak napište, jak se povedl a jestli chutná (Y) (Y) (F)
zacharova.jirina 5. 5. 2010, 8:40
@Kecka76 tak se povedl..je vynikajici (Y)
Kecka76 5. 5. 2010, 13:17
@zacharova.jirina super, to jsem moc ráda (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
Rejža 28. 4. 2010, 20:05
tak já ho také dělala, sice od jiné maminky ale chutově je výýýýýbornej ale asi zkusím ještě Váš s pomerančem (F) (clamp) (clamp) (clamp)
Kecka76 28. 4. 2010, 20:38
@Rejža Vyzkoušejte, fakt je to lahůdka i jen tak na mlsání ,-) ,-) až si ho uděláte, dejte mi vědět, jak vám chutná (Y) my už ho děláme od mala, když jsem byla ještě já dítě a teď ho dělám i svému synkovi :-) :-) (F)
čačka 28. 4. 2010, 20:04
Ten je výborný - loni jem ho dělala poprvé, letos se taky chystám, jen čekám až budou pampelišky :-) :-) :-)
Kecka76 28. 4. 2010, 20:39
@čačka (Y) (Y) Tak u nás už pampelišky jsou, dokonce jsme ho už dělali s babičkou 3x, já jednou a babička 2x ,-) ,-) děda má hroznou spotřebu potom v zimě, takže si dělá babička zásobu (H)
čačka 28. 4. 2010, 20:47
@Kecka76 (F) u nás teprve začínají, tady je vždycky všechno pozdě +o(
Kecka76 28. 4. 2010, 20:49
@čačka dočkáte se, nebojte :-) (Y) (F) (F)
PavliBP 28. 4. 2010, 14:35
Prosím o radu, jak odhadnout 400 květů *-)
Kecka76 28. 4. 2010, 19:14
@PavliBP ,-) ,-) ,-) jedině spočítat (H) to neodhadnete (F)
PavliBP 29. 4. 2010, 11:33
@Kecka76 Včera jsem už na ně vyrazila :-$ , myslela jsem, že jich budu mít tak cca 100 kvítků a bylo jich 280 :-) , ... jen mi při vaření docela vadil ten zápach ,-)
Kecka76 29. 4. 2010, 13:36
@PavliBP Tak já když vyrazím na pampelišky, tak poctivě počítám ,-) někdy jich tam hodím víc, nějaké jsou malé (H) a ten "zápach" jak píšete, mě krásně voní (Y) ,-) je to cítit po tom medu, ale asi jde o zvyk, příště třeba už nic neucítíte a bude vám to také vonět, tak ať se vám med povede a chutná vám (Y) (Y) (Y)
PavliBP 29. 4. 2010, 13:55
@Kecka76 smrdělo to ze začátku vaření, ke konci to už trochu po medu vonělo. Možná to ale bylo i tím, že jsem těch 20 minut vařila jen ty pampelišky, citron a pomeranč musím dnes koupit a med dodělám, určitě bude moc dobrý (Y) , už se na něj těším :-)
Kecka76 29. 4. 2010, 14:05
@PavliBP *-) *-) a to tam chcete ten pomeranč a citron dávat až teď :^) to nevím, mělo se to natáhnout tím vylouhováním a krátkým povařením, tak nevím, jak to bude chutnat, teď už se vlastně bude ten med jen jakoby karamelizovat tím vařením *-) no, ale zase nové recepty vznikají zkoušením nových postupů, tak třeba to bude taky v pohodě (Y) (Y)
PavliBP (upraveno) 29. 4. 2010, 15:00
@Kecka76 já právě koukala i na jiné recepty a tam citron přidávali také až druhý den s cukrem, a bude se to 2 hodiny vařit, to se tam to aroma musí dostat (H), uvidíme, teď zkusím takto a další dávku přesně dle Vašeho receptu ... pampelišek je zatím dostatek a vcelku rychle se to sbírá :-$ ... např.tady http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=35641
Ilonáček 27. 4. 2010, 22:56
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Simonecek 27. 4. 2010, 21:10
Vypada to zajimave. Zitra vyzkousim, dokud jsou pampelisky. A musim to cedit pres to platno...?? A je to typicky med...?? (Y) (Y) (Y)
Kecka76 27. 4. 2010, 21:56
@Simonecek Je to lepší, když to přecedíte, stačí utěrka, nebo klasický kapesník, aby tam nebylo nic z těch pampelišek (Y) a jinak je to klasický pampeliškový medík, pomáhá při kašli, dávám ho do čaje, nebo mlíka, i na chleba :-) je trochu řidší, ale fakt vynikající, děláme ho každý rok (Y) (Y)
Simonecek 28. 4. 2010, 20:01
@Kecka76 Heli, prosim vas, ja to dneska uvarila. Nechavam to louhovat do zitra jak prijedu z prace tak to zcedim. Chci se zeptat ten cukr, to je moucka nebo krystal nebo jaky vlastne je piskovy cukr???? Diky za info. Pisnete mi co nejdriv. Mam doma asi zhruba od vseho tak kilco...diky...moc a jsem na ten medik zvedava. Krasne to voni. Prikryla jsem to skridilkou. Snad to nevadi...
Kecka76 28. 4. 2010, 20:35
@Simonecek Jarmilko, je to cukr krystal, nebo krupice, to je jedno, já používám zrovna, který mám doma, většinou krupici, moučku jsem do toho nepoužila nikdy. A nevím, co je skridilka, ale jestli to je poklička tak to nevadí, také jsem to měla přikryté (Y) (Y).
Simonecek 30. 4. 2010, 11:24
@Kecka76 Tak mam medik hotovy. Rekla bych, ze je celkem dobroucky, ale silene moc ridky.. :( Ale do cajicka je idealni. Jak dlouho vydrzi? Udelala jsem jen tri velke sklenice. Kdyby to vydrzelo trosku vic dele, udelala bych jeste vic, kdyz jsou ty pampelicky..A Heli jojo skridylka je poklicka. Jsem z moravy, promin.. :( Nekdy se tomu nareci nevyhnu. Toz tak....Mej se hezky a moc dekuji za bezva receptik.. :) chvalim..papa
Kecka76 30. 4. 2010, 13:18
@Simonecek (Y) (Y) (Y) super, ono to řídký je, na hustotu klasického medu se to nedostane, ale skladováním to trochu ještě zhoustne (Y) (Y) a jinak vydrží, měla jsem ho ve sklenici i dva roky ,-) ale spíš nevydrží, protože ho sníme (H) za nářečí se neomlouvej, si poradím ,-) já budu po víkendu dělat ještě jednu, možná dvě dávky, jestli bude nastávající zima krutá jako teď, tak se bude hodit (Y) (Y) (Y) díky za pochvalu :-) :-) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie