(recept
si oblíbilo 47 návštěvníků)
Jahodový koláč
Potřebné ingredience
Těsto: * 200 g hladké mouky * 100 g másla * 50 g moučkového cukru * 1 žloutek * špetka soli Náplň: * 250 g tučného tvarohu * 60 g cukru * 1 vejce * 1 bílek * špetka soli * 2 lžíce cukru * dortové želé * jahody
Postup přípravy
V míse zpracujeme změklé máslo, cukr, žloutek, prosátou mouku a špetku soli v hladké těsto (pokud je těsto příliš drobivé, můžeme přidat 1-2 lžíce mléka). Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na půl hodiny do lednice.
Těsto vyválíme a přeneseme do koláčové formy. V míse ušleháme tvaroh s cukrem a žloutkem. V druhé míse vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha a opatrně je zamícháme do tvarohového krému. Tvarohovou náplň nalijeme na dno koláče. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 45 minut.
Koláč necháme vychladnout. Jahody omyjeme, překrájíme a ozdobíme jimi povrch koláče. Podle návodu si připravíme želé (obsah sáčku rozmícháme ve 250 ml vody se 2 lžícemi cukru, přivedeme k varu, necháme zchladnout) a nalijeme ho na jahody.
V lednici necháme ztuhnout.
Těsto vyválíme a přeneseme do koláčové formy. V míse ušleháme tvaroh s cukrem a žloutkem. V druhé míse vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha a opatrně je zamícháme do tvarohového krému. Tvarohovou náplň nalijeme na dno koláče. Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 45 minut.
Koláč necháme vychladnout. Jahody omyjeme, překrájíme a ozdobíme jimi povrch koláče. Podle návodu si připravíme želé (obsah sáčku rozmícháme ve 250 ml vody se 2 lžícemi cukru, přivedeme k varu, necháme zchladnout) a nalijeme ho na jahody.
V lednici necháme ztuhnout.
Jahodový koláč
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
pirosca
(upraveno)
4. 6. 2020, 23:19
Dobrý den, tak mne se těsto vůbec nepovedlo, všechno jsem na těsto použila jak je psáno a bylo hodně lepkavé, vůbec neslo s testem nic delat. Pak jsem vyzkoušela přidat mouku a to nepomohlo po přidání mouku se hodně trhalo, tak nechápu kde je chyba
plamenek
(upraveno)
5. 6. 2020, 14:12
@pirosca
To těsto je klasické linecké , jen je tam málo másla (Hera ). Má být 210g hl.mouky ,140 g másla ,70g cukru a nemusíte dávat vodu ,ani mléko. To je jen má zkušenost za léta praxe .Když do drobivého přidáte tekutinu ,bude se lepit .Prostě příště přidat máslo .
zunicka
(upraveno)
24. 6. 2010, 8:39
Koláčik fajnový, akurát som si urobila zdravšiu variantu s celozrnným korpusom.
mumlis
(upraveno)
18. 6. 2010, 21:02
Barboro, děkuji za receptík dnes jsem upekla a nic za hodinku nezbylo koláč je opravdu luxusní
Ňufounka
(upraveno)
21. 6. 2010, 7:34
@mumlis
Děkuji a jsem ráda, že Vám chutnal!