"Hubené" cukroví (lupínky, třísky...) - RECEPT 94660

NÁZEV
VŠECHNY RECEPTY
DĚTSKÉ SPECIALITY
POLÉVKY
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
HOVĚZÍ MASO
VEPŘOVÉ MASO
MLETÉ MASO
RYBY A DARY MOŘE
ZVĚŘINA
BEZMASÁ JÍDLA
SALÁTY, ZÁLIVKY
RÝŽE A TĚSTOVINY
PIZZY, CHLEBY
SLADKÁ JÍDLA
MOUČNÍKY, POHÁRY
CUKROVÍ
OVOCE
ZAVAŘENINY
CHUŤOVKY
POMAZÁNKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČÍ MASO
BEZLEPKOVÁ DIETA
LUŠTĚNINY
HOUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÁ JÍDLA
DOMÁCÍ MEDICÍNA
DIETY
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
DOMÁCÍ PEKÁRNY
GRILOVÁNÍ
DORTY
CO DŮM DAL
DIA RECEPTY
PARNÍ HRNEC
POMALÝ HRNEC

VÁNOČNÍ CUKROVÍ

ID 171498 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbilo 113 návštěvníků)


"Hubené" cukroví (lupínky, třísky...)


[ recept č. 94660 ze dne  ]

"Hubené" cukroví (lupínky, třísky...)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Toto jednoduché cukroví peču už léta, vždycky tak začátkem prosince. Ale jde ho upéct kdykoliv v průběhu roku, jsou to takové křupavé, ale nekalorické "lupínky".

POSTUP PŘÍPRAVY

Na hlavní fotce je množství ze 2 nakrájených a upečených plechů, celkem mívám z této dávky 4 plechy.

Smícháme 70g cukru pudru (moučkového), 140g polohrubé mouky a malý sáček lískových ořechů (vysypat je tam celé) a opatrně vmícháme do 4 našlehaných bílků. Vlijeme do formy na biskupský chléb (srnčí hřbet), a upečeme dozlatova, tak kolem 160´C (nebo i míň, hlavně neupéct moc dotmava). Osvědčilo se mi spíš ho vyložit pečícím papírem než vymazávat, lépe se pak vyklopí. Ve formě necháme hmotu 2-3 dny odležet a pak teprve vyjmeme a krájíme na co nejtenčí plátky ostrým nožem. Lupínky rozprostřeme vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem a znovu upečeme (či spíše usušíme) při nižší teplotě, tak kolem 120´C. Hlídáme, aby se nespálily, stačí do růžova, po vyjmutí ještě trochu ztmavnou.

Vždycky dělám 2 várky - jednu (výše uvedenou) a jako obměnu do té druhé přidávám ještě skořicový cukr a většinou už žádné oříšky (ale taky lze) . Tato varianta je pak hezky hnědozrzavá a voňavější, anebo pro ty, kteří nemají rádi ořechy či šetří svoje zuby...

Dobrou chuť a hezké (nejen) Vánoce!


ZOBRAZIT POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY

Ušleháme sníh ze 4 bílků.
Smícháme mouku, cukr a ořechy, které pomalu přidáváme do sněhu z bílků.
Vlijeme tužší těsto do formy vyložené pečícím papírem.
Upečeme dozlatova cca na 160´C a máme polotovar. Necháme odležet 2-3 dny než budeme krájet. Minimálně aspoň do druhého dne.
Odleželé krájíme na tenké plátky, jak nejvíce je to možné.
Osvědčilo se mi krájet tak, že hmota je položena tak, jak se pekla, tj. opečeným nahoru. Méně se mi to drolí.
Klademe na plech plátky vedle sebe a dáme do trouby sušit cca na 110- 120´C. Pečeme do růžova, po vyndání lehce ztmavnou.
Vyndané z trouby, malinko se teplem zkroutí.
Do krabičky skládám "na stojáka", je to skladnější.
Celá várka, naskládáno ve 2 vrstvách ve větší plastové krabičce.
skořicová verze
Upečené skořicové - varianta s mandlema (vyjímečně, jinak dělám bez ořechů)


ZOBRAZIT POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY
Doporučujeme
Müsli cukroví nebo tyčinky bez pečení
Množství záleží na počtu strávníku, ale největší podíl (alespoň 50%) tvoří vždy ovesné nebo pšeničné, špaldové, žitné, ječné vločky. Ty necháme na pánvi nebo v troubě zrůžovět, pak větší polovinu pomeleme a zbytek necháme tak jak je. Vločky dáme do mísy.Další hlavní složkou nepečeného müsli je…
<< Rychlá a krásně vláčná jablečná buchta s rumovo-cukrovou polevou | "Hubené" cukroví (lupínky, třísky...) | Koprová omáčka >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem: 27 (zobrazuje se 1-20)1, 2 další >>
Jana F. (Jana Fany Franková) ID 591191 (7.11.2017, 9:56)
(X)
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (13.2.2018, 23:08)
(F)
ODPOVĚDĚT
Gabriela S. (srneckova) ID 268310 (15.3.2017, 17:26)
(Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (19.3.2017, 9:32)
(F)
ODPOVĚDĚT
Kamila P. (Kamis1) ID 218404 (15.3.2017, 7:50)
To je Masarykovo cukroví (F)
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (19.3.2017, 9:31)
Přesně tak, Masarykovo je jiné a i se jinak peče. (F)
ODPOVĚDĚT
Lenka S. (lenunada) ID 469382, mimibazar.cz/lenunada (17.3.2017, 22:10)
Kamilko to není, Masarykovo je toto
http://www.mimibazar.cz/recept/32760/masarykovo-vanocni-cukrovi-uzasne-a-jednoduche
ODPOVĚDĚT
Pavlína K. (P.A.V.L.A) ID 263721 (14.3.2017, 18:58)
(Y)
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (19.3.2017, 9:32)
(F)
ODPOVĚDĚT
Lenka S. (lenunada) ID 469382, mimibazar.cz/lenunada (4.3.2017, 9:51)
Zdravím Ivčo, další skvělá verze je vlašské ořechy a perníkové koření...chutnají jako pracny a perníčky dohromady , taky moc dobré, právě chroupu
(Y) |:o)
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (14.3.2017, 14:05)
Lenko, tak to moc díky za tip na obměnu. Určitě toto někdy vyzkouším. (F)
ODPOVĚDĚT
Pavlína K. (P.A.V.L.A) ID 263721 (28.2.2017, 18:34)
(Y)
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (14.3.2017, 14:04)
(F)
ODPOVĚDĚT
Darja B. (Darja1) ID 597715 (21.1.2017, 9:11)
Zdravím, toto cukroví pečeme u nás v rodině už min. 30 let každé Vánoce.
V receptu mám kromě mouky, cukru a bílků i 10 dkg loupaných mandlí, hrst lískových ořechů a hrst vlašských.
Na řezu pak vypadá cukroví úžasně a taky úžasně chutná.
Já zase příště vyzkouším kráječ na chleba.

Darja
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (28.2.2017, 14:34)
Darjo, máte pravdu, jako ořechy dovnitř se dá dát jakákoliv směs, je to na libovůli na chuti každého. Jsem ráda, že chutná i u vás. (F)
ODPOVĚDĚT
Radmila P. (rapro) ID 239699, mimibazar.cz/rapro (16.12.2014, 12:12)
Ivuš,tak polotovar mám pečený,tak jsem zvědavá jak bude pak chutnat.Letos dělám poprvé.Jen jsem se chtěla zeptat,teplé už neobalujete v mouč.cukru? Našla jsem tady masarykovo cukroví přijde mi podobné a je ještě obalené.Tak uvidím snad se povede a bude chutnat :-) Radka
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (16.12.2014, 19:49)
Tohle už je slaboučký a křupavý, je to hodně křehký a v cukru by se to jen polámalo a hlavně už by to nebylo "hubené" ,-) Určitě budou chutnat, chce to krájet opravdu na slaboučko. Hezké svátky. (F)
ODPOVĚDĚT
Lenka S. (lenunada) ID 469382, mimibazar.cz/lenunada (11.12.2014, 17:34)
Zdravím a hlásím, že mám třísky hotové i letos, s vlašskými klasickou a s lískovými skořicové jsou teprve v troubě ve formě. Našla jsem zlepšovák, slaboučké plátečky jdou výborně krájet na el. kráječi na chleba, jeden jako druhý a za chvilku hotovo (Y)
Tak opět díky a mějte krásné svátky (banky)
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (13.12.2014, 20:55)
Lenko, ten kráječ já bohužel nemám, takže já budu muset zůstat u ruční klasiky. ,-) Jsem ráda, že recept stále u vás chutná. (L)
ODPOVĚDĚT
Andrea D. (čučinek) ID 314317, mimibazar.cz/cucinek (14.12.2013, 17:15)
Tak jsem to vyzkoušela a je to bomba |:o) |:o) |:o)
první dávka s lískovými oříšky již není ,-) a to mělo být na Vánoce
dnes dělám se skořici a také je úžasné (Y) (Y) (Y)
určitě nebudu dělat jenom na Vánoce (stromecek)
celé rodině to moc chutná (H)
děkuji za bezva recept (clamp) (clamp) (clamp)
mějte se krásně a pohodový advent (banky) (vanoce) (novy rok)
Andrea (mamca)

(flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (20.12.2013, 19:53)
Andreo, moc děkuji! Jsem ráda, že chutná i u vás. :-) No jo, to znám, že se musí nadělat víc várek než se předpokládalo... ,-)
Hezké svátky i vám! (stromecek)
ODPOVĚDĚT
Andrea D. (čučinek) ID 314317, mimibazar.cz/cucinek (20.12.2013, 20:04)
Ano a vyzkoušela jsem do třetice i s vlašákmi a taky |:o)
raději ani krabičku s tímto cukrovím neotvírám ,-)
pač vím jak by to dopadlo (zajic) (zajic) (zajic) (zajic)
a tolik bílek již nemám :-p
krásné Vánoce i Vám (stromecek) (novy rok)
Andrea (mamca)

(flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (21.12.2013, 9:58)
Tak to jsem moc ráda, že přišly k chuti a že se u vás takhle jede ve velkým. (Y)
ODPOVĚDĚT
Kamila P. (Kamis1) ID 218404 (14.11.2013, 10:55)
Ivo, nejsou moc tvrdé?Kdysi jsem je ochutnala a byly hodně tvrdé. *-)
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (14.11.2013, 18:57)
Kamilo, přesně jak píše paní Markéta pode mnou, jsou křupavé. Pečou se na málo, vlastně vysušují a pak křupou. Jde o to, ukrojit je na co nejtenčí, úplně průhledné plátečky (to je asi ta největší piplačka na nich) a pak se v puse jen rozpadnou, žádné silné plátky šutrů. :-) Já je silné jako bake rolls nedělám, snažím se opravdu o co nejtenčí, taky si nechci ulomit zub. (Y)
ODPOVĚDĚT
Markéta H. (miri121) ID 383244 (15.11.2013, 15:20)
Tchýně špatně vidí, tak je mívá cca 0,5 cm a to je opravdu na návštěvu zubaře mezi svátky :-S
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (15.11.2013, 15:51)
,-) Tak jestli má už umělé, tak je asi v poho. (H) Já bych teda takovou tloušťku neriskovala a stejně raději nějaký širší kousek zapíjím. :-)
ODPOVĚDĚT
Markéta H. (miri121) ID 383244 (14.11.2013, 16:24)
Dovolím si odpovědět, tchýně je dělá a jsou opravdu dost tvrdé, u nás je jí jen ona. Křupavé, přibližně jestli znáte bake rolls, tak takové asi jsou.
ODPOVĚDĚT
Ludmila M. (lidare) ID 208146 (14.11.2013, 10:48)
(Y) :-) (C) (clamp)
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (14.11.2013, 19:08)
(L)
ODPOVĚDĚT
Hana W. (Strepitula) ID 256204 (1.11.2013, 23:03)
(clamp) Pěkné, pěkné... Vyzkouším obě varianty (Y)
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (2.11.2013, 14:43)
Hanko, tak ať se zadaří a chutnají. (F)
ODPOVĚDĚT
vlasta T. (Vlastina123) ID 34755, mimibazar.cz/vlastina123 (31.10.2013, 21:57)
tak to se mi líbí moc (Y) (Y) (Y) určitě vyzkouším
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (1.11.2013, 21:50)
Vlasto, tak ať chutná! (Y)
ODPOVĚDĚT
Jana H. (koblizek63) ID 356311 (31.10.2013, 21:44)
Peču něco podobného,je to výborné a je toho hodně.mám v receptech,určitě vyzkouším aj vaš receptech (L)
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (1.11.2013, 21:49)
Jano, koukala jsem, podobné to je, jen toto s bílkama bude asi ještě "hubenější". :-)
ODPOVĚDĚT
Lenka J. (deelfinek) ID 155996 (27.4.2012, 13:44)
U nás se tomu, tuším, říká domácí přítel a je to hrozně dobré
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (27.4.2012, 16:01)
Lenko, tak pod tímhle názvem jsem to nikdy neslyšela... ,-) Každopádně máte pravdu, že je to moc dobré, ať se to jmenuje jakkoliv. (Y)
ODPOVĚDĚT
Jindřiška Z. (inaina) ID 195935 (27.4.2012, 11:12)
(Y) (Y) (Y)Dobrota (Y)
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (27.4.2012, 12:35)
(L)
ODPOVĚDĚT
Martina T. (martinato) ID 172267, mimibazar.cz/martinato (9.12.2010, 19:07)
(L) (L) (L) akorát peču tuhle dobrotku..... (D)
ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (9.12.2010, 21:55)
Marti, já dneska pekla taky, přidávám fotky postupu. Zatím teda polotovaru... (L)
ODPOVĚDĚT
Světlana S. (mudlan) ID 128388 (6.12.2010, 14:23)
já je nechám odležet 10 minut jakmile trochu vychladnou tak je nařežu ne velkém nářezáku na šipsové lupínky a vysuším lehce v troubě, jsou skvělé!!!!!!!
ODPOVĚDĚT
ANNA B. (anaba) ID 17240 (26.10.2010, 20:14)
tohle znám pod názvem "třísky" a je to hoodně žravá mňamka |:o) |:o) |:o)
ODPOVĚDĚT
Celkem: 27 (zobrazuje se 1-20)1, 2 další >>
© 2004-2018 Affectio s.r.o. | Reklama | Podmínky serveru | Ceník členství | Návod pro inzerci | Desatero | Ochrana kupujících | Dobrý prodejce | Kontakt | Facebook