Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 71 návštěvníků)

Perníkování 2010-vesnička s kostelíkem, chaloupky, adventní věnce, svícny....

0.0
Perníkování 2010-vesnička s kostelíkem, chaloupky, adventní věnce, svícny....

Potřebné ingredience

Perníkové těsto: 650g hladké mouky /nejlépe polosvětlé -T650/, 210g moučkového cukru, 90g tuku /omega/, 85g medu, 4 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky perníkového koření, 3 lžičky kakaa.

Postup přípravy

Obrázky už tu jednou byly, ale z mně neznámého důvodu byly smazány:o( Vkládám proto znovu i s receptem. Snad už to teď bude v pořádku.....

Zpracujeme na tužší těsto, necháme do druhého dne odpočinout.

Před pečením si na potření rozšleháme:
1 vejce
1/2 dcl vody
1/2 lžičky kakaa
1 lžičku cukru

Rozšlehanou směs přecedíme přes sítko. Před každým potřením zamícháme, kakao se usazuje na dně a mohly by se nám udělat kocoury.
Z těsta vykrajujeme tvary a pečeme. Upečené potíráme a dáme ještě na chvilku do trouby.

Při použití pekárny, postupujeme klasicky od tekutých přísad po sypké. Těsto nechám cca 15 minut vymíchat/program těstoviny/, a pak ještě ručně dopracuji. Pokud je těsto moc měkké, přidám mouku. Těsto musí mít opravdu tuhou konzistenci!!!!! jinak se při pečení roztéká, nebo se dělají bubliny.
Toto těsto je vhodné jak na malé tvary, tak i na větší - výborné je třeba na chaloupky, drží tvar.

Bílková poleva na perníčky:
1 bílek
cca 200g jemného cukru
vroucí voda na zředění

Cukr si alespoň na 3x proseju. Cukru dávám raději víc a dělám polevu hustší, později si raději podle potřeby zředím . Třeme vařečkou asi 20 minut, až poleva změní konzistenci - zhoustne a zbělá- pak je hotová. Pak už jen zředit vroucí vodou/přidávat po troškách/ a můžeme zdobit . Je dobré zbytek polevy zakrýt mokrou utěrkou, aby nevysychala a rozpustily se poslední krystalky cukru.
Na zdobení nesmí poleva téct, zkuste namočit do polevy párátko a udělat si zkušební tečku, když se roztíká je potřeba polevu zahustit.
Poleva je vždy lepší čerstvá, druhý den už to není ono, cukr se hodně rozpustí. Takže pokud zrovna nedělám velké plochy, tak si ji připravuji, jen z půl bílku.

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

vrsovice 12. 10. 2018, 13:57
Nemohu dodat nic jiného než že vámi nazdobené perníčky jsou hotová umělecká díla! Jedním slovem krása! Moc obdivuji..
malmar 12. 10. 2018, 8:00
(clamp) (clamp) (F)
peta113 29. 12. 2014, 22:42
Vyzkoušeli jsme Váš rececpt, moc se povedl a jiné už neděláme, děkuji. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
pbuck 2. 12. 2013, 23:33
Dělala jsem Váš recept a někde dělám chybu... Známá dělala perníčky podle Vás, měla je krásně tmavé a hladké, zatímco já je mám světlé a zvlněné (jako kdyby byl povrch rozmáčený a pak natřený). Těsto jsem měla celkem tuhé. Nevíte, čím to může být? Mám to tak už druhým rokem a jsem z toho nešťastná :-( Jo a ještě mi hodně vyskočí, jsou pak dvakrát tak vysoké :-(
KatkaH. 3. 12. 2013, 10:30
@pbuck No někde bude asi chyba, ale kde... :^) Potíráte vejcem až po upečení? Je možné, že je vytáhnete dřív než jsou úplně dopečené a potřete......to se pak právě může stát že se zkrabatí. Také, když potřete je lepší je dát ještě na chvilku do trouby, povrch se ještě trochu vyrovná a perníky jsou lesklejší. I ta barva je lepší, když perníčky zůstanou v troubě trochu dýl :-$.....samozřejmě jen tak, aby se nespálily. S tím vyskočením nevidím problém, taky je mám vyšší. Uvidíte , že se to vychytá (hello).
vikuša 21. 11. 2013, 14:54
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Česťa kuba 18. 11. 2013, 11:57
Náááááádhera (*) (*) (*)Můžete mi prosím poradit s polevou? Jak a z čeho ji děláte? Já z bílku a cukru a vždy se mi špička zacpe 8o| cukr přesývám *-)děkuji (L)
KatkaH. 19. 11. 2013, 23:49
@Česťa kuba Záleží na druhu cukru :-$, kupte si jemný moučkový "Diamant"(250G)....a nemusíte ani přesívat :-$. Mají ho skoro v každém větším supermarketu (hello).
myška1000 18. 11. 2013, 11:34
Nádherné (Y) (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o) |:o)
DRNDA 85 11. 11. 2013, 14:22
Dobrý den. Taky bych ráda šablonu na kostelík se svíčkou, je to možné? Děkuji (F)
KatkaH. 18. 11. 2013, 9:58
@DRNDA 85 Dobrý den. Šablonu bohužel nemám, je to velká vykrajovačka....tuším, že od Malátků (hello)
petttra 28. 11. 2012, 13:19
neuvěřitelnéééééé :-$ :-$ :-$ já jen sedím s otevřenou pusou :-o :-o :-o :-o :-o :-o nádhera.
andol 2. 12. 2011, 16:26
:-o :-o :-o no to je nááádherné krásné úžasné (L) (L) (L) (L) no prostě dokonalost |:o) |:o) (clamp) (clamp)
jarolimkaa 2. 12. 2011, 15:54
nádhera nádhera nádhera |:o) |:o) |:o)
markas 24. 11. 2011, 20:17
:-o :-o :-odošly slova :-o :-o :-ospadla brada,jedním slovem nááááádhera |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)jste neskutečně šikovná!!!!máte můj obdiv (F)
JZD 23. 11. 2011, 21:28
Dobrý den, chtěla jsem se zepat, jak docílíte těch krajů. Děláte první ty kraje - obloučky hustší směsí nebo děláte ten sníh řidší směsí a pak doděláváte ty oloučky. A čím zdobíte jakou zdobičkou? jednou či více? Popř. písněte mi výrobce? Děkuji Ladka
Gabi.V 18. 11. 2011, 8:37
(clamp) (clamp) (clamp)hledám letošní novou inspiraci,a našla jsem.Máte to opravdu krásné. (clamp) (clamp) (clamp) (F) (F) (F)
majaholacka 23. 10. 2011, 14:12
(clamp) (clamp) :-o :-o :-o to je nádhera!!!!! mohu se prosím zeptat zda používáte nějaké zdobičky nebo jen zdobíte s polevou v pytlíku? Děkuji moc *-) (L) (L)
janne2010 15. 10. 2011, 22:21
Dobrý den, máte zlaté ručičky, mohu se i já zeptat kde se dá sehnat šablona na celou vesničku (Y) (Y) (Y) děkuji Jana (F) (F) (F)
volcom 12. 10. 2011, 16:14
Dobrý den Katko,zrovna hledám nějaké nové cukrovíčko na Vánoce a tohle my vyrazilo dech.To je prostě nádhera,fakt krásný a je vidět,že Vás to asi moc baví,tak krásně ozdobené. (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (hello) (hello) (hello)
deadpool 22. 9. 2011, 14:53
mohu se zeptat kde sedá sehnat šablona na kostelík??,,moc děkuji (Y)
li.za.rd 16. 9. 2011, 12:44
Je to nádherné (Y)
aneryz 7. 1. 2011, 23:16
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) TO JE PARADA (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie