Vietnamská omáčka k závitkům (nuoc cham)
Potřebné ingredience
150g vody, 30-50g rybí omáčky, 50-60g limetové šťávy, 50g třtinového cukru, cca 1 stroužek česneku, chilli dle chuti, ev citronová tráva
Postup přípravy
Vodu zahříváme spolu s cukrem, šťávou a rybí omáčkou, do rozpuštění. Necháme vychladnout a přidáme česnek, chilli a event. nadrobno nasekanou citronovou trávu.
Okurkový přílohový salát
Potřebné ingredience
1 a 1/2 okurky, 1 - 2 svazky ředkviček, sůl, pepř, asi 3 lžíce citrónu, 1 lžíce medu, hrst kopru, 200g zakysané smetany
Postup přípravy
Okurky nakrájíme na tenká půlkolečka, ředkvičky na kolečka, dáme do mísy a promícháme se solí, pepřem a troškou citrónové šťávy. Do směsi přimícháme dresink - ve smetaně…
Domácí créme fraiche
Potřebné ingredience
1 šlehačka, 1 - 2 lžíce kysaného podmáslí
Postup přípravy
Šlehačku smícháme s podmáslím, volně zakryjeme a necháme při pokojové teplotě 12-24 hod. pracovat. Poté zamícháme - hmota zhoustla, ale je ještě tekutá. Dáme na dalších 24 hod. do…
Celerový salát
Potřebné ingredience
150g očištěného řapíkatého celeru (asi ze 6 velkých řapíků), 150g kukuřice, 120g jablka na kousky, 100-120g zakysané smetany, sůl, pepř, olivový olej (nemusí být), trochu třtinového cukru, citrónová šťáva
Postup přípravy
Celer oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Smícháme s kukuřicí, osolíme, opepříme, přidáme cukr a citrón. Nakonec přimícháme smetanu a jablka na kousky. Necháme chvíli odležet v…
Fenyklový salát
Potřebné ingredience
1 fenykl, 2 pomeranče, olivový olej, sůl, pepř, lžička medu
Postup přípravy
Fenykl nakrájíme na slabé proužky, 1 pomeranč oloupeme a nakrájíme na kousky. Z poloviny druhého pomeranče vymačkáme šťávu. 4 lžíce šťávy smícháme se solí a medem, promícháme…
Červená řepa s kozím sýrem
Potřebné ingredience
4 střední červené řepy, olivový olej, česnek, sůl, pepř, balzamiko, med, rukola, čerstvý kozí sýr s medem
Postup přípravy
Řepu omyjeme, jednotlivě zabalíme do alobalu. Ke každé řepě přidáme kousek česneku, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem. Pevně zabalíme a pečeme na 200°C doměkka (asi 1…
Ředkvičkový salát
Potřebné ingredience
miska ředkviček (asi 15 - 20ks, 2 svazky), 150 - 200g goudy, 200g celeru, 1 zakysaná smetana (asi 200g), 1 lžička dijónské hořčice, sůl, pepř, hrst petrželky
Postup přípravy
Sýr a celer nastrouháme nahrubo, přidáme na půlkolečka nakrájené ředkvičky a vše ostatní. Smícháme. Necháme chvíli odležet v chladu.
Salát z vařené červené řepy
Potřebné ingredience
2 střední řepy (asi 500g), 3 střední mrkve, 3 lžíce balzamica, 1 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, petrželka
Postup přípravy
Řepu uvaříme téměř doměkka a necháme mírně vychladnout. Oloupeme, nakrájíme na nudličky a smícháme s hrubě strouhanou mrkví a zbytkem ingrediencí. Necháme několik hodin v chladu…
Salát ze syrové červené řepy
Potřebné ingredience
2 střední červené řepy, 2 jablka, sůl, pepř, 1 jogurt (asi 150g), citrónová šťáva (ev. ocet), cukr, hrst vlašských ořechů (nemusí být)
Postup přípravy
Oloupanou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme nakrájená jablka a ev. ořechy. Promícháme s jogurtem. Dochutíme solí, pepřem a citrónem.
Opravdový caesar salát
Potřebné ingredience
1 římský salát, 2 - 3 filety ančoviček, 1/2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžička worcesterské omáčky, 2 žloutky, 6 lžic olivového oleje, šťáva z 1/2 citrónu, 1 - 2 stroužky česneku, 4 lžíce strouhaného parmazánu, čerstvě mletý černý pepř, ev. sůl, parmazánové hoblinky, krutony z francouzské bagety nebo toustového chleba
Postup přípravy
Žloutky vyklepneme na lžíci na ponoříme do vařící se vody na 60s, poté hned vložit do vody studené - nechat žloutek na lžíci a ponořit - (dělat postupně) - lze použít i syrové…