Fermentovaný tvaroh
Potřebné ingredience
250g tučného tvarohu (v alobalu, bez fólie), 5g soli, 50g plnotučného mléka
Postup přípravy
Tvaroh, mléko a sůl smícháme. Zakryjeme a necháme cca 24 hodin při pokojové teplotě, občas promícháme. Poté uložíme do lednice. Chutná jako brynza.
Tuňákovo-vajíčková pomazánka
Potřebné ingredience
2 uvařená vejce, 1 velká plechovka tuňáka, 2 - 3 lžíce žervé, 2 - 3 lžíce parmazánu, 2- 3 lžíce eidamu, sůl, pepř, petrželka
Pomazánka z tresčích jater
Potřebné ingredience
1 tresčí játra, 2 lžíce pomazánkového másla, 2 lžíce lučiny, sůl, pepř, 1 lžička dijónské hořčice, petrželka
Postup přípravy
Vše, kromě petrželky, umixujeme dohladka, přidáme petrželku a necháme vychladit.
Tvarohová mrkvovo-šunková pomazánka
Potřebné ingredience
2 střední mrkve, 1 vejce natvrdo, 100g šunky, 50g goudy, 1 plnotučný tvaroh, 1 lžička dijonské hořčice, sůl, pepř, petrželka
Postup přípravy
Mrkev a sýr nastrouháme najemno, vejce nahrubo a vše smícháme. Necháme několik hodin odležet.
Baba ganuš
Potřebné ingredience
1 střední lilek, 2 stroužky česneku, 3 lžíce plnotučného jogurtu, 1 velká lžíce tahini, chilli dle chuti, citrónová šťáva, sůl, hladkolistá petrželka, opražená piniová semínka
Postup přípravy
Lilek rozpůlíme, osolíme a necháme chvíli stát. Poté vodu setřeme, potřeme olivovým olejem a dáme péct řeznou stranou na plech. Pečeme na 180°C asi 30-40min. (dužina je úplně…
Hummus
Potřebné ingredience
125g suché cizrny, 1 velká lžíce tahini, 50g olivového oleje (+ navrch), 1-2 lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky drceného římského kmínu, 1/2 lžičky mleté sladké papriky (+ na ozdobu), 1 stroužek česneku, trošku jedlé sody, sůl, ev. voda z cizrny
Postup přípravy
Cizrnu den předem namočíme a poté uvaříme ve slané vodě se sodou úplně doměkka (v papiňáku asi 15 - 20 min.). Scedíme a trochu vody necháme na doředění. Cizrnu necháme vychladnout…
Paštika
Potřebné ingredience
500g jater, 180-200g másla, 1 šlehačka, sůl, pepř, česnek, šalvěj, rozmarýn, 80 - 100g červeného vína, přepuštěné máslo
Postup přípravy
Játra orestujeme na přepuštěném másle, po chvíli přidáme nasekané bylinky, česnek, pepř a sůl. když jsou játra do růžova (nesmí být vysušená), přilijeme víno a necháme ho vyvařit.…
Tuňáková pomazánka s cottage
Potřebné ingredience
120g cottage, 2 střední mrkve nastrouhané najemno, 100g lučiny, 1 velká plechovka tuňáka (120g masa), sůl, pepř,1 lžička dijonské hořčice
Pomazánka ze šušených rajčat
Potřebné ingredience
uzené tofu, sušená rajčata, olivový olej, event. sůl a pepř
Postup přípravy
Tofu, rajčata a olej rozmixujeme tyčovým mixérem. Poměr rajčat a tofu je asi 1:1. Olej přidáváme dle požadované konzistence.
Domácí máslo
Potřebné ingredience
smetana s min. 33% tuku
Postup přípravy
Smetanu ušleháme dotuha a stále šleháme dál, dokud se nezačne oddělovat tuhá složka (máslo) a tekutá (podmáslí). V té chvíli snížíme otáčky na robotu - hodně to cáká. Když je…