Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Sladký dýňový chlebík

Sladký dýňový chlebík

Potřebné ingredience

Suché potraviny: 195 g hladké špaldové mouky, 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva, 80 g třtinového cukru, 1 zarovnaná lžička sody na pečení, směs koření (1 lžč mletého zázvoru, 1/4 lžičky mletého nového koření, 1 lžička mleté skořice, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžč soli. Mokré potraviny: 75 g panenského olivového oleje (nebo másla), 2 menší vejce, 60 g agávového sirupu (nebo medu), 1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr), 300 g dýňového pyré (možno doplnit strouhaným jablkem, je-li pyré méně) Ořechy, dýňová semínka

Postup přípravy

Promícháme suché suroviny, vmícháme do nich všechny rozšlehané mokré suroviny, krátce prošleháme a na závěr vmícháme libovolné nasekané ořechy a semínka. Pečeme cca 1 hodinu v…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Jogurtová bábovka s citronem

Jogurtová bábovka s citronem

Potřebné ingredience

300 g hladké (špaldové nebo půl na půl) mouky, 4 velká vejce, cca 220 g (třinového) cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 300 g bílého jogurtu, 1 a 1/2 prášku do pečiva, 150 ml oleje, kůra z 1 citronu a 5 kapek citron.oleje (nemusí být). Možno přidat rozinky. Olej, kokos nebo mouka na vymazání formy.

Postup přípravy

Velmi jednoduchý postup: vše déle šlehat ve větší míse, až vznike hladká směs. Používam robot. Těsto je poměrně řídké. Nakonec vsypu pár rozinek. Naleju do formy, kterou jsem…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Broskvová přesnídávka

Broskvová přesnídávka

Potřebné ingredience

Broskve, třtinový cukr krupice, kukuřičný škrob, vanilkový (nikoliv vanilínový) cukr nebo vanilková esence, citronová šťáva. Vyvařené skleničky od přesnídávek.

Postup přípravy

Letošní nadúroda broskví mě donutila improvizovat - no přece to nevyhodím!

Broskve (asi košík) jsem oloupala a nakrájela na kousky do hrnce. Zasypala cca 200 - 250 g cukru …

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Čoko-malinový dort

Čoko-malinový dort

Potřebné ingredience

Na korpus: 250 g máslo, 200 g čokoláda ( 60%), 3 vejce, 150 g cukru (nejlépe třtinového), 110 ml plnotučného mléka, 1 lžička vanilkového extraktu (popřípadě nahradit část cukru vanilkovým cukrem), 200 g hladké mouky (používám hlavně špaldovou), 30 g kakaa, 8 g prášku do pečiva, hrst čokopeciček (nemusí být). Na krém: malinové nebo ostružinové pyré, 250 g mascarpone, 200- 220 ml 40% šlehačka, 2-3 lžíce cukru. Na čokoládovou ganache: 150 ml šlehačky, 150-160 g kvalitní čokolády (alespoň 52%)

Postup přípravy

Korpus (je takový hutnější, nehodí se k prokrojení): v misce zahřejeme čokoládu s máslem, prošleháme metlou a necháme vychladnout. V menší misce smícháme a prosijeme suché přísady…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Bábovka z ovesných vloček

Bábovka z ovesných vloček

Potřebné ingredience

3 hrnky jemných ovesných vloček, špetka soli, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, 3 vejce, 3 polévkové lžíce medu, 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, 220 g bílého jogurtu, 3/4 hrnku jablečného pyré (stačí na jemno rozmixovat 2-3 oloupaná jablka) nebo dva rozmačkané banány nebo 3/4 hrnku dýňového pyré, na závěr možno přidat ořechy, mandle, rozinky, brusinky.... jak libo.

Postup přípravy

Tak zase něco zdravějšího. Objeveno na netu, lehce poupraveno a překvapení dne. A velmi snadné pro přípravu.

1. Menší bábovkovou formu vymažeme máslem, můžeme vysypat…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Slaný (vanilkový) karamel

Slaný (vanilkový) karamel

Potřebné ingredience

POTŘEBUJEME 100 g krystal cukru (může být i třtinový), 40 g másla (rozpuštěného a teplého), 60 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %, zahřáté), 1 lžička opravdu kvalitní soli (mořské, himalájské, košer apod.), lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy

Tak na tom záleží úplně nejvíc. Chvíli mi to trvalo, než jsem to dovedla do fáze, kdy se mi podařil opravdu karamel úžasné chuti. Takže:
Cukr dáme do rendlíku (už tady to…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Koláč s čerstvým ovocem s drobenkou

Koláč s čerstvým ovocem s drobenkou

Potřebné ingredience

125 g změklého másla, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 prášek do pečiva, vanilkový cukr, 2 vejce, 3/4 hrnku mléka nebo kefíru. Čerstvé ovoce.

Postup přípravy

Nemám moc ráda hrnkové buchty, obvykle pro mě nemají žádnou chuť. Tento koláč jsem objevila na internetu a je to úplně jiná liga. Navíc je tak jednoduchý, že ho zvládne i malá…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Jednoduchý čokoládový koláč

Jednoduchý čokoládový koláč

Potřebné ingredience

2 šálky mouky, 1a 1/3 šálku cukru, 1 lžička prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, půl lžičky soli, půl šálku rozpuštěného ztuženého tuku s máslem, jeden šálek mléka, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 vejce, 60 gramů čokolády rozpuštěné.

Postup přípravy

Smíchejte v míse všechny suché přísady. Přidejte tuk, mléko a vanilku. Použijte nejlépe stolní robot nebo alespoň ruční šlehač. Asi minutu šlehejte na nízké otáčky. Pak přidejte…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Domácí rohlíky

Domácí rohlíky

Potřebné ingredience

260 ml vlažné vody, 20 g oleje (cca 2 PL), 10 g soli, 500 g polohrubé výběrové mouky (nebo 100 g žitné mouky a 400 g hladké), 17,5 g čerstvého droždí (můžete nahradit 1,5 lžičky instantního droždí), 5 g cukru

Postup přípravy

Recept na deset kusů:

Mouku dáme do mísy, přidáme sůl a promícháme, udělame důlek a do něj dáme droždí a cukr, nalijeme teplou vodu a necháme odstát několik minut.

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Ovocný koláč s drobenkou

Ovocný koláč s drobenkou

Potřebné ingredience

250 ml smetany ke šlehání, 1 hrnek cukru, 1 a půl hrnku polohrubé mouky, 3 vejce, 1/2 prášku do pečiva, může být 1 lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy

Z uvedených surovin zpracuji těsto: šlehám šlehačku a postupně do toho přidávám cukr, pak po 1 vejci, vanilk. extrakt a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto naleji…

Zobrazit více...

Kategorie