Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Sladká jídla

Přidat recept
SLADKÁ JÍDLA
Jogurtovo-tvarohové knedlíky

Jogurtovo-tvarohové knedlíky

Potřebné ingredience

1 rohlík na kostičky, 200g jogurtu, 2 vejce, 20g másla, 150g krupičky, 130g tvarohu, sůl

Postup přípravy

Kousky rohlíku zalijeme jogurtem. Z bílků vyšleháme sníh a žloutky vyšleháme s máslem a tvarohem. Do žloutkové směsi přidáme rohlík s jogurtem, krupičku a sníh, zamícháme. Pomocí…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Trhanec

Trhanec

Potřebné ingredience

150g plnotučného mléka, 3 vejce, 90 g hladké mouky, sůl, 3 - 4 lžíce másla, 2 - 3 lžíce cukru, hrst rozinek v rumu

Postup přípravy

Mléko prošleháme se žloutky, přidáme mouku, sůl a promícháme metlou. Necháme asi 20 min. odpočinout. Poté přidáme sníh vyšlehaný se lžící cukru. V pánvi nebo hrnci o průměru asi…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Škubánky

Škubánky

Potřebné ingredience

brambory, 1 - 2 lžíce sádla, sůl, polohrubá mouka. Mák, cukr, máslo

Postup přípravy

Oloupané brambory uvaříme v dost osolené vodě doměkka. Slijeme vodu (trochu necháme v hrknu, kdyby bylo potřeba na doředění) a necháme asi 1 cm na dně. Brambory rozšťoucháme,…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Dýňové lívance

Dýňové lívance

Potřebné ingredience

500 g dýně (Hokaido nebo muškátové), 120 g pšeničné hladké mouky (část může být i celozrnná), 100 g cukru, 4 vejce, 1 lžíce mleté skořice, špetka soli, 100 g rozinek

Postup přípravy

Dýni pokrájet na kostky a podustit na troše vody se špetkou soli do měkka.
Rozmixovat na jemné pyré a nechat vychladnout.

K dýni přidat ostatní suroviny a rozmíchat do…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Keltýš (kalkýš) - hmota z naklíčeného obilí - krajová specialita z Požitavska

Keltýš (kalkýš) - hmota z naklíčeného obilí - krajová…

Potřebné ingredience

půl hrnku pšenice (špaldy), půl hrnku žita, mouka (hrubá, polohrubá, lze i celozrnná)

Postup přípravy

Obilí asi na 24 hod. namočíme (vodu vyměňujeme), poté necháme na vlhké utěrce (v nakličovací misce) klíčit cca 5-7 dní (2x - 3x denně proplachujeme) - dokud není obilí naklíčené.…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Vdolky pečené v troubě

Vdolky pečené v troubě

Potřebné ingredience

500 g hladké mouky, 1 lžička soli, 3 lžíce cukru, 25 g droždí, 1 vejce, 200 ml mléka, 7 lžic oleje, kousek másla na potření

Postup přípravy

Zaděláme těsto a necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na 1 cm silný plát a vykrojíme vdolky. S těstem se dobře pracuje, není třeba podsypávat. Vdolky dáme na vymazaný…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Batátové vafle

Batátové vafle

Potřebné ingredience

200g batátů (buď uvařené nebo upečené), 1 vejce, 500g podmáslí, 1 lžíce oleje, 1 lžíce cukru, 2 lžičky PP,1 lžička sody, mletá skořice, 130g pšeničné celozrnné mouky, 130g špaldové celozrnné mouky

Postup přípravy

Z batátů uděláme pyré, smícháme s podmáslím a vejcem. Přisypeme všechny sypké přísady a zamícháme. V lehce vymazaném vaflovači upečeme vafle. U silných vaflí nutno péct poměrně…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Pařené knedlíky (dampfnudeln)

Pařené knedlíky (dampfnudeln)

Potřebné ingredience

500g hladké mouky (nebo 00), 25g droždí, 2 lžíce cukru, 200g mléka, 100g lehce rozehřátého másla, 2 vejce. Višně + cukr. Na napaření: 220 - 250g mléka, 50g másla. Omáčka: 300g mléka, 1 a 1/2 šlehačky (280g), 6 žloutků, vanilka, 1 malá lžíce škrobu, 60g cukru (může být i méně)

Postup přípravy

Mouku nasypeme do mísy, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme 3 lžíce mléka, lehce promícháme a nahrneme trochu mouk přes. Necháme kynout 15 - 20 min…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Pečené bramborové placky

Pečené bramborové placky

Potřebné ingredience

750g nastrouhaných brambor (předem uvřených ve slupce, 50g pohankové mouky, 100g hladké mouky, sůl. K podávání marmeláda, zakysaná smetana,...

Postup přípravy

Z brambor, mouky a soli vypracujeme těsto. Odkrajujeme kousky, které rozválíme na placičku. Pečme na 180°C dozlatova. V polovině pečení obrátíme. Po upečení můžeme hned lehce…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Bánánovo-ovesné placičky

Bánánovo-ovesné placičky

Potřebné ingredience

1 zralý banán, asi 1/2 hrnku ovesných vloček, trochu mléka

Postup přípravy

Banán, mléko a vločky mixujeme do hladké konzistence, aby vzniklo těsto podobné lívancovému (trochu tužší). Poté na lívanečníku na troše přepuštěného másla smažíme placičky. Z…

Zobrazit více...

Kategorie