Cuketovo-špenátová polévka
Potřebné ingredience
asi 500g cukety, 250g sekaného špenátu, 1 bio bujón zeleninový, sůl, pepř, 1 lžíce másla, asi 4 lžíce 12% smetany
Postup přípravy
Cuketu nakrájíme na kousky a podusíme na másle (asi 5 min.), poté přilijeme asi 3/4l vody, přidáme bujón, sůl, pepř a vaříme 10 - 15 min., pak přidáme špenát a necháme vařit ještě…
Minestrone (italská polévka)
Potřebné ingredience
2 lžíce olivového oleje, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 1 plechovka krájených rajčat Valfrutta (v létě čerstvá 4-5), 1 stroužek česneku, 1 slepičí bio bujón, 1 plechovka bílých fazolí ve slaném nálevu (nebo 2 hrsti uvařené zvlášť), sůl,pepř, hrst bazalky, 1 lžička bazalkového pesta (nemusí být), ev. cukr
Postup přípravy
Na oleji osmažíme kostky mrkve a celý stroužek česneku (asi 2min.), poté zalijeme 1/2 l vody, vyndáme česnek, přidáme bujón a vaříme asi 5min. Poté přidáme kousky celeru a vaříme…
Hrstková polévka
Potřebné ingredience
hrst krup, hrst fazolí, hrst čočky, 1 mrkev, 1 petržel, celerová nať, sůl, pepř, 2 bobkové listy, 1 stroužek česneku, majoránka, 3 střední žampiony, jíška (hladká mouka + máslo)
Postup přípravy
Kroupy, fazole a čočku namočíme den předem, každý druh zvlášť. Do hrnce nalijeme fazole i s vodou, ve které se máčely, přilijeme ještě 2 hrnky, přidáme pepř, bobkový list a dáme…
Rajčatová polévka s bazalkou a skořicí
Potřebné ingredience
500g rajčat, 1 vetší brambora, sůl, pepř, čerstvá bazalka, mletá skořice, citrónová šťáva, máslo, 1/2 zeleninového bio bujónu, těstovinová rýže
Postup přípravy
Na másle orestujeme kousky rajčat, přidáme nakrájenou bramboru, osolíme, opepříme, přidáme bujón a tuhý stonek z bazalky (bez lístků). Vaříme do změknutí brambor. Poté rozmixujeme…
Pivní gulášová polévka s uzeninou
Potřebné ingredience
1 klobása, 1 párek, 1 velká brambora, 2 lžíce oleje, 1-2 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku, 1 masox, sůl, pepř, majoránka, 150ml piva, 1 lžíce papriky
Postup přípravy
Na oleji osmahneme česnek a kousky uzeniny, přidáme papriku, mouku a zasmažíme. Přilijeme asi 1 litr vody, přidáme bujón a kostky brambor, necháme vařit 15min. Poté přidáme…
Fazolovo-zeleninová polévka
Potřebné ingredience
2 hrnky fazolí, 2 mrkve, 2 brambory, kousek celeru, 1 stroužek česneku, pepř, půl, 1 lžička papriky, 2 bobkové listy, libeček nebo petrželka
Postup přípravy
Fazole přes noc namočme do studené vody, druhý den propáchneme a dáme vařit s pepřem, bobkovým listem, paprikou a česnekem. Asi v půlce vaření přidáme na kousky zeleninu a…
Vydatná fazolová polévka
Potřebné ingredience
250g červených fazolí, 2 klobásy (nebo 1 klobása a 1 polopárek), 1 velká mrkev, 1/4 celeru, 1 petržel, 2-3 stroužky česneku, 1 lžíce vegety, sůl, pepř, 1 lžíce majoránky, hrst petrželky, 2 bobkové listy, 2 lžíce másla, 1 lžíce sáda, 3 lžíce hladké mouky
Postup přípravy
Fazole přes noc namočíme do studené vody, druhý den je v téže vodě uvaříme. Když jsou fazole poloměkké, přidáme nakrájenou zeleninu, uzeninu, česnek, bobkové listy, vegetu a…
Drožďové měkké knedlíčky (recept z MMB)
Potřebné ingredience
1 sáček instantního droždí, sušený nebo čerstvý česnek podle chuti, 1 lžíce másla, 1 vejce, sůl, pepř, majoránka, petrželka nebo libeček, strouhanka podle potřeby na zahuštění
Postup přípravy
Rozpustíme máslo, přidíme vše ostatní a umícháme kašičku, postupně přidáváme strouhanku než vznikne nelepivá hmota, ze které půjdou dělat knedlíčky. Zavařujeme rovnou v polévkce…
Čočkovo-mrkvová krémová polévka
Potřebné ingredience
1 lžička celého kmínu, 2 lžíce olivového oleje, 500g mrkve, 140g červené loupané čočky, zeleninový bojón, sůl, pepř, petrželová nebo celerová nať, ev. kousek zázvoru nebo chilli papričky
Postup přípravy
Kmín nasucho opražíme, přidáme olej, nastrouhanou mrkev nahrubo. Orestujeme, osolíme, přidáme vodu (asi 1 - 1,5l), bojón a necháme vařit. Po 10min. přidáme propláchnutou čočku a…
Krémová s hlívou a bramborami
Potřebné ingredience
400 - 500g brambor, 200 - 300g hlívy ústřičné, 2 lžíce másla, 1 zeleninový bio bujón, libeček (sušený nebo čerstvý), sůl, pepř, 100ml smetany
Postup přípravy
Kousky brambor a hlívy osmahneme na másle, přilijeme 1 a 1/2l vody, přidáme bujón, sůl, pepř a libeček. vaříme do změknutí, poté rozmixujeme, přilijeme smetanu a necháme přejít…