Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Polévky

Přidat recept
POLÉVKY
Cuketovo-špenátová polévka

Cuketovo-špenátová polévka

Potřebné ingredience

asi 500g cukety, 250g sekaného špenátu, 1 bio bujón zeleninový, sůl, pepř, 1 lžíce másla, asi 4 lžíce 12% smetany

Postup přípravy

Cuketu nakrájíme na kousky a podusíme na másle (asi 5 min.), poté přilijeme asi 3/4l vody, přidáme bujón, sůl, pepř a vaříme 10 - 15 min., pak přidáme špenát a necháme vařit ještě…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Minestrone (italská polévka)

Minestrone (italská polévka)

Potřebné ingredience

2 lžíce olivového oleje, 1 mrkev, 2 řapíky celeru, 1 plechovka krájených rajčat Valfrutta (v létě čerstvá 4-5), 1 stroužek česneku, 1 slepičí bio bujón, 1 plechovka bílých fazolí ve slaném nálevu (nebo 2 hrsti uvařené zvlášť), sůl,pepř, hrst bazalky, 1 lžička bazalkového pesta (nemusí být), ev. cukr

Postup přípravy

Na oleji osmažíme kostky mrkve a celý stroužek česneku (asi 2min.), poté zalijeme 1/2 l vody, vyndáme česnek, přidáme bujón a vaříme asi 5min. Poté přidáme kousky celeru a vaříme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Hrstková polévka

Hrstková polévka

Potřebné ingredience

hrst krup, hrst fazolí, hrst čočky, 1 mrkev, 1 petržel, celerová nať, sůl, pepř, 2 bobkové listy, 1 stroužek česneku, majoránka, 3 střední žampiony, jíška (hladká mouka + máslo)

Postup přípravy

Kroupy, fazole a čočku namočíme den předem, každý druh zvlášť. Do hrnce nalijeme fazole i s vodou, ve které se máčely, přilijeme ještě 2 hrnky, přidáme pepř, bobkový list a dáme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Rajčatová polévka s bazalkou a skořicí

Rajčatová polévka s bazalkou a skořicí

Potřebné ingredience

500g rajčat, 1 vetší brambora, sůl, pepř, čerstvá bazalka, mletá skořice, citrónová šťáva, máslo, 1/2 zeleninového bio bujónu, těstovinová rýže

Postup přípravy

Na másle orestujeme kousky rajčat, přidáme nakrájenou bramboru, osolíme, opepříme, přidáme bujón a tuhý stonek z bazalky (bez lístků). Vaříme do změknutí brambor. Poté rozmixujeme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Pivní gulášová polévka s uzeninou

Pivní gulášová polévka s uzeninou

Potřebné ingredience

1 klobása, 1 párek, 1 velká brambora, 2 lžíce oleje, 1-2 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku, 1 masox, sůl, pepř, majoránka, 150ml piva, 1 lžíce papriky

Postup přípravy

Na oleji osmahneme česnek a kousky uzeniny, přidáme papriku, mouku a zasmažíme. Přilijeme asi 1 litr vody, přidáme bujón a kostky brambor, necháme vařit 15min. Poté přidáme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Fazolovo-zeleninová polévka

Fazolovo-zeleninová polévka

Potřebné ingredience

2 hrnky fazolí, 2 mrkve, 2 brambory, kousek celeru, 1 stroužek česneku, pepř, půl, 1 lžička papriky, 2 bobkové listy, libeček nebo petrželka

Postup přípravy

Fazole přes noc namočme do studené vody, druhý den propáchneme a dáme vařit s pepřem, bobkovým listem, paprikou a česnekem. Asi v půlce vaření přidáme na kousky zeleninu a…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Vydatná fazolová polévka

Vydatná fazolová polévka

Potřebné ingredience

250g červených fazolí, 2 klobásy (nebo 1 klobása a 1 polopárek), 1 velká mrkev, 1/4 celeru, 1 petržel, 2-3 stroužky česneku, 1 lžíce vegety, sůl, pepř, 1 lžíce majoránky, hrst petrželky, 2 bobkové listy, 2 lžíce másla, 1 lžíce sáda, 3 lžíce hladké mouky

Postup přípravy

Fazole přes noc namočíme do studené vody, druhý den je v téže vodě uvaříme. Když jsou fazole poloměkké, přidáme nakrájenou zeleninu, uzeninu, česnek, bobkové listy, vegetu a…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Drožďové měkké knedlíčky (recept z MMB)

Drožďové měkké knedlíčky (recept z MMB)

Potřebné ingredience

1 sáček instantního droždí, sušený nebo čerstvý česnek podle chuti, 1 lžíce másla, 1 vejce, sůl, pepř, majoránka, petrželka nebo libeček, strouhanka podle potřeby na zahuštění

Postup přípravy

Rozpustíme máslo, přidíme vše ostatní a umícháme kašičku, postupně přidáváme strouhanku než vznikne nelepivá hmota, ze které půjdou dělat knedlíčky. Zavařujeme rovnou v polévkce…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Čočkovo-mrkvová krémová polévka

Čočkovo-mrkvová krémová polévka

Potřebné ingredience

1 lžička celého kmínu, 2 lžíce olivového oleje, 500g mrkve, 140g červené loupané čočky, zeleninový bojón, sůl, pepř, petrželová nebo celerová nať, ev. kousek zázvoru nebo chilli papričky

Postup přípravy

Kmín nasucho opražíme, přidáme olej, nastrouhanou mrkev nahrubo. Orestujeme, osolíme, přidáme vodu (asi 1 - 1,5l), bojón a necháme vařit. Po 10min. přidáme propláchnutou čočku a…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Krémová s hlívou a bramborami

Krémová s hlívou a bramborami

Potřebné ingredience

400 - 500g brambor, 200 - 300g hlívy ústřičné, 2 lžíce másla, 1 zeleninový bio bujón, libeček (sušený nebo čerstvý), sůl, pepř, 100ml smetany

Postup přípravy

Kousky brambor a hlívy osmahneme na másle, přilijeme 1 a 1/2l vody, přidáme bujón, sůl, pepř a libeček. vaříme do změknutí, poté rozmixujeme, přilijeme smetanu a necháme přejít…

Zobrazit více...

Kategorie