Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Citrónová bábovka

Citrónová bábovka

Potřebné ingredience

2 hrnky polohrubé mouky, 1/2 hrnku cukru, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, prášek do pečiva, vanilkový cukr, 1 vanička tvarohu, citrónová kůra a šťáva

Postup přípravy

Celá vejce šleháme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej, mléko, tvaroh, kůru z půlky citrónu, trochu citrónové šťávy, mouku a prášek do pečiva. Nalejeme do vymazané a…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Dobrá dýňová polévka

Dobrá dýňová polévka

Potřebné ingredience

2 lžíce másla, trochu olivového oleje, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 500 g dýně hokkaido (zbavené semínek a nakrájené na kostky - nemusí se loupat), 1 l vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového), troška kari, ml. zázvoru, ml. papriky, muškátového květu, 100–150 ml smetany 12%, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup přípravy

Na másle s olejem osmažte dosklovita nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přidejte koření (kari, zázvor, papriku a muškátový květ), promíchejte. Do základu vsypejte dýni,…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Medové perníčky z žitné mouky

Medové perníčky z žitné mouky

Potřebné ingredience

860 g žitné mouky celozrnné, 4 vejce, 4 velké lžíce medu, 300 g třtinového nebo bílého cukru, 1 polévková lžíce perníkového koření, citronová kúra z 1 bio citronu, 250 g másla, 1 prášek do pečiva

Postup přípravy

Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto. Hotové těsto necháme 1 den odpočívat. Uležené těsto vyválíme a vykrájíme z něj různé tvary, a rovnoměrně…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Bublanina z kysané smetany s ovocem

Bublanina z kysané smetany s ovocem

Potřebné ingredience

2 vejce, 100 g másla, 100 g krupicového cukru, vanilkový cukr, 1 kelímek zakysané smetany, 1 dcl mléka, 1 lžíce citronové šťávy, 130 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, ovoce čerstvé, mražené nebo kompotované

Postup přípravy

Šleháme celá vejce s cukry, rozpuštěným ale ne horkým máslem, přidáme zakysanou smetanu, mléko a citronovou šťávu, nakonec mouky s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na papírem…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Tvarohovo-pudinkový moučník

Tvarohovo-pudinkový moučník

Potřebné ingredience

Těsto: 2 celá vejce, 1/2 hrnku cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1/2 hrnku oleje, 2 hrnky hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku mléka, kakao. Krém: 1/2 l mléka, 2 vanilkové pudinky, cukr, 1/2 másla, 1 kostka tvarohu, trochu rumu. Poleva: 1 čokoláda na vaření, 1 zakysaná smetana

Postup přípravy

Vejce šleháme s cukrem, van. cukrem a olejem, pak postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a mléko. Do pečicím papírem vyloženého plechu (nebo vymazaného a vysypaného)…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Ořechovo – šlehačková bábovka

Ořechovo – šlehačková bábovka

Potřebné ingredience

3 vejce, ½ hrnku cukru, špetka soli, vanilkový cukr, 250 ml smetany ke šlehání, 2 hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva, mleté ořechy

Postup přípravy

Celá vejce šleháme s cukrem, špetkou soli a vanilkovým cukrem, pak přidáme tekutou smetanu a nakonec mouku s práškem do pečiva a ořechy. Těsto vlijeme do vymazané a strouhankou…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Brokolicový krém

Brokolicový krém

Potřebné ingredience

máslo, cibule, hladká mouka, 500 g brokolice, smetana na šlehání, muškátový květ, 1 stroužek česneku, sůl, na sýrové krutony: plátky toustového chleba, plátkový sýr, olivový olej

Postup přípravy

Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, za stálého míchání zasmahneme mouku, zalijeme vodou, vložíme na kousky nakrájený košťál, trochu osolíme a vaříme cca 20 minut. Pak přidáme…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Jednohubkoví šneci

Jednohubkoví šneci

Potřebné ingredience

listové těsto, plátkový sýr, niva, šunka, vejce

Postup přípravy

Listové těsto rozválíme na plát, poklademe plátkovým sýrem, šunkou, posypeme rozdrobenou nivou a smotáme do ruličky. Nakrájíme na centimetrová kolečka, která klademe na plech…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Tvarohový koláč z drobenky

Tvarohový koláč z drobenky

Potřebné ingredience

1 hrnek polohrubé mouky, 1/2 hrnku moučkového cukru, 100 g másla, 1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, na náplň: 500 g měkkého tvarohu (v kostce), 1 kelímek zakysané smetany, trochu mléka, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudinkový prášek, 150 g směsi lesního ovoce (může být mražená nebo i kompotovaná - já jsem použila okapané zavařené borůvky)

Postup přípravy

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Dortovou otevírací formu vyložte papírem na pečení. Z mouky, cukru, másla a kypřicího prášku vypracujte drobenku a asi tři čtvrtiny jí nasypte na…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Pečené tvarohové taštičky - tzv. Žabí hubky

Pečené tvarohové taštičky - tzv. Žabí hubky

Potřebné ingredience

250 g hladké mouky, 1 hera, 1 měkký tvaroh, moučkový cukr na obalení

Postup přípravy

Uhněteme vláčné těsto, rozválíme na tloušťku asi 3 - 4 mm a vykrajujeme kolečka (vykrajovátkem, sklenicí...), která plníme marmeládou, povidly, mákem, tvarohem apod. Přeložíme a…

Zobrazit více...

Kategorie