Zobrazit přihlášovací formulář
BEZLEPKOVÁ DIETA
Bezlepkové dýňové placičky

Bezlepkové dýňové placičky

Potřebné ingredience

Recept jsem našla někde na netu a konečně ho i vyzkoušela upéct. Chutnají moc dobře, i když tam není cukr ani mouka. Osladí je dostatečně přidané rozinky.

Postup přípravy

500 g dýně hokaido
150 g rozinek
100 g ořechů (lískové, vlašské, mandle... dle chuti)
4 vejce
1 lžička skořice (kdo má rád, klidně víc)

Dýni vydlabeme dužninu a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Zdravý koláč z ovesných vloček s tvarohem

Zdravý koláč z ovesných vloček s tvarohem

Potřebné ingredience

Recept jsem tak nějak jednou poskládala, co dům dal. Chutí je koláč ale moc dobrý, vláčný a navíc ve zdravé variantě. Jindy obměňuji přidáním ořechů, slunečnicových semínek, namočených brusinek nebo goji, ovoce dle sezonní dostupnosti nebo i kompotované, kousky čokolády, kakaem apod. Někdy místo mléka rozředím jogurt nebo dám kefír. Je to prostě na vás.

Postup přípravy

Těsto:
2x vanilkový pudink (prášek) - lze nakombinovat i jinou příchuť
1 hrnek - ovesné vločky
1 hrnek - kokos
1 hrnek - mléko
2x vejce
1x vanilkový cukr
1x…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Kynutý závin s nutelou

Kynutý závin s nutelou

Potřebné ingredience

Toto kynuté těsto není žádnou novinkou, je to dle receptu zde - česnekové trojúhelníky. Přidávám spíše pro inspiraci skládání závinu. Tato dávka vystačí na 2 záviny přes celý plech. Ten druhý dělám do kombinace slaný se šunkou a sýrem, nebo udělám "Pocuchy" (viz v mých receptech).

Postup přípravy

Lze použít jakékoliv kynuté těsto, ale já používám toto osvědčené, zadělávám v pekárně. Dejte v tomto pořadí:
500 ml mléka
100 ml oleje
750 g hladké mouky (já dávám půl…

Zobrazit více...
DOMÁCÍ PEKÁRNY
Pocuchy - z kynutého těsta

Pocuchy - z kynutého těsta

Potřebné ingredience

Je to jednoduchá rychlovka nejen na oslavy, sešlosti apod. nebo jen tak na zobání, na chuť - k pivu, vínu... Z této celé dávky je asi 6 plechů.

Postup přípravy

Lze použít jakékoliv osvědčené kynuté těsto, na které jste zvyklí. Já používám recept z česnekových trojúhelníků a zadělávám v pekárně. Dejte v tomto pořadí:
500 ml mléka

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Cuketové špagety s čímkoliv - inspirace k rychlému jídlu

Cuketové špagety s čímkoliv - inspirace k rychlému…

Potřebné ingredience

Ráda využívám cuketové špagety k rychlé večeři nebo i obědu, když se nestíhá. Výsledkem je i přesto velmi chutné, ale současně i zdravé jídlo - záleží jen na tom, co dáte navrch. Když vynecháte šunku nebo maso, lze považovat za bezmasé jídlo vhodné i pro vegetariány.

Postup přípravy

Pro 2 lidi dělám ze 3 menších cuket.
cuketa
cibule
česnek
koření dle libosti, např. bazalka, oregáno, kari, kurkuma, grilovaná zelenina...
strouhaný sýr

Zobrazit více...
OMÁČKY
Mrkvová omáčka - z nouze ctnost! Rychlá a výborná

Mrkvová omáčka - z nouze ctnost! Rychlá a výborná

Potřebné ingredience

Potřebovala jsem rychle sdělat mrkev, zkusila jsem rychlou omáčku a určitě se k ní budu opakovaně vracet, byla opravdu výborná, hutná, chuťově jako svíčková díky koření divočina. Hodí se k čemukoliv - knedlíkům, těstovinám, bramborům i rýži.

Postup přípravy

1 cibule
6 mrkví (cca 3/4 kg)
1 zakysaná smetana
koření divočina
pepř, sůl

Na zesklovatělé cibulce chvíli osmahneme i nastrouhanou mrkev nahrubo, osolíme,…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Rybí polévka (z tresky) - norská verze

Rybí polévka (z tresky) - norská verze

Potřebné ingredience

Jelikož klasická rybí polévka nám nechutná, hledala jsem už kdysi adekvátní verzi vhodnou na vánoční stůl. Narazila jsem na ni někde na internetu, poupravila dle naší chuti a dělávám ji nakonec nejenom na Vánoce.

Postup přípravy

2-3 filety z mořské tresky
2 mrkve
2 petržele
1/2 středního celeru
1/2 pórku (nebo 1 větší cibule) - pórek je výraznější, chutnější
1/2 l mléka
1 malá zakysaná…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Jemný jak peřinka  - Koláč tvarohový korálkový

Jemný jak peřinka - Koláč tvarohový korálkový

Potřebné ingredience

Recept mi poskytla kamarádka, upekla ho na jednu oslavu a nemohla jsem domů odejít bez receptu. Je to jejich rodinný recept a nikdo vlastně ani neví, proč se mu říká korálkový :o) Já na to možná přišla - po upečení se po chvíli vrstva bílku jakoby orosí a vytvoří se na něm malé kapičky jako korálky, tak možná proto mu dali takový název. Věřím, že bude chutnat i vám, je jemňoučký a nadýchaný jako peřinka.

Postup přípravy

Těsto:
30 dkg polohrubé mouky
13 dkg cukru
1 prášek do pečiva
13 dkg tuku (dala jsem máslo, lze i Hera)
2 celá vejce
1 vanilkový cukr

Vše zpracujeme v…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Jablkové řezy Vlasta

Jablkové řezy Vlasta

Potřebné ingredience

Už ani nevím, odkud jsem si recept na tyto řezy opsala, ale ponechávám mu původní název a předávám recept v období jablek dál, ať taky ochutnáte.

Postup přípravy

Těsto:
500g polohrubé mouky
250g tuku (jakéhokoliv) - dělám z Hery
1 prášek do pečiva
3 lžíce cukr moučka
3 lžíce mléka
1 vejce

Jablečná vrstva:
1,5kg…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Vláčný vrstvený jablkový koláč s tvarohem

Vláčný vrstvený jablkový koláč s tvarohem

Potřebné ingredience

Vláčný koláč ze dvou druhů těst, proložený vrstvou tvarohu a strouhaných jablek.

Postup přípravy

Tmavé spodní těsto:
400g hladké mouky
150g tuku (máslo, Hera)
100g moučkového cukru
2 pol. lžíce kakaa (vrchovaté)
1 sáček prášku do pečiva
8 lžic vody
1…

Zobrazit více...

Kategorie