Zobrazit přihlášovací formulář
RYBY A DARY MOŘE
Pangasius (nebo treska) s houbovou čepicí, příloha houbová rýže

Pangasius (nebo treska) s houbovou čepicí, příloha…

Potřebné ingredience

Pangasius nebo treska (pangasia dneska už nejíme...), plátkový sýr, 2 cibule, česnek, mletý kmín, sůl, pepř, olej, rýže, houby (i mražené), koření na ryby

Postup přípravy

Klasicky uděláme základ na smaženici - na oleji zpěníme 1 cibuli, nasypeme nakrájené houby, podlijeme vodou a chvíli podusíme tak, aby zůstala jen hutnější houbová hmota.…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Kubánské národní jídlo - congrí

Kubánské národní jídlo - congrí

Potřebné ingredience

Zatím mám vloženo vzorové foto dle receptu Kluci v akci, až budu příště dělat congrí vlastní, dodám originální. Nějak jsem ho teď nestihla vyfotit... Kubánské congrí je něco jako hustá fazolová polívka nebo guláš, moc nám na Kubě v originále chutnalo a pak moc doma chybělo, tak jsem si ho upravila pro české podmínky. Chudí Kubánci ho většinou jedí bez masa, já tam dala kousek hovězího, ale je vlastně jedno, jaký se tam dovnitř dá – hovězí, vepřový, drůbeží – oni to mají tak, že co zrovna letí kolem, tak tam vrazí... ,o) Když nám congrí chybělo, hledala jsem recept na netu, našla jsem jich plno, různě poupravovaných asi dle autorovy chuti, já si z toho udělala nějaký nejjednodušší výcuc, protože co jsme tam jedli, bylo jednoduše vařený, takže ve výsledku ho vařím asi tak nějak následovně - viz. mé recepty.

Postup přípravy

Tak jsem konečně dodělala fotodokumentaci vlastní, mrkněte do mých receptů Congrí - kubánské národní jídlo.

Tento odkaz jsem nechtěla rušit, některé z vás již tuto stránku…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Drobenková polévka - základ podle vajíčkové polévky AliceM ID 47727

Drobenková polévka - základ podle vajíčkové polévky…

Potřebné ingredience

Moje babička jí říkala drobenková a nějak mě ji nestihla naučit... Na polévky doma vůbec nejsme, nevařím je, ale tentokrát jsem potřebovala polévku pro "pomocné pracovní síly" a to nejlépe nějakou rychlou. Našla jsem ji a moc děkuju.

Postup přípravy

Jen jsem ji trochu poupravila, aby byla "hutnější". Výsledkem bylo asi 1,5 l fakt dobré polévky.

Dělala jsem ji takto: asi na 1/3 másla (80-100g) jsem nechala…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Tvarohová metynka s meruňkami, švestkami... (podle ID 66249 - Kracena)

Tvarohová metynka s meruňkami, švestkami... (podle ID…

Potřebné ingredience

Oproti původnímu receptu jsem vynechala citronovou kůru a citronovou šťávu, dělala jsem tedy z následujících surovin: Na těsto: 35 dkg polohrubé mouky, 12 dkg moučkového cukru, 12 dkg tuku (já použila Heru), 2 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, mléko dle potřeby (asi necelý hrnek). Na tvarohovou vrstvu: 2 tvarohy (já dala ty ve vaničce), 4 lžíce cukru, 1 vejce, 1 pudinkový prášek (já dala vanilkový), mléko na rozředění. Navrch: jakékoliv sezónní ovoce (já dala meruňky) a na ně přijde ještě drobenka - já dělávám tuto: 3/4 hrnku polohrubé mouky, 3/4 hrnku cukru, necelá osminka másla nebo jiného tuku (já použila Heru), 1 skořicový cukr (nebo lze i vanilkový cukr)

Postup přípravy

Trochu mi chyběl polopatický postup, tak pro ty, kterým se hodí, přidávám:

Těsto: v míse jsem dala lehce rozehřát Heru do mikrovlnky, k ní přidala cukr, vanilkový cukr a…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Prsa - slaný dort (první zkouška :o) - detailní postup

Prsa - slaný dort (první zkouška :o) - detailní postup

Potřebné ingredience

2 toustové chleby (bílý a celozrnný), 2 druhy pomazánky, šunka, moravské uzené, olivy, na bradavky trochu kakaa, na podprsenku krájená čabajka a křemešník (koupeno v plastových obalech)

Postup přípravy

Díky všem uživatelkám, které tady na MMB již něco takového uveřejnily, za inspiraci.
A především děkuji Soňa Č. (ssonda) ID 165593.

Tak jsem to taky zkusila, výsledkem…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
+++ Kakaové řezy s tvarohem a jablky +++      (náš nejoblíbenější moučník)

+++ Kakaové řezy s tvarohem a jablky +++ (náš…

Potřebné ingredience

Za tento výtečný recept děkuji pí Bednářové, originál je uveřejněný na serveru Recepty.cz... Sice jsem si řezy trochu poupravila pro naše chutě, ale základ je prakticky shodný. Tyhle řezy musím dělat téměř každých 14 dní, jak si je rodina žádá.

Postup přípravy

Na těsto:
300 g hladké mouky
50 g cukru krystal nebo krupice
50 g kakaa,
1 prášek do pečiva
120 g Hery nebo másla
1 vejce

Na náplň:
2 tvarohy (je…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
CUKEŤÁK-ÚLEŤÁK, aneb CUKETOVÝ NÁKYP, NÁDIVKA… (na místo mouky krupička)

CUKEŤÁK-ÚLEŤÁK, aneb CUKETOVÝ NÁKYP, NÁDIVKA… (na…

Potřebné ingredience

Už zase začíná sezóna, tak jsem s první dorostlou cuketou ihned vyzkoušela náš cukeťák-úleťák (fakt na něm hodně ulítáváme :o) Takhle ho dělám já: 3 hrnky nastrouhané cukety (neslívám, nevydlabávám a u mladých lze nechat i slupku), 2 střední cibule, 4 vejce, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 1 hrnek pšeničné krupice anebo dětské krupičky, 1/3 hrnku oleje, 25 dkg sýra (lze i nakombinovat s nivou, balkánským, uzeným sýrem … jako obměnu), 30 dkg uzeného masa (lze i měkký salám nebo šunku, ale uzené je lepší, výraznější), česnek 5 stroužků (kdo chce, lze i více), sůl (cca 1 kávová lžička), pepř dle chuti, petrželka nebo pažitka (cca 2 polévkové lžíce).

Postup přípravy

V míse smícháme všechny ingredience - cuketu a sýr nahrubo nastrouhané, nadrobno pokrájenou cibuli, pšeničnou krupici (ev. dětskou krupičku) smíchanou s práškem do pečiva, olej, 4…

Zobrazit více...

Kategorie