Zobrazit přihlášovací formulář
RYBY A DARY MOŘE
Losos s cibulovou krustou a tymiánem

Losos s cibulovou krustou a tymiánem

Potřebné ingredience

Losos, cca 3 větší cibule, kousek másla, trocha olivového oleje, pepř, tymián

Postup přípravy

Oloupeme cibuli, nakrájíme na půl kolečka, která restujeme na másle spolu s tymiánem, až je cibulka pěkně měkká a sklovatá. Lososa pokapeme olivovým olejem, osolíme, malinko…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Pór s rýží

Pór s rýží

Potřebné ingredience

2 větší pórky (cca 500g), 1 lžíce tuku, 250g vařené rýže, 1/4 l masového vývaru (i z kostky), 100g goudy, pepř

Postup přípravy

Očištěný pór nakrájíme na silnější kolečka. Na rozehřátém tuku jej necháme zpěnit, potom jej zalijeme trochou vývaru a dusíme pod pokličkou doměkka. Do uvařené horké rýže vmícháme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Bramborová krémová polévka

Bramborová krémová polévka

Potřebné ingredience

Brambory, voda, mléko, česnek, máslo, sůl, pepř, strouhaný tvrdý sýr.

Postup přípravy

V osolené vodě uvaříme brambory (oškrábané a nakrájené), když budou měkké, rozmixujeme i s vodou, přidáme mléko, ještě chvilku povaříme. Přidáme kousek másla, dochutíme pepřem,…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Jablková bábovka

Jablková bábovka

Potřebné ingredience

3 vejce, 180 g moučkového cukru, 125 g tuku, 4 jablka, cca 50 g rozinek, mletá skořice, 200 g polohrubé mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, mléko podle potřeby

Postup přípravy

Vejce našleháme s cukrem a rozehřátým tukem do pěny, vmícháme na kostičky pokrájená (nebo hrubě nastrouhaná) jablka, propláchnuté rozinky, skořici a prosátou mouku smíchanou s…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Noky s cibulkou

Noky s cibulkou

Potřebné ingredience

1/2 lžíce másla, 1-2 vejce, cca 12 lžic mléka, špetka soli, hrubá mouka dle potřeby. Cibule + tuk na dochucení hotového jídla, zelenina či salát dle chuti.

Postup přípravy

Máslo utřeme s vejci a lžící mouky, přidáme sůl, mléko a další mouku. Pořádně vypracujeme v tužší těsto. Lžící namočenou v horké vodě vykrajujeme noky a dáváme vařit do vroucí…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuřecí nudličky na víně

Kuřecí nudličky na víně

Potřebné ingredience

Suroviny pro 2 osoby: 250g kuřecího (nebo krůtího) masa bez kostí, sůl, 2 lž. oleje, kousek cibule, celý pepř, nové koření, bobkový list, hladká mouka, 2 lžíce rajského protlaku, 3 lžíce červeného vína, cca 2 lžíce rybízového rosolu nebo džemu (nebo brusinkového kompotu), citronová šťáva, 10g másla.

Postup přípravy

Maso nakrájíme na nudličky, vložíme na drobně nakrájenou cibuli osmahnutou na oleji, přidáme koření a za stálého míchání dusíme 2 minuty. Přidáme víno, 2 lžíce vody a krátce…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Nastavovaná kaše

Nastavovaná kaše

Potřebné ingredience

brambory, pohanka (může být i lámanka), cibule, mléko, máslo, česnek, majoránka, sůl

Postup přípravy

Brambory uvaříme běžným způsobem. Zvlášť uvaříme pohanku (cca 1/4 množství brambor). Brambory slijeme, přidáme pohanku, prolisovaný česnek, trošku másla, teplé mléko, majoránku.…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Pórková polévka se sýrem

Pórková polévka se sýrem

Potřebné ingredience

250g pórku, 200g brambor, 100g taveného sýra, 20g tuku, 2 dl mléka, cca 1/2 l vody, sůl, kousek bujónu v kostce, (4 plátky bílé veky), pažitka

Postup přípravy

Z pórku odkrojíme tmavé listy, zalijeme je trochou vody a vaříme 1/4 hodiny. Zbylý pórek nakrájíme na tenké plátky, osmahneme je na tuku, zalijeme zbylou vodou a uvedeme do varu.…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Kefírová bábovka - žádná dusivka ;-))

Kefírová bábovka - žádná dusivka ;-))

Potřebné ingredience

2 vejce, 2 dl pískového cukru, 2 dl oleje, 1/2 l kefíru, 400 g polohr. mouky, 1 prášek do pečiva, rozinky, ořechy, kandované ovoce apod., tuk a hr. mouka na vymazání a vysypání formy. Pro ty, kteří mají děti ve vývinu, čekají větší návštěvu, nebo mají "mokré" bábovky prostě rádi, uvádím i množství na 1,5 dávky (stále se vejde do běžné bábovkové formy): 3 vejce, 3 dl pískového cukru, 3 dl oleje, 3/4 l kefíru, 600 g polohrubé mouky, 1a1/2 prášku do pečiva

Postup přípravy

V míse našleháme vejce s cukrem. Pak postupně přidáváme olej a směs napěníme. Vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva střídavě s kefírem a promícháme s rozinkami, ořechy nebo…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Zeleninový krém kari

Zeleninový krém kari

Potřebné ingredience

200g různých druhů zeleniny (mrkev, květák, hrášek, pórek atd.), 20 g tuku, 30 g hl. mouky, 3 dl mléka, cca 6 dl vody, koření kari, kousek bujónu, petrželka, sůl, 1 vejce uvařené natvrdo

Postup přípravy

Zeleninu nakrájíme na kousky, zalijeme trochou vařící vody, osolíme, podusíme do měkka. Pak ji prolisujeme nebo umixujeme. Z tuku a mouky připravíme jíšku, zalijeme zbývající…

Zobrazit více...

Kategorie