RECEPTY

NÁZEV
prohledat zároveň postup a přísady      vyhledání dle čísla receptu
VŠECHNY TYPY RECEPTŮ | RECEPTY S POSTUPY | RECEPTY PRO INSPIRACI
VŠECHNY RECEPTY
DĚTSKÉ SPECIALITY
POLÉVKY
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
HOVĚZÍ MASO
VEPŘOVÉ MASO
MLETÉ MASO
RYBY A DARY MOŘE
ZVĚŘINA
BEZMASÁ JÍDLA
SALÁTY, ZÁLIVKY
RÝŽE A TĚSTOVINY
PIZZY, CHLEBY
SLADKÁ JÍDLA
MOUČNÍKY, POHÁRY
CUKROVÍ
OVOCE
ZAVAŘENINY
CHUŤOVKY
POMAZÁNKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČÍ MASO
BEZLEPKOVÁ DIETA
LUŠTĚNINY
HOUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÁ JÍDLA
DOMÁCÍ MEDICÍNA
DIETY
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
DOMÁCÍ PEKÁRNY
GRILOVÁNÍ
DORTY
CO DŮM DAL
DIA RECEPTY
PARNÍ HRNEC
POMALÝ HRNEC
Celkem: 2 (zobrazuje se 1-2)

Vybrané nabídky z našeho Mimibazaru

POLÉVKY

Podkrkonošské kyselo



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

kyselo - 4 polévkové lžíce houby brambory koření - sůl, kmín máslo vejce - tolik, kolik bude strávníků cibule zelená petrželová nať, pažitka

POSTUP PŘÍPRAVY

Kvásek (stačí tak čtyři lžíce) rozmíchejte v hrnku vlažné vody, nejlépe večer předem. Do misky vlažné vody namočte hrst sušených hub. Než se nasáknou, uvařte brambory ve slupce, sceďte je a oloupejte. Namočený a dobře rozmíchaný kvásek vlijte do hrnce, přidejte houby i s vodou, v níž se máčely, a doplňte tekutinu na objem asi dvou litrů. Přidejte kmín, sůl, přiveďte k varu a pár minut provařte. Na pánvi na troše másla osmažte nadrobno pokrájenou cibuli a tolik vajec, kolik bude strávníků. Vejce a brambory rozdělte do talířů a zalijte polévkou. Dochuťte solí, kouskem másla, případně nasekanou pažitkou nebo petrželkou.

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT |

KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ

POLÉVKY

KULAJDA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

houby - čerstvé, nebo sušené vejce, brambory, kopr - čestvý, nebo sterilizovaný, smetana, mouka - hladká, nebo polohrubá. sůl, kmín, bobkový list, nové koření, kmín, masox, tuk pod čerstvé houby - lepší olej, máslo atd. cibule - pokud máte čerstvé houby ocet - pokud nepoužíváte kopr ve sladkokyselém nálevu

POSTUP PŘÍPRAVY

Máme – li čerstvé houby, dáme nejdřív do hrnce lepší olej, nebo máslo, či tuk, který používáme, nakrájenou cibuli (nemusí být, ale mně to s ní chutná) a na ni houby. Lehce podusíme a přidáme na koštičky nakrájené brambory (na menší, než když je děláte jako přílohu). Zalijte vodou, přidejte sůl – množství, jako když vaříte brambory na přílohu, kmín, bobkový list, pepř, nové koření, kmín. Nemáte-li čerstvé houby, ale sušené, propláchněte je a dejte do hrnce s bramborami a ostatními ingrediencemi rovnou vařit.

Když jsou houby a brambory měkké, přidejte studenu vodu s rozmíchanou hladkou, nebo polohrubou moukou. Nemáte-li zkušenosti s množstvím mouky, tak dejte 1-2 polévkové lžíce – podle množství polévky. Můžete kdyžtak během vaření ještě mouku s vodou přidat. Nezapomeňte ale, že polévka bude stále houstnout. Ale rozředit a dosolit se dá vždycky, takže si s tím nedělejte až tak hlavu. Pak přidejte kopr. Pokud máte čerstvý, posekejte ho a přidejte trochu octa. Nemáte-li čerstvý, dejte sterilovaný. Tady je důležité, v jakém je nálevu. Máte-li kopr ve slaném nálevu, dejte i s ním ocet. Při použití kopru ve sladkokyselém nálevu už ocet přidávat nemusíte. Vždy ale ze skleničky nabírejte kopr opatrně, jen s trochou nálevu, abyste neměli polévku překyselenou. I menší sklednička kopru by Vám měla vydržet na několik jídel a v lednici vydrží hodně dlouho i načatá.

Až se mouka povaří – aspoň 10 minut, ochutnejte. V této chvíli kontrolujete hlavně kyselost, ne slanost a koprovou chuť. Bude-li se Vám zdát, že je polévka málo nakyslá, přidejte ještě ocet, nebo nálev. V tom případě chvilku ještě povařte, než přidáte smetanu, aby se pak nesrazila.

Až budete mít tedy vše povařené, přidejte kousek masoxu a smetanu. Znovu chvilku povařte, stačí jen tak, aby se masox rozvařil a chuť se dostala do polévky.Pokud byste měli vlastní vývar, tak jej samozřejmě použijte místo masoxu. Ochutnejte a případně dosolte. Mezitím si připravte vejce. Podle toho, jak je máte v polévce rádi – buď zcela rozšlehaná, nebo sázená, aby byly žloutky v polévce celé. Dejte je do polévky a vařte max. 3 minuty, pak odstavte z plotny a nechte ještě 5-10 minut dojít.

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblíbil jeden návštěvník)

KOMENTÁŘE (0) | PŘIDAT KOMENTÁŘ
Celkem: 2 (zobrazuje se 1-2)
© 2004-2021 CZECH NEWS CENTER a.s. | Reklama | Podmínky serveru | Ceník členství | Návod pro inzerci | Desatero | Ochrana kupujících | Dobrý prodejce | Osobní údaje | Kontakt