Zobrazit přihlášovací formulář
DOMÁCÍ MEDICÍNA
Domácí rýmovníková mast - bleskurychle zhojí rýmou podrážděné okolí nosu a jiné kožní oděrky či vysušenou kůži

Domácí rýmovníková mast - bleskurychle zhojí rýmou…

Potřebné ingredience

200 g nosného základu masti (domácí čisté vepřové sádlo, lékařská vazelína, bambucké máslo či kokosový a 20-30 listů rýmovníku

Postup přípravy

1. Ostříháme listy rýmovníku a nakrájíme je na kousky. Stonky odstraníme, ale ničemu to nebude vadit, když je nasekáte na kousky a přidáte k listům.

2. Připravíme si 200…

Zobrazit více...
POMALÝ HRNEC
Roláda z mletého masa plněná smaženými vajíčky, domácí klobáskou a petrželkou - z pomalého hrnce

Roláda z mletého masa plněná smaženými vajíčky, domácí…

Potřebné ingredience

MASO: půl kg mleté krkovičky nebo libovějšího bůčku, cibule na kostičky, utřený česnek, 1 vejce, sůl, mletý pepř, sl. paprika, majoránka, kukuřičná strouhanka. NÁPLŇ: cibule na malé kostičky, 4 -5 vajec, sůl, pepř, na kostičky nakrájená dobrá domácí klobáska, pořádná hrst zelené ploché petrželky.

Postup přípravy

MASO: na pánvi rozehřejeme trošku oleje, přidáme cibulku a opékáme do zesklovatění. Pak přidáme česnek a drcený kmín a opékáme do zlatova. Tuto směs po vychladnutí přídáme k masu…

Zobrazit více...
ZVĚŘINA
Srnčí guláš z pomalého hrnce, který není třeba ani zahušťovat !!!

Srnčí guláš z pomalého hrnce, který není třeba ani…

Potřebné ingredience

Srnčí maso na guláš nakrájené na větší kostky, 2-3 cibule krájené na hrubší kousky, 3 stroužky česneku, slanina - uzený špek, loupaná rajčata v plechovce, sádlo, sůl, pepř, sladká a pálivá paprika, vývar. Divoké koření: 6 nových koření, 3 bobkové listy, 5 jalovců, 10 kuliček černého pepře.

Postup přípravy

Do odnímatelné nádoby pomalého hrnce (popřípadě do jiného hrnce) dáme sádlo a necháme zahřát (na sporáku). Pak do něj dáme na kostičky nakrájený špek a cibuli a až začne sklovatět…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Jarní špenát, štouchané brambory a hovězí pečeně s anglickou slaninkou

Jarní špenát, štouchané brambory a hovězí pečeně s…

Potřebné ingredience

Přiměřenou dávku čerstvých špenátových listů (dušením ztratí zhruba 80% svého objemu), mladý česnek, smetana 33%, sůl, pepř. Do šťouchaček vmícháme osmaženou cibulku s kvalitní voňavou slaninkou, dále čerstvé zelené bylinky nasekané na drobno (já měla nať jarní zelené cibulky, libeček, popř. jiné bylinky), sůl.

Postup přípravy

V kuchyni mám jaro ráda kvůli mladé čerstvé a zdravé zelenince, které je v této době dostatek a je potřeba toho náležitě využít a nasytit tělo vitamíny a minerály. Dnes nepůjde v…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Steak z vepřové panenky, domácí hranolky, pepřová omáčka

Steak z vepřové panenky, domácí hranolky, pepřová…

Potřebné ingredience

• Vepřová panenka odblaněná a očištěná, nakrájená na cca 8 cm špalíky, olej, sůl, pepř čerstvě mletý • brambory oloupané, nakrájené na silnější špalíčky, olej • zelený nakládaný pepř, smetana 31% a víc, sůl, pepř

Postup přípravy

MASO: připravené špalíčky panenky otřené do sucha pořádně omočíme v oleji smíchaném z čerstvě mletým pepřem. Omočíme všechny strany a necháme maso alespoň chvilku odpočívat.…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
KOTLETA NA ROZMARÝNU S ŽAMPIONOVOU ČEPICÍ

KOTLETA NA ROZMARÝNU S ŽAMPIONOVOU ČEPICÍ

Potřebné ingredience

Vepřová kotleta - plátky (ale může být i libová krkovička), žampiony, smetana, pepř, sůl, česnek, rozmarýn, zelená petrželka nebo libeček, mohla by být i pažitka

Postup přípravy

Plátky kotlety mělce několikrát nařízneme po obvodu, aby se nám na pánvičce nekroutily. Jemně naklepeme a přiměřeně pokapeme dobrým olivovým olejem, který rukou vetřeme do masa …

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Těstoviny s omáčkou z gorgonzoly

Těstoviny s omáčkou z gorgonzoly

Potřebné ingredience

pro 4 osoby : • 25 dkg gorgonzoly (u nás stála 350 Kč/kg) • 2 dcl smetany • těstoviny (já používám Panzani)

Postup přípravy

Do vařící, pořádně osolené vody dáme vařit těstoviny a mezitím si připravíme omáčku.
Do nepřilnavého hrnce rozdrobíme Gorgonzolu, kterou zalijeme smetanou a za stálého míchání…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Placičky ze zbylé bramborové kaše

Placičky ze zbylé bramborové kaše

Potřebné ingredience

Bramborová kaše, zelené bylinky, sůl, hrubá mouka

Postup přípravy

PODÁVÁME JAKO PŘÍLOHU K MASŮM ČI ZELENINĚ (viz níže)

Vychlazenou bramborovou kaši smícháme s hrubou moukou, zelenými bylinkami (pokud máme) a dle chuti dosolíme a můžeme i…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Marináda na maso + marinovaná žebírka

Marináda na maso + marinovaná žebírka

Potřebné ingredience

maso nebo žebírka

Postup přípravy

Marinádu dělám pokaždé stejně a zároveň je každá originální. Hlavně ji musí být hodně. Záleží na tom, co dům zrovna dal a taky na mojí momentální chuti. Ale můj osvědčený základ…

Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Kapr na česneku ( náš děda tomu říká Kapr po ďábelsku) ...

Kapr na česneku ( náš děda tomu říká Kapr po ďábelsku)…

Potřebné ingredience

Kapr, sůl, česnek, olej na smažení

Postup přípravy

Kapra i s kůží naporcujeme, jednotlivé porce osušíme a dáme do větší mísy.
Vezmeme si 1-2 palice česneku (podle toho, jak moc máte česnekovou chuť rádi a taky podle toho, jak…

Zobrazit více...

Kategorie