Zobrazit přihlášovací formulář
RYBY A DARY MOŘE
Losos na špenátové peřince

Losos na špenátové peřince

Potřebné ingredience

losos (bez kůže a kostí) podle počtu strávníků, 200g listů baby špenátu, 1 střední jablko (ne moc kyselé), česnek, jarní cibulka, ořechy, cukr moučka, sůl, pepř

Postup přípravy

Lososa očistíme, osolíme a mírně opepříme. Na olivovém oleji osmahneme z obou stran /nemusí být moc, bude se ještě péct/. Přendáme do zapékací mísy (já nevymazávám).
Ořechy…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Čokoládovo-arašídová omáčka na zmrzlinu

Čokoládovo-arašídová omáčka na zmrzlinu

Potřebné ingredience

175 ml smetany ke šlehání, 100 g kvalitní mléčné čokolády /ne Milku, ta je příšerně sladká/ - já používám Lindt, 100 g jemného arašídového másla, 3-4 polévkové lžíce javorového sirupu (podle chuti) a nakonec pár kopečků dobré zmrzliny

Postup přípravy

Smetanu, čokoládu nalámanou na kousky, arašídové máslo a javorový sirup dáme do hrnce a za občasného míchání necháme při nížší teplotě rozpustit. Za 2 minuty máte hotovo!
Do…

Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Krabí salát s melounem

Krabí salát s melounem

Potřebné ingredience

2 konzervy krabího masa (cca 350 g), 5 lžic majonézy, 50 g bílého jogurtu, 4 lžičky olivového oleje extra virgin, 4 lžičky limetové šťávy, 1 jarní cibulka, čerstvá petržel, mletý pepř, 1 meloun kantalup, ledový salát

Postup přípravy

Krabí maso (kupuju v prodejně Marks & Spencer) dáme okapat a mezitím připravíme zálivku. V míse smícháme majonézu, jogurt, olivový olej, limetovou šťávu, jarní cibulku nakrájenou…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Kuřecí kari

Kuřecí kari

Potřebné ingredience

4 kuřecí stehenní řízky, 1 konzerva kokosového mléka (400ml), 1 červená paprika (čerstvá), 3 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, lžička kari, lžička zázvoru, 2 lžíce sojové omáčky, sůl, olej

Postup přípravy

Kuřecí stehenní řízky nakrájíme na malé kousky a zprudka je opečeme na malém množství oleje. Až chytnou barvu, přidáme sůl /ne moc, budeme přidávat ještě sojovku/, nakrájenou…

Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Kapr na víně

Kapr na víně

Potřebné ingredience

naplátkovaný kapr (můžou být i podkovy, ale špatně se s nima manipuluje - lámou se), citrón, sůl, cibule, česnek, bílé víno, máslo

Postup přípravy

Kapra si den předem nakapeme hojně citrónem - nebude pak smrdět.

Kapra nasolíme (od citrónu už neoplachujeme) z obou stran. Na dno pekáčku dáme 4 tenké plátky másla, na to…

Zobrazit více...
OMÁČKY
Koprová

Koprová

Potřebné ingredience

mléko, máslo, mouka, mražený sekaný kopr, sůl, cukr, ocet

Postup přípravy

Připravíme si z másla a mouky jíšku, tu následně zalejeme dostatečným množstvím mléka a za stálého míchání přivedeme k varu - je li třeba dohustit, můžeme moukou a mlékem či…

Zobrazit více...
OMÁČKY
Kuře na paprice

Kuře na paprice

Potřebné ingredience

3 ks větších kuřecích stehen, 1/4 kostky másla, 1 l mléka, 2x zeleninový bujón Natur, mouka, sůl, sladká paprika (lžíce až dvě), sladká smetana

Postup přípravy

Kuřecí stehna si uvaříme ve vodě - z té pak můžeme připravit polévku.
V hrnci dáme rozpustit 1/4 kostky másla, zaprášíme moukou (aby nám vznikla hustá jíška) a nakonec přidáme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Špenátová s vajíčkem

Špenátová s vajíčkem

Potřebné ingredience

listy čerstvého špenátu, 3 střední brambory, cibulka, 5 vajíček na tvrdo, hladká mouka, olej, sůl či bujón

Postup přípravy

Ve vodě si zvlášť uvaříme brambory a zvlášť špenát (množství podle chuti, my dáváme hooodně - třičtvrtě sáčku z Hypernovy a vodu podle množství polévky). Uvařený špenát (i s vodou…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Tetino maso

Tetino maso

Potřebné ingredience

Vepřové plecko, anglická slanina (masitější), cibule, česnek. Nálev: 3 lžíce oleje, 6 lžic kečupu, 1 lžíce grilovacího koření, pepř a kmín podle chuti, 1/2 lžíce červené sladké papriky, 1/2 lžíce vegety, voda.

Postup přípravy

Recept mám od své zesnulé tety. Maso je jedinečné, měkoučké a šťavnaté :-)

Plecko si nakrájíme na větší kousky, naklepeme (NESOLÍME). Anglickou nakrájíme na plátky, česnek…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Vynikající tvarohové lívance

Vynikající tvarohové lívance

Potřebné ingredience

3 vajíčka, 4 lžíce hnědého cukru,5 lžic hladké mouky, 1 jemný tvaroh (ne vanička)

Postup přípravy

Všechny suroviny zamícháme, já se s tím nijak nepárám, tvaroh nechá hrudky, ale to jsem vůbec neřešila :-)
A pak smažíme na teflonové pánvičce (olej kápneme jen při první!!)…

Zobrazit více...

Kategorie