Rodinný dům
Prosím o radu. Více v komentáři.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 13 komentářů
Dáša H. (djkto) ID 265455, mimibazar.cz/djkto (17.8.2011, 12:57)
JEN NEVĚŘTE, už te´d jak to píšete,se mě to zdá nějaký vykutálený (N) :-o, držím palce ať to dopadne dobře!!! (hello) (flower)

ODPOVĚDĚT
Jaroslava V. (koubeska) ID 51136, mimibazar.cz/koubeska (17.8.2011, 9:14)
Míšo, já vás upřímně lituju (F) zažili jsme si to samé před 2 lety. Nekupovali jsme přes realitku, měli jsme společného právníka, který samozřejmě nahrával prodávajícím - chlap byl podivín, pořád se oháněl slušným jednáním, ale byl pěkně vykutálenej... Takže NEVĚŘIT ani Ň. Vyvrcholilo to tím, že chtěl o 100tis. víc, protože měl ještě jiný zájemce 8-| Sehnali jsme si právničku, která nám na dálku radila, nakonec vše dobře dopadlo, ale nervy to byly pekelný (6). Takže radím zatlačit na realitku, protože tyto věci by měli být opravdu jasně určeny už v budoucí sml., pokud to takto realitka nemá, můžete právně napadnout i ji.

ODPOVĚDĚT
Lenka S. (HedvikaSibyla) ID 354461, mimibazar.cz/hedvikasibyla (17.8.2011, 1:22)
Podle toho, co píšete, jde o koupi bez realitky. Takhle to bohužel dopadá často. Měli jste mít sepsanou budoucí smlouvu, zařízenou advokátní či notářskou úložku kupní ceny a tyhle věci okolo uvolnění domu dávno vyřešené před tím, než jste si vzali hypotéku. Máme realitku a náš právník automaticky v úschově nechává částku na daň, kterou pak za prodávajícího zaplatí. Realitka je garantem, že není žádná strana znevýhodněná. Samozřejmě dobrá realitka, těch špatných je bohužel taky spousta. Jak píší ostatní, nevěřit nikomu a co je psáno, to je dáno.

ODPOVĚDĚT
Michaela H. (michalas) ID 93024, mimibazar.cz/michalahlavata (17.8.2011, 8:24)
Koupě je přes realitku. Problém je v tom, že jim prý prodávající přestali věřit. Tvrdí, že je realitka na naší straně. My trváme od začátku na tom, aby se částka na daň ponechala v úschově realitky. To oni nechtějí, tak budeme trvat na advokátní úschově. No uvidíme jak dnes pochodíme.

ODPOVĚDĚT
Lenka B. (kunhutaB) ID 123073 (16.8.2011, 23:13)
podle mě toto má vyřizovat a domlouvat na obě strany především realitka a Vy byste se vůbec neměli starat... ovšem, pokud by odmítli odejít z domu (případně chtěli delší dobu na vystěhování), rozhodně bych jim řekla, že v tom případě budou platit řádně nájem a jeho výši už si určítě sami... pokud nebudou souhlasit, mají smůlu... jen by mě zajímalo, co je to za lidi, když prodávají dům a počítají, že je tam nový majitel nechá bydlet ještě v klidu několik měsíců zdarma (6)
ad hypotéka - vůbec nechápu, jak mohli dostat od banky informaci o Vaší hypotéce, pokud jim banka cokoliv řekla, nezachovala se správně - podle mě teda...
držím pěsti, ať to nakonec všechno dopadne dobře a Vy dřív nezešedivíte... dejte pak určitě vědět, jak to dopadlo!

ODPOVĚDĚT
Michaela H. (michalas) ID 93024, mimibazar.cz/michalahlavata (16.8.2011, 23:50)
Leni děkuji, šedivá už jsem z toho doslova a do písmene :-) Dnes mi paní prodávající řekla, že jsou věřící, že nás nechtějí podvést, že si musíme pomáhat. Prý se jim určitě povede vystěhovat dříve, ale do smlouvy by bylo lepší dát delší termín, aby je netlačila pokuta. Několikrát jsme jim řekli, že ale zase oni musí pochopit nás, že nemůžeme platit hypotéku na dům ve kterém nebydlíme a ještě platit nájem. Nehledě na to, že jsme zařídili dětem v novém bydlišti školy a školku a teď je tam budu muset vozit. Jsem sama zvědavá jak to zítra dopadne, mám strach, že se nedohodneme :´( domeček je láska na první pohled. Dám vědět jak jsme pochodili (hello)

ODPOVĚDĚT
Věra N. (verano) ID 54645, mimibazar.cz/verano (17.8.2011, 0:16)
Z toho, co tady píšete, bych byla hodně ostražitá. Pokud je prodej dojednaný přes realitní kancelář měli by Vám poskytnout právní servis. Je evidentní, že prodávající jednají jen ve svém vlastním zájmu a řekla bych, že se Vás snaží zneužít, možná právě cítí, že o dům máte velký zájem. V žádném případě neustupujte z požadavku, aby byla částka na daň z převodu uložena u notáře nebo v RK.

Určitě jste se nerozhodli včera, že dům koupíte, měli přeci čas na to, aby si začali hledat nové bydlení a už v okamžiku, kdy se pro prodej domu rozhodli, mohli hledat a to že teď nemají bydlení Vás přeci nemusí zajímat. Když už, tak bych přistoupila maximálně na měsíc i tak bych trnula, jestli nemovitost předají. Hodně štěstí a pevné nervy
(F)

ODPOVĚDĚT
Michaela H. (michalas) ID 93024, mimibazar.cz/michalahlavata (17.8.2011, 0:32)
Věrko děkuji, prodej se táhne půl roku, neměli hotovou kolaudaci. Všechno co je tu psáno jsme si s manželem mysleli,ale po dnešních telefonátech s prodávajícíma jsme si připadali ,že jsme asi z jiného světa. Jsem ráda, že jsme to mysleli dobře, určitě neustoupíme. Ale docela na to šli dobře za celý den mi jich, už bylo líto. Má slabá stránka se ozvala neumím říkat NE, ještě že to umí manžel a mě to začíná život učit. (flower)

ODPOVĚDĚT
Věra N. (verano) ID 54645, mimibazar.cz/verano (17.8.2011, 1:01)
Tak to je přesně taktika lidí, kteří bývají zadlužení až nad hlavu, umí neuvěřitelným způsobem lhát a naléhat, tak aby oni měli maximální profit, ať to stojí co to stojí. Možná bych ve Vašem případě zauvažovala i o rozdělení kupní ceny na poloviny, tak aby první část byla splatná po podpisu smlouvy a druhá, jakmile nemovitost předají, i to lze smluvně ošetřit.

Nás čeká také zajímavé jednání, už teď se na něj moc těším. Koupili jsme si pozemek (4000m) a cca 600m užívá soused. Protože se jednalo o výhodnou investici, tak jsme do toho šli. Ve středu se chystáme sousedům představit a stanovit jasná pravidla a když nepřistoupí, mají smůlu a auto si už u domu nezaparkují, domů se dostanou jen po cestičce a okolo domu jim vyroste vysoký plot :-)

ODPOVĚDĚT
Michaela H. (michalas) ID 93024, mimibazar.cz/michalahlavata (17.8.2011, 8:31)
Peníze za dům jdou skoro celé na splacení jejich úvěru, část jako odměna realitce, část by měla být na daň a zbytek na účet prodávajícího. Kdyby to šlo, bylo by dobré ten zbytek poslat na jejich účet, až po předání. Dnes se na to ještě zeptáme. Včera mi kamarádka řekla, že musíme být s manželem tvrdý, jinak se může stát, že nebudeme mít nic. Proto s tím vaším vysokým plotem souhlasím :-)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Michaela H. (michalas) ID 93024, mimibazar.cz/michalahlavata (16.8.2011, 21:49)
Děkuji všem za rady a zkušenosti. Prodávající tvrdí, že nevěří realitce. Před tím nevěřili nám, že vyřizujeme hypotéku, i když je několikrát náš finanční poradce o tom ujistil, přesto si do banky zavolali a zjišťovali jestli máme o hypotéku zažádáno. Minulý týden jim náš finanční poradce zdělil, že máme hypotéku schválenou a podepsanou. To už si klidně mohli začít hledat nájem. Dříve to prý nešlo, protože nevěděli jestli nám hypotéka projde, tak přece nebudou platit nájem a hypotéku zároveň ( my podle nich asi můžeme :-@ ) Teď tvrdí, že není jednoduché najít nájem ( hledají v Praze 2+1). Nevíte někdo co se stane, když se nedohodneme?

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (16.8.2011, 20:56)
Jedině - co je psáno, to je dáno! Nikdy žádným slibům naplano nevěřte. Pokud chtějí zaplatit, nemusí se bát zanést to do smlouvy i písemně. Za sliby si pak nic nekoupíte a zbydou jen oči pro pláč... :-p

ODPOVĚDĚT
Petra B. (bestpetruska) ID 271821, mimibazar.cz/bestpetruska (16.8.2011, 20:37)
nikomu nikdy nevěřte,co já se věřením natrápila :-@

ODPOVĚDĚT
Marie A. (marie03) ID 361915, mimibazar.cz/marie03 (16.8.2011, 20:10)
Pokud máte dobrého profesionálního makléře, tak by měl být schopný ty prodávající ukočírovat, protože Vy jste tu značně v nevýhodě.

ODPOVĚDĚT
Simona O. (sdida) ID 14052, mimibazar.cz/sdida (16.8.2011, 20:48)
Souhlasím a krom toho, to jsou základní a dost podstatné věci, které byste měli mít již dohodnuté a odsouhlašené s prodávajícími, když máte mít zítra podpis smlouvy....

ODPOVĚDĚT
Marie A. (marie03) ID 361915, mimibazar.cz/marie03 (16.8.2011, 20:10)
Pracovala jsem před mateřskou v RK. V praxi to z 98% bývá tak, že jakmile dostanou prodávající své peníze, tak předávají nemovitost, obvykle tak do týdne max. Už teď přeci musí vědět, kdy ty peníze dostanou, tak mají čas na vystěhování. Trvejte na úschově částky na daň u RK, když by to oni nezaplatili, tak to stát bude vymáhat na Vás a teprve Vy to potom budete vymáhat po nich. Pokud by na to nepřistoupili, tak bych s nimi do obchodu nešla, nevidím důvod, proč by měli peníze na daň dostat oni, když to stejně hned zaplatí. Zdálo by se mi to podezřelé. Prodávající dostali vždy "čistou" částku, tj. nebolí je, když pak musí ještě např. 40 tis. posílat dál. Jak píše paní Věra, pokud by tam 3 měsíce žili a dům už byl napsán na katastru na Vás, tak musíte sepsat nájemní smlouvu a měli by Vám platit nájem. Pokud máte dobrého profesionálního makléře, tak by měl být schopný ty prodávající ukoč

ODPOVĚDĚT
Dagmara Š. (daskaa1) ID 345844 (16.8.2011, 19:53)
Ja skúsenosť mám, našťastie sme neprišli o peniaze. Odporúčam dať do zmluvy všetko čo sa týka peňazí.... prípadne všetko o čo by ste mohli prísť keby nesplnili sľub. My sme si takto nechali poradiť od právnika. Na ich vysťahovaní ste sa mali asi dohodnúť skôr ako ste vybavili hypotéku *-)

ODPOVĚDĚT
Věra N. (verano) ID 54645, mimibazar.cz/verano (16.8.2011, 19:47)
Teď jsme kupovali pozemek a automaticky je částka, která se rovná dani z převodu nemovitosti uložena v realitce. Ze zákona jste jako kupující ručitelé, v případě, že prodávající nezaplatí, začne FÚ vymáhat daň po Vás. Věřit můžete, ale mohlo by Vás to stát nemalé peníze. Osobně bych na tom trvala.

3 měsíce mi přijdou také dlouhá doba, taky by se mi to nezamlouvalo a hlavně za 3 měsíce Vám už z Vašeho domu mohou udělat kůlničku na dříví. Oni budou ve Vašem domě po dobu 3 měsíců v nájmu?

ODPOVĚDĚT
Lenka B. (kunhutaB) ID 123073 (16.8.2011, 19:47)
Rozhodně veškeré toky peněz ve smlouvě uvést (ideálně také žádné peníze nepředávat v hotovosti, ale např. převody, aby byly všechny transakce dohledatelné), zálohu nechat buď realitce, nebo u advokáta v úschovně a jim bude vyplacena, až doloží potvrzení o zaplacení daně (v případě, že by nezaplatili, byla by daň vymáhána na Vás a pak byste mohli tyto peníze použít Vy, ale toto by Vám všechno měla vysvětlit a pohlídat realitka)... Co se týká vystěhování, zkuste nějaký kompromis - ale myslím, že pokud někdo dům prodává, musí počítat s tím, že na vystěhování nebude mít 1/4 roku... My jsme "našim" prodávajícím dali měsíc a v pohodě... Nezapomeňte také ve smlouvě uvést, v jakém stavu a kdy budete dům přebírat (zda plně vyklizený apod.) a při samotném přebírání vyplnit formuláře - stav elektroměru, plynoměru, od čeho a kolik přebíráte klíčů....... Rozhodně nedoporučuju nikomu vě

ODPOVĚDĚT
Lenka B. (kunhutaB) ID 123073 (16.8.2011, 19:47)
Rozhodně nedoporučuju nikomu věřit, ale všechno mít uvedené a podepsané... Takových už bylo, co věřili a pak zaplakali...

ODPOVĚDĚT
Michaela H. (michalas) ID 93024, mimibazar.cz/michalahlavata (16.8.2011, 19:25)
Prosím o radu, máte někdo zkušenost? Koupili jsme dům, zítra budeme podepisovat kupní smlouvy. Do smlouvy se musí dát termín vystěhování prodávajících. Nemůžeme se s prodávajícíma dohodnout. Příští týden by mělo proběhnout čerpání, to znamená, že už tento měsíc začneme platit hypotéku. Oni chtějí na vystěhování 3 měsíce, což se nám zdá dlouho, aby jsme 3 měsíce platili nájem a ještě hypotéku. Nechtějí zanést do smlouvy, že si část peněz na daň z nemovitosti ponechá v úschově reailtka. Prý jim máme věřit, že to do 3 měsíců uhradí. Máte někdo zkušenost? Děkuji (flower)

ODPOVĚDĚT