PRÁCE NA ŽIVNOSŤÁK
Maminky mám možnost práce na žvnosťák,ale nevím,co to obnáší.Můžete mi napsat výhody a nevýhody?Je pak rozdíl jestli mám nebo nemám děti?Předem děkuji za informace
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 6 komentářů
Vendula D. (xvendik) ID 218192 (28.2.2012, 15:34)
Moc všem děkuji za rady (F) (F) [A]

ODPOVĚDĚT
Olga B. (Michellinka) ID 169408, mimibazar.cz/michellinka (28.2.2012, 9:09)
Já za sebe bych do toho šla. V této době, kdy je práce opravdu málo. Je pravda, že je s tím spojeno víc administrativy, ale i to se dá lehko zvládnout. (F) Ale pozor, abyste nedělala pojišťovacího makléře, ti hodně nabízejí práci na živnosťák a myslím, že s tím byste se teď už moc neuživila.

ODPOVĚDĚT
Jana T. (Jani33) ID 110615 (28.2.2012, 8:37)
začetla jsem se do tohoto: http://prace.rovnou.cz/zivnostnak.html

ODPOVĚDĚT
Lenka E. (lenina) ID 1050, mimibazar.cz/elenka (28.2.2012, 8:28)
Za sebe pár nevýhod:
Pokud nemáte hlídání pro děti , tak by jste měla vědět to, co ví málokdo-že při nemoci dětí nemáte nárok na hlídačenku.
V případě, že si platíte nemocenskou, máte nárok alespoň na nějakou neschopenku, ale nesmíte za tu dopu pracovat a to i když děláte doma, takže ve finále se placení nemocenské absolutně nevyplatí
Sociální a zdravotní platíte, i když nevyděláte ani korunu
Jinak záleží o jakou práci jde

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (28.2.2012, 0:29)
Jo ještě ty děti - mohou být výhodné při výpočtu pojistného. Úlevy na pojistném mají osoby pobírající rodičovský příspěvek, a úlevy na jednom z druhů pojistného - na zdravotním - mají i osoby pečující o dítě (1 dítě do 7 let nebo dvě starší, až do 15 let, školka max. 4 hodiny denně, škola bez družiny, jinak pečujete vy). Co se daní týče, tam je uplatnění dětí stejné u zaměstnanců i živnostníků, jen živnostník si je může uplatnit až na konci roku zpětně - zaměstnanec může v měsíčních výplatách.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (28.2.2012, 0:25)
Nevýhody - administrativně náročnější než zaměstnání, o vše se staráte sama. Když se něco pokazí, odpovědnost nesete vy, ne ten, kdo práci zadal. Platíte vyšší pojistné než zaměstnanci (platíte i tu část, kterou za zaměstnance platí jeho zaměstnavatel), tj. z peněz, co dostanete za práci, vám zbyde méně - to platí především při nižších příjmech. To zohledněte, až si budete říkat o odměnu.

Pozor na švarcsystém - od letoška je výslovně postihováno provozování závislé činnosti (zaměstnání) v režimu obchodního vztahu, je to považováno za nelegální práci. Pokud to, co budete dělat, splňuje velmi výrazně znaky závislé činnosti, tak bych se do toho na živnosťák nepouštěla. Znaky závislé činnosti jsou - zaměstnavatel vám poskytuje prostředky k výkonu zaměstnání (přístroje, materiál, pracoviště, bezpečnostní pomůcky...), pracujete podle jeho zadání a pokynů, vyžaduje se, abyste prác

ODPOVĚDĚT
Katka K. (katys21) ID 153302 (28.2.2012, 17:57)
Haničko, prosím Vás, odkud čerpáte ? Výslovně mě zajímá ten "švarcsystém".. děkuji za odpověď..

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (28.2.2012, 21:01)
Ze zákona o zaměstnanosti a zákoníku práce, na který odkazuje ve vymezení pojmů.

§ 5 zákona o zaměstnanosti
Pro účely tohoto zákona se rozumí
e) nelegální prací - 1. výkon závislé práce fyzickou osobou mimo pracovněprávní vztah
...

závislá práce je vysvětlena v zákoníku práce:
§ 2
(1) Závislou prací je práce, která je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance, jménem zaměstnavatele, podle pokynů zaměstnavatele a zaměstnanec ji pro zaměstnavatele vykonává osobně.
(2) Závislá práce musí být vykonávána za mzdu, plat nebo odměnu za práci, na náklady a odpovědnost zaměstnavatele, v pracovní době na pracovišti zaměstnavatele, popřípadě na jiném dohodnutém místě.

ODPOVĚDĚT
Katka K. (katys21) ID 153302 (28.2.2012, 21:03)
mooooc děkuji (L) (L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (28.2.2012, 0:27)
...práci vykonávala vy osobně, dále mě napadá ještě rozvržená pracovní doba, a požadovaná přítomnost na pracovišti zaměstnavatele.
Kdežto práce na živnosťák je obchodní vztah, ne zaměstnání. Vy poskytujete službu a váš klient ji od vás kupuje. Samozřejmě se v konkrétním případě může objevit nějaký znak závislé činnosti, ale neměly by být všecky.

Výhoda - např. možnost uplatňovat výdaje vynaložené na vykonání příslušné práce - snižujete si o ně částku, ze které pak odvádíte daň a pojistné. Jako zaměstnanec odvádíte daň a pojistné z platu, nemůžete si zohlednit, že jste si koupila vlastní propisky a do práce přijela autem a projela tak benzín, nebo že jste si zaplatila jazykový kurz.

ODPOVĚDĚT