Můj první kozí sýr- a co s nálevem?
Tak snad bude chutnat- dělám už téměř vše domácí-úplně jsem farmaření propadla :-) Děláte někdo také? Děláte i dochucené? zatím mám jen obyčejný-ale konzistence vypadá že se povedla. Co pak s tou vodou? dá se zužitkovat?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 9 komentářů
Marie U. (Marienova) ID 126106 (24.9.2012, 21:42)
Teda, krásně se Vám povedl, na to že je první (Y) (Y).
Já dělám z mléka od krávy. A náš oblíbený - sýr nakrájet na kostičky, posypat (nebo obalit) kořením a zalít olivovým olejem a nechat aspoň do druhého dne.
Moje oblíbené koření je Peperoncino od Grešíka

ODPOVĚDĚT
Johana P. (jožka) ID 12142, mimibazar.cz/jozka (24.9.2012, 21:52)
Mám zkušenosti -trošičku už jsem experimentovala- děkuji moc za pochvalu-už maminka níže psala ža dává zvířátkům-tak jsem jim do toho dnes namočila pečivo (L) :-$

ODPOVĚDĚT
Marie U. (Marienova) ID 126106 (24.9.2012, 21:57)
Tak to jo, je to věda. Správný název experimentovala - to znám, vždycky je to pro mě překvapení, co se podaří, nevím čím to.
Ještě mě napadl recept, že by se Vám mohl hodit: Možná by z tímto sýrem šly udělat zapečené papriky: papriky podélně rozkrojíte, očistíte, pokryjete směsí sýra, bylinek (bazalka, oregano, tymián - co máte rádi), můžete přidat česnek, pepř, příp. sůl (když je sýr nesolený), papriky polijete olivovým olejem a zapečete. Běžně dělám s balkánským sýrem (Y)

ODPOVĚDĚT
Soňa N. (homolci) ID 263852 (24.9.2012, 13:08)
Mňaaaaaaaaaaaam! Rozhodně lahůdka, takový řecký salát Choriatiki, ten by neměl chybu! Jinak s vodou nevím, vždycky jí kus cáknu do salátu ,-)ae jen malinko aby neplaval.

ODPOVĚDĚT
Alena M. (a74) ID 400427 (23.9.2012, 19:48)
Jani, dostala jsem více kozího sýra a nevím, co s ním. Mažu na pečivo, ale už mi to leze krkem... Poradíte mi nějaký recept, prosím?

ODPOVĚDĚT
Lída K. (Dulidu) ID 83226 (24.9.2012, 11:49)
Nakrájet na plátky, proložit rajčaty, posypat nasekanou bazalkou nebo oreganem, zakapat olivovým olejem a už se mi sbíhají sliny, jen to píšu. A k delšímu uchování je výborný naložený v oleji - třeba s bylinkami nebo česnekem. Jinak do těstovinového salátu, na chleba s máslem a třeba posypat pažitkou...

ODPOVĚDĚT
Alena M. (a74) ID 400427 (24.9.2012, 15:52)
Děkuji, také zkusím. Sakra, to abych si koupila další sýr ,-) ,-) Pěkný den!

ODPOVĚDĚT
Johana P. (jožka) ID 12142, mimibazar.cz/jozka (23.9.2012, 20:58)
Ali pošlu přes vzkazy nějaký receptík

ODPOVĚDĚT
Ivana K. (korivana) ID 79626, mimibazar.cz/korivana (23.9.2012, 20:04)
Na gril, úžasná věc :-) ale teď v tom počasí nevím. Anebo do salátu. Péct třeba v těstovinách nebo tak jsem ještě nezkoušela, u nás dlouho nevydrží, děti ho milují, já taky, jíme i bez pečiva ,-) Dělám 2x do týdne cca 700-800g a do další várky je fuč ,-)
Doufám že nevadí, že odpovídám za Janu :-)

ODPOVĚDĚT
Alena M. (a74) ID 400427 (23.9.2012, 20:14)
Díky Ivy, jasně, že nevadí, chtěla jsem napsat i Vám, dívala jsem se na Vaše kozy ,-) No, my máme sýr poprvé a jak nejsme zvyklí, tak tam cítíme trošku takový ocásek, tak se zase tak rychle nejí a nechci, aby se zkazil. Ale ty těstoviny bych zítra zkusila - takže normálně uvařit těstoviny, smíchat se zeleninou, zalít smetanou s vejci a rozdrobit do toho sýr a zapéct, ano? Farmičku máte krásnou (clamp)

ODPOVĚDĚT
Lída K. (Dulidu) ID 83226 (24.9.2012, 11:31)
Alčo, když vám vadí ten ocásek, nakrájejte sýr na plátky, nechte tam trošku té syrovátky, posypte ho sladkou paprikou a kmínem a nechte chvíli odležet. Ono je to moc dobré s tím kořením i tak, u nás tedy nikdy nestihne odležet. A jinak kozí sýr je naprosto luxusní naložený v oleji. A vydrží několik měsíců.

ODPOVĚDĚT
Alena K. (YILAN) ID 279703 (23.9.2012, 22:35)
,-) ,-) ,-) "...divala jsem se na Vase kozy ,-) ,-) ,-) se taky musim mrknout, aby mi nic neuslo

ODPOVĚDĚT
Ivana K. (korivana) ID 79626, mimibazar.cz/korivana (24.9.2012, 6:36)
,-) Já už jsem na to zvyklá ,-)

ODPOVĚDĚT
Ivana K. (korivana) ID 79626, mimibazar.cz/korivana (23.9.2012, 20:20)
Jo, v salátu je opravdu vynikající a děkuji za pochvalu, asi přidám nějaké fotky ještě do farmy, nějak jsme se rozrostli :-) Jinak já chovám anglonubijské kozy, to je ten hnědý kozel co ho mám v albu a tyto kozy mají mlíko fakt úžasné, vůbec není cítit kozinou, je srovnatelné chuťově s kravským, takže sýry opravdu žádný ocas nemají. Pak mám i bílé krátkosrsté kozy a ani u těch tedy není mlíko cítit.
Jo a jestli ten sýr máte jen čistý přírodní bílý, tak ho zkuste ještě obalit třeba v salátovém koření a pak s ním do toho salátu, fakt je to výborný :-)

ODPOVĚDĚT
Alena M. (a74) ID 400427 (24.9.2012, 9:07)
Ivy, za "kozy" se omlouvám, já vím, že to berete s nadhledem, ale mě to v tu chvíli nedošlo, protože v tom albu fakt máte jen kozy ,-) Já si myslím, že ten ocásek, co cítím je druhem těch koz, možná i formou zpracování, ale je fakt, že když kupuji kozí jogurt (ve zdravé výživě), tak "to" tam taky cítím. Ale nic hrozného, určitě bych si časem zvykla. Ať se Vám daří a přeji hodně spokojených zákazníků (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Ivana K. (korivana) ID 79626, mimibazar.cz/korivana (24.9.2012, 9:23)
Ali neomlouvejte se, ono to ani jinak říct nejde ,-) Manžel mi taky furt z legrace říká, že nemyslím na nic jinýho než na kozy, tak mu vždycky odpovím, že je na tom stejně ,-) Jinak manžel mi koupil v obchodě kozí sýr, ještě když jsme kozy nedojili, že prý ať vím, co budu dělat. Když jsem ho ochutnala, tak jsem manželovi řekla, že toto teda dělat nebudu. Při každým polknutí jsem cítila našeho kozla. Fakt se to nedalo jíst a to bylo cca 100g za 100kč. Domácí je ale domácí. Já ihned po nadojení mléko zchladím, nenechávám ho nikde stát ani na chvíli a fakt ten ocas tam necítím. I moje babička, která jako malá musela to mlíko pít povinně a časem se jí tak zhnusilo říkala, že sýr je výborný, že tu kozu v tom fakt necítí a to mi ze začátku tvrdila, že prostě neochutná, že to nemá ráda. Teď jí sýr vozím každý týden :-)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Kateřina B. (cherrycake) ID 81830, mimibazar.cz/cherrycake (23.9.2012, 19:38)
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) JÁ CHCI TAKY, JSTE ŠIKULKA, ŠKODA ŽE NEMÁM TAKOVÉ MOŽNOSTI JAKO VY, ZÁVIDÍM VÁM :´(

ODPOVĚDĚT
Johana P. (jožka) ID 12142, mimibazar.cz/jozka (23.9.2012, 21:01)
Kači-máme jen pár zvířátek-ale sním o tom od dětství-máme také omezené možnosti-ale v plánu máme přikoupení okolních pozemků-které dřívě patřily k našemu domu-ale vykoupilo je město-tak uvidíme-držím palečky ať se vám také někdy splní sen (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Katarína K. (katkazmi) ID 124296, mimibazar.cz/katkazmi (23.9.2012, 19:09)
ja robím z kravského mliečka syry z orechamy slnečnicovými semiačkamy, bylinkamy , korením proste na čo je chut....a potom ešte korbáčiky a oštiepky ...syrovátku vylievam ...

ODPOVĚDĚT
Johana P. (jožka) ID 12142, mimibazar.cz/jozka (23.9.2012, 21:02)
V těch ingrediencích je jen obalujete? (L)

ODPOVĚDĚT
Katarína K. (katkazmi) ID 124296, mimibazar.cz/katkazmi (23.9.2012, 21:06)
Jani len v bylinkách obalujem ,inak mi manžel urobil formy z pierot jogurtov a dotoho to už miešam napr. semiačka + syr zatažim necham vykapat potom dám do soli a je to mnááámmm :-))

ODPOVĚDĚT
Lenka P. (elfivila P.) ID 382913 (23.9.2012, 19:03)
my máme ovečky ale známá co má kozí mléko tak dělá i ochucené česnekem nebo čerstvýma bylinkama, sladkou paprikou z maďarska a je to hróóózná mňamka. (F) Přeji hodně úspěchu. |:o)

ODPOVĚDĚT
Ladislava K. (vevey) ID 74972, mimibazar.cz/vevey (23.9.2012, 18:50)
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)téda Jani (*) super...

ODPOVĚDĚT
Johana P. (jožka) ID 12142, mimibazar.cz/jozka (23.9.2012, 21:06)
Ladi děkuji- úlpně jsem tomu propadla-někdy jsem jak posedlá ,-) ,-) :-$ jen tak sednu a koukám na zvířata jak se krmí a jsem v sedmém nebi (L) (L)i na slípky- furt všechno čistím až mám pocit aby mi z té čistoty nepošly zvířata :-D *-) Sháním vše co se kdysi používalo k výrobě domácích produktů-nejvíc toho mají na půdách poláci-hezký večer (F) (L)

ODPOVĚDĚT
Ladislava K. (vevey) ID 74972, mimibazar.cz/vevey (23.9.2012, 21:59)
(L) ať se ti daří

ODPOVĚDĚT
Ivana K. (korivana) ID 79626, mimibazar.cz/korivana (23.9.2012, 18:27)
Hezký den Jani, taky máme kozí farmu a dělám kozí sýry. Prakticky už máme také skoro vše domácí, od masa, po sýr, mléko, ovoce, zeleninu.... Farmaření jsem taky propadla :-)))
Já dělám čerstvý sýr, kdy mléko nejprve zpasteruzuji při 63°C 30minut, zchladím na 32 stupňů, přidám kulturu, nechám 30minut prokysat, pak přidám chlorid a syřidlo v tomto pořadí a nechám 50 - 60minut sýřit. Pak sýřeninu nakrájím na čtverečky 2x2cm a stále míchám a dokrajuji větší kousky sýřeniny. Toto trvá cca 20minut. Pak sleju sýřeninu do formiček, pokud chci mít třeba sýr s bylinkami nebo olivami atd. přímo uvnitř sýra tak v této chvíli to přidám do sýřeniny a pak teprve sleju do formiček. Nechám 24hod při pokojové teplotě odkapávat s tím, že sýr ve formičkách otáčím. Pak ho nasolím v solném 20% nálevu cca 20minut a pak obaluji třeba v grilovacím koření na sýr, v koření na bylinkové máslo atd..., Prostě to co

ODPOVĚDĚT
Marie U. (Marienova) ID 126106 (24.9.2012, 21:50)
Ivano, to Vám fandím, s tím nápadem mít sýrárnu, je viět že u Vás by byly sýry dělané s láskou. Nevím kde bydlíte, ale co dotace na rozvoj venkova - je to pro obce do nějakého počtu obyvatel a jde vlastně o to že tím budete zaměstnaná a příp. někoho zaměstnáte (to ale nemusí být, myslím).
Já se občas pokouším o sýr z kravského mléka a tak se chci zeptat jaké se Vám osvědčily formy, jak píšete, že v nich necháte okapat a otáčíte *-). Já mám zatím jen provrtanou mističku, ale taky to jde.

ODPOVĚDĚT
Ivana K. (korivana) ID 79626, mimibazar.cz/korivana (25.9.2012, 6:57)
Hezký den Marie, tak já jsem si koupila formičky z www.dobrykolonial.cz jsou to tyto http://www.dobrykolonial.cz/Syrarske-formy/81-FA02-50-100g a tyto http://www.dobrykolonial.cz/Syrarske-formy/213-FA01-80g-srd%C3%AD%C4%8Dko a pak mám jednu větší kulatou, takovou jak ta malá na ale na 400-700g sýru. V ní dělám spíš polotvrdý a tvrdý sýr. Zatím ne moc často, protože k zrání potřebuje 12-16°C a to tady zatím nikde neudělám. Musíme zrekonstruovat sklep a udělat místnost, kde budou zrát sýry. je to ale finančně náročnější. Tak dotace na rozvoj venkova, když jsem se na ni ptala, bylo mi řečeno, že se program zastavil. Zkusím se ještě poptat, děkuji za radu :-)

ODPOVĚDĚT
Ivana K. (korivana) ID 79626, mimibazar.cz/korivana (25.9.2012, 6:58)
Taky jsem zkoušela dotaci pro mladého zemědělce do 35let, bohužel podmínky jsou tak šílené, že bych tu dotaci náhodou získala musela bych ji za chvíli vracet, protože po dokončení projektu bych musela měsíčně vydělávat alespoň 15tisíc čistého (tak mi to bylo řečeno) což při rozjíždějícím se podniku prostě nejde. Zvlášť u sýrárny, kdy polotvrdé a tvrdé sýry musí zrát alespoň 3 měsíce. Prostě stát pomůže, ale jen někomu. Většinou na tuto dotaci dosáhnou jen děti zemědělců, na které rodiče přepíšou hospodářství.... Tak třeba se mi to jednou povede i bez dotace :-)

ODPOVĚDĚT
Marketa D. (clarice) ID 298829 (23.9.2012, 19:57)
supeer,my máme prasátka,králíky,slepice,brojlerová kuřata,kachny...uvažujeme o ovečkách . ,-) z masa děláme domácí klobásy,paštiky atd. :-)

ODPOVĚDĚT
Ivana K. (korivana) ID 79626, mimibazar.cz/korivana (23.9.2012, 20:09)
Jo, je to strašná výhoda, člověk je takovej soběstačnej ve všem :-) Taky máme kačeny, slepice, králíky, brojlerová kuřata, krůty, ovečky a kozy (moje srdcovka), měli jsme býka, ale z toho jsem začínala mít strach, tak musel jít, prasátka budeme taky kupovat,a mým snem je ještě kůň, možná se dočkám už příští rok :-) Jinak bych si ráda zřídila sýrárnu, bohužel stát zatím hází klacky pod nohy, pokud bych chtěla sýrárnu tak, jak chtějí naši ouřadové, stálo by mě to milion korun, to zatím bohužel fakt nemám a na dotace nedosáhnu.... Ale třeba se jednou dočkám... budu doufat :-)

ODPOVĚDĚT
Ivana K. (korivana) ID 79626, mimibazar.cz/korivana (23.9.2012, 18:30)
Prostě to, co máme rádi. Syrovátku zatím leju zpátky kozám, mají ji rády a dobře po ní dojí ,-) nebo drůbeži, slepicím a krůtám, namáčím jim do ní chleba, nebo praseti, ale to bohužel letos nemáme. Tak přeji hodně úspěchů ve farmaření :-)

ODPOVĚDĚT
Kateřina Š. (Katulik007) ID 98130, mimibazar.cz/katulik007 (23.9.2012, 18:18)
super na zadělání chleba (Y)

ODPOVĚDĚT
Ivana K. (korivana) ID 79626, mimibazar.cz/korivana (23.9.2012, 18:28)
A můžu poprosit o recept na takový chleba? Syrovátku zatím leju zpátky kozám, dobře po ní dojí ,-) Tak jestli jde zužitkovat i jinak, ráda se poučím (F)

ODPOVĚDĚT
Johana P. (jožka) ID 12142, mimibazar.cz/jozka (23.9.2012, 18:19)
mám to slít do lahví a uchovat?

ODPOVĚDĚT
Kateřina Š. (Katulik007) ID 98130, mimibazar.cz/katulik007 (23.9.2012, 18:21)
určitě ne, když už tak zamrazit (F)

ODPOVĚDĚT
Johana P. (jožka) ID 12142, mimibazar.cz/jozka (23.9.2012, 18:25)
super -mám na chleba v lednici kvásek-tak kouknu jak na to s nálevem-děkuji (L)

ODPOVĚDĚT