Klíště a infekce...
...nechápu, jak se mi to podařilo, ale měla jsem od neděle, kdy jsme byli v lese, do dnes přišáté klíště zezadu na paži, tak jsem ho našla až dnes...myslíte, že je možné požádat dr. preventivně o ATB? Štve mě dlouhá doba přisátí :-(
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 38 komentářů
Markéta K. (Mmargarita) ID 4829, mimibazar.cz/mmargarita (4.10.2012, 19:50)
Pozor,nevejděte v omyl! Měsíc máte klid,žádný pupen,otok,...a najednou borelka propukne,zvýšené teploty,únava,malátnost,to je ještě včas,ale pokud jsou závratě a padá koutek,je to mazec!!!!
Vím to,syn měl takový průběh po víc než měsíci od přisátí klíštěte.Ležel na infekční klinice a byl na kapačkách - zjistili u to až z lumbální punkce,po 10 dnech.
Držím (Y)

ODPOVĚDĚT
Jitka Ř. (rezacovaji) ID 127714 (4.10.2012, 16:20)
Možná bylo zalezlé v šatech a pak se přicuclo, to byste za tak dlouhou dobu asi pocítila. Snad to bude dobré, sledujete flek a pod., nejsou všechna nakažená. Poraďte se s mudr, co se má v tom případě dělat.

ODPOVĚDĚT
Katrin J. (quinna) ID 64095 (4.10.2012, 13:42)
já tu řešila v létě,nevytáhnuté klíště . prostě mi tam zůstalo a nešlo vytáhnout.
jsem ok. žádné přiznaky a nemoc :-p

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (4.10.2012, 13:46)
Super, (F) (F) (F) moc moc děkujiiii (L) (L) (L) Já si už taky myslím, že to nemusí nic znamenat, jen mě vyhecnul manžel...měl větší strach než já...zlatíčko je to (L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Kateřina Š. (kačena) ID 38, mimibazar.cz/kacena (4.10.2012, 12:23)
Dano, vůbec nemuselo být zakousnuté už od neděle, klidně vám mohlo lézt ve vlasech a "přežít" i sprchování... tři dny zakousnuté klíště už by bylo celkem slušně nacucané (H) ATB preventivně je blbost, taky si budete léčit "tuberu" jen proto, že vedle vás v tramvaji někdo zakašlal? Malé zarudnutí, otok a bolestivost je v místě kousnutí normáklní - je to porušená kůže, můžete to otřít třeba Betadinem, ale neplašte s borrelkou, to vypadá dost jinak, najděte si fotky na netu ,-)

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (4.10.2012, 12:44)
Káťo, (F) já neříkám, že mám borelku ,-) na kožní reakci je také brzy, ale myslela jsem, že když jsem ho měla zakouslé tak dlouho, tak že bych radši preventivně brala ATB, než čekat, až se z toho TŘEBA borelka rozvine ,-) on teda i manžel plaší víc než jí, tak mě trošku vyděsil (F)
Jinak nacucané bylo, nebylo velké, ale už bílé, nechápu, že jsem ho při sprchování necítila, teprve až včera, jak jsem doma chodila v tílku. (F)
Namazala jsem si to včera večer po vytažení a pak večer po sprše Fenistilem, tak uvidím :-)

ODPOVĚDĚT
Kateřina Š. (kačena) ID 38, mimibazar.cz/kacena (4.10.2012, 13:48)
uááááááááá :-D

"já neříkám, že mám borelku" x "než čekat, až se z toho TŘEBA borelka rozvine"

Borreliózu způsobuje bakterie borrelie, buď to klíště bylo nakažené nebo nebylo, pokud bylo, mohlo to na vás přenést, ale taky nemuselo. Takže v téhle chvíli buď v sobě již borrelie máte, nebo je v sobě nemáte. Pokud je v sobě nemáte, tak jsou ATB zbytečná a nic se nerozvine. Pokud je máte, tak v téhle chvíli už máte borreliózu a po jejím potvrzení za několik týdnů z krve ATB stejně dostanete - tj. když je nezačnete brát hned teď, ale až za měsíc, bude výsledek stejný, nic neprošvihnete ,-)

ale fakt neplaště, na mne jdou klíšťata doslova v zástupech, někdy jsem jich přes léto měla třeba i 20-30 zakousnutejch, a borrelku jsem nikdy nechytla (vím to, mudra mě radši testovala) :-D

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (4.10.2012, 13:54)
Já to chápu ,-) ,-) ,-) ...a vím, že klíště může a nemusí být nakažené a i to nakažené to na mě může a nemusí přenést, ale případně nakažené mělo dost času to na mě přenést. Pokud bych nyní ty borrelie měla už v sobě měla, tak bych je těmi ATB mohla zlikvidovat dříve než budu mít nějaké zdravotní problémy...no a pokud je nemám, tak bych ta ATB sezobala zbytečně, ale lepší ne mít nějaké problémy později...a řeším to celé jen proto, že pokud bylo klíště nakažené, tak za ty 3 dny mělo dost času to na mě přenést...pokud bych ho měla opravdu max. pár hodin, tak to vůbec neřeším (F)

ODPOVĚDĚT
Kateřina Š. (kačena) ID 38, mimibazar.cz/kacena (4.10.2012, 14:05)
jo, já vám rozumím, ale to klíště jste opravdu nemusela mít zakousnuté tak dlouho, opravdu po vás mohlo jen lézt a zakousnout se třeba až včera... za druhé, když budete mít borrelku a začnete brát atb až po (včasném) potvrzení, tak žádné velké zdravotní problémy mít nebudete, a za třetí, na zdravotní problémy si můžete zadělat i braním ATB - nemluvím o mykóze, ale třeba taková pseudomembranózní kolitida je poměrně zajímavej zážitek, toho se nebojíte? :-D :-D :-D
fakt buďte v klidu a domluvte se s mudr, kdy na případné otestování, ať nemá manžel divoký sny ,-) (L)

ODPOVĚDĚT
Marie S. (sesemka) ID 278823 (4.10.2012, 12:02)
preventivně ne, z krve se protilátky poznají nejdřív po čtyřech, obvykle po šesti až osmi týdnech, leda byste měla opravdu kožní příznak, když to píšu tak laicky (obvykle několik cm - ale třeba moje sestra měla kruh přes celé bříško- kolem vpichu bílá až narůžovělá stvrna a ohraničena výrazným červneným kruhem). Zkuste se kouknout na borelioza.cz - to jsou u nás absolutně nejlepší stránky k borelioze. Většinou příznaky jsou jako u chřipky, zvýšené teploty, únava, velmi často se při takovémto oslabení přidávají plicní chlamydie, nic nepodcenit, ale také nepodléhat panice po přečtení disk. fora. Nejdřív se zaměřte na příznaky. A na youtube také najdete nějaká videa.

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (4.10.2012, 12:46)
Maruško, (F) moc děkuji, jj, jsem plašan a nechala jsem se víceméně vyhecovat mým manželem, který měl větší strach, než já ,-)
Určo na tu kožní reakci je brzy, to je jasný, tak uvidím, jak se to bude vyvíjet a pak budu kdyžtak jednat, myslela jsem, že když bylo tak dlouho přisáté, tak bych radši po letech preventivně brala ATB a nemusela bych čekat, až se z toho případná borelka rozvine. (F)

ODPOVĚDĚT
Marie S. (sesemka) ID 278823 (4.10.2012, 17:51)
tak aby to bor. nebyla (F)

ODPOVĚDĚT
Sabina V. (bluezuu) ID 317012 (4.10.2012, 9:45)
no...preventivně bych je nebrala, borelku můžete mít i po štípnutí... +o( spíš se domluvte s doktorkou, jestli by vám za čas neudělala odběry (F) mě je dělá kdykoli je nějakej zdr.problém, kterej by mohl s borelkou souviset, léčila sem se na ní dvakrát a paní doktorka holt není z těch, co borelku zametaj do kouta

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (4.10.2012, 9:57)
No asi to nyní pustím z hlavy, mě vyhoukal manžel, abych to řešila, tak jsem nad tím včera přemýšlela a docela dostala strach, já bych opravdu to klíště neřešila, ale spíš mě děsila ta doba přisátí...zajdu třeba za 2 týdny na odběry, ty mi snad neodmítne a bude. (F)

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (4.10.2012, 12:35)
Opravdu se nebojte, já měla spousta klíšťat zakousaných (hrozně na mě jdou), také jsem je měla několik dní. Kdybych měla pokaždé brát ATB preventivně, byla bych na ATB permanentně celý rok. Boreliózu navíc můžete dostat i od komára, nějaké mušky, vlastně od čehokoli. Tu hysterii v lidech vypěstovaly média, pořád lidi straší. Jsou daleko horší věci, o kterých člověk neví.

ODPOVĚDĚT
Sabina V. (bluezuu) ID 317012 (4.10.2012, 10:44)
Nebojte...místo sledujte a když by se vám něco nezdálo, tak šupněte k doktorovi. Jak říkám, měla sem to i po obyč štípnutí, takže mě ani nenapadlo, že ten flek, co mám v ohybu pod kolenem může bejt borelka +o( sem si říkala, že mám podrážděnou kůži, pže bylo léto a potila sem se, až když se mi udělalo krásný kolečko, tak sem švihala k doktorce ,-) myslím, že ten odběr by udělat měla..dneska je to fakt dost častý onemocnění (L)

ODPOVĚDĚT
Lenka J. (tomlen) ID 310263, mimibazar.cz/tomlen (4.10.2012, 9:02)
Holky já také měla klíště. V sobotu jsme byli v lese a v neděli jsme to zjistila. Také nechápu večer jsem se sprchovala a nic. Měla jsem ho na paži a bylo hrozně malinké. Také mám červený flíček (malinký jako od komára) a svědí.....kdy se tak začnou projevoat nějaké příznaky.....???
Mám od večerjška střevní potíže, ale nechci plašit.....to bude snad jen po jídle...měla jsem lilek asi mi nesedl :-(
možná také zítra zajdu k mudr???

ODPOVĚDĚT
Sabina V. (bluezuu) ID 317012 (4.10.2012, 10:46)
to je ještě brzo podle mě *-) u jednoho klíštěte to na mě začalo pusobit až cca za 3týdny, kdy sem ztratila vědomí a měla záškuby a objevilo se mi obrovský kolo, u druhýho sem kromě fleku nepociťovala takhle brzo nic.. (F)

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (4.10.2012, 9:53)
Leni, (F) myslím si, že ten flek se objevuje asi za 7-14 dní, ale v některých případech také i mnohem déle (F)
Ty střevní potíže bych tomu ještě asi ještě nepřikládala,ale také se mohu mýlit, tak ať Vám to dobře dopadne (F) (F) (F)

ODPOVĚDĚT
Dagmar Š. (labrusco) ID 189296, mimibazar.cz/labrusco (4.10.2012, 8:55)
A největší paradox je ten, že jsem se vždycky všem smála, když měli klíště a druhý den letěli k doktorovi.

ODPOVĚDĚT
Dagmar Š. (labrusco) ID 189296, mimibazar.cz/labrusco (4.10.2012, 8:53)
Každý rok v létě jsem měla několik klíšťat, vytáhla jsem je hned, nikdy se mi neudělala červená skvrna. Když jsem šla k lékaři a žádala, aby mi nabral krev, řekl ať přijdu až budu mít potíže, že v krvi se nemusí nic objevit. Zdravotní problémy se vkrádaly pozvolna, vše jsem přičítala k věku. Až letos v květnu jsem skončila v nemocnici, nevěděli si se mnou rady, napadlo mě jestli nemám boreliozu, tvrdily, že borelioza má jiné příznaky. Nakonec to borelioza byla, měla jsem štěstí, že se mi v krvy objevily protilátky, což vždycky nemusí být. Brát preventivně ABT není také žádná výhra.

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (4.10.2012, 9:49)
Dáši, (F) já to beru, že s každým klíštětem se k dr. neletí, já bych s tím taky nepanikařila, kdybych na něj přišla hned v neděli, ale štve mě ta dlouhá doba přisátí a i manžel na mě tlačí, abych s tím radši zašla, nemám tam nijak velký flek, to ne, zatím je i brzy, ale mám tam rudou bouličku, okolo horké a bolí to na dotek jako modřina, tak proto jsem se ptala....Jinak tedy ještě že Vám to nakonec dobře dopadlo, že! (F)

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (4.10.2012, 12:39)
Dani a jak víte, že se vám zakouslo v neděli? Klíště může několik dní lézt po těle než se zakousne. A boulička (kousanec) je úplně normální, po komárovi máte taky pupínek ne?

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (4.10.2012, 12:49)
Vladi, vzhledem k tomu, že jsem se do té doby sprchovala v neděli večer, v pondělí večer, v úterý večer, tak se mi zdá, že by bylo divné, abych ho už dávno nesprchovala *-), navíc bylo docela už včera i na cuclé, né nijak obří, ale bílé a maličké také nebylo (F)

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (4.10.2012, 13:37)
to nevadí, nemuselo být zakouslé, mohlo být ve vlasech.. klíště se nacucne brzo, za 2 dny by bylo už hodně velké. já 1x měla v pupíku takové to odporné klíště nacucané jak hrášek - fuj, štítila jsem se sama sebe a sama jsem si ho ani nedokázala vyndat - musel manžel, málem jsem se pob.. (6). a nic z něj taky nebylo (nemoc). jsem na ně jak magnet, přijdu z lesa a mám jich 10 zakousaných!

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (4.10.2012, 13:45)
Vladi, (F) já už jsem celkem klidná ,-) moc děkuji za podporu,ale vidím, že i totálně nasáklá klíšťata nemusí nic znamenat, tak budu jen čekat, zda něco bude nebo ne (F) Já si to klíště taky nemohla vyndat sama ,-) taky musel nastoupit manžel ,-) ,-) ,-) (L)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Lenka P. (elfivila P.) ID 382913 (4.10.2012, 8:39)
naše Mudr. by preventivně ATB určitě nenapsala, to je jako by vás kousl pes a preventivně vám léčili vzteklinu :-D

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (4.10.2012, 9:46)
Právě, že vím, že doktoři občas už takto preventivně ATB napsali, tak jsem si nebyla jistá...jinak neřešila jsem to, že jsem měla klíště, ale spíš to, že jsem ho měla 3 dny, což je poměrně dlouhá doba!

ODPOVĚDĚT
Monika S. (Monikena) ID 206096, mimibazar.cz/monikena (4.10.2012, 8:10)
Co tady všichni tak panikaříte?Pokud není v okolí vpichu zarudlé kolečko,prostě to nevypadá dobře, tak bych to k doktorce ukázat šla.Ale měli jsme jich letos všichni několik malých a nikam jsme nešli.

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (4.10.2012, 9:45)
Moniko, kdybyste četla pořádně, tak byste zjistila, že nepanikařím kvůli tomu, že jsem měla klíště, ale kvůli tomu, že jsem ho měla 3 dny! Kdybych měla nějaké malé, tak to taky neřeším, dcerka v neděli měla malinké a neřeším to, bylo vytažené do dvou hodin od přisátí a nic na krčku nemá, ani bych nenašla, kde ho měla!

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (3.10.2012, 23:01)
ježiš ženský neblázněte. měla jsem klíšťata 2 zrovna včera jsem je vytáhla.řeště to až by byly nějaký problémy. je to s klíšťaty stejné jako dřív jen se o tom víc mluví. preventivně ATB je největší blbina!

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (4.10.2012, 9:43)
Vlaďko, kdybyste četla pořádně, tak bych to normálně neřešila, ale štve mě ta dlouhá doba přisátí! Jinak ano, preventivně brát ATB je blbost, ale naštěstí jsem je měla naposledy asi před dvěma lety, takže se s nima tolik necpu, aby mě nyní nějak ohrozily!

ODPOVĚDĚT
Mirka S. (Miriee) ID 274546, mimibazar.cz/miriee (3.10.2012, 21:49)
Přesně stejně se to stalo mi.V neděli jsem byla na houbách a dnes jsem si na břichu našla klíště,což nechápu,protože jsem se pořád sprchovala a dnes u sprchování jsem to zjistila...vytáhly mi ho holky v lékárně a mám to hlídat,kdyby se tam objevil flek,tak mám jít pro antibiotika k lékaři.

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (3.10.2012, 21:59)
Miru, (F) (F) (F) tak to máme koukám stejně ,-) Já taky nechápu, sprchuju se minimálně 1x denně a našla jsem ho až dnes, když jsem doma nosila tílko.
Budu hlídat, ale i zítra cinknu nebo zajedu k dr....zatím žádný flek nemám, ale mám tam jakoby malou červenou bouličku a bolí to jako modřina...malá tupá bolest na dotek (F) (F) (F)
Tak ať nám to oběma dobře dopadne (F) (F) (F)

ODPOVĚDĚT
Šárka D. (Vendula) ID 117622, mimibazar.cz/Vendula2 (3.10.2012, 21:47)
Dcerka chytla klíště v létě u babičky.Doma když jsem si dcerku přivezla našla jsem klíště,měla ho 2 dny za ouškem.Po týdnu jsem šla k doktorce,aby místo po klíštěti prohlédla.Rozhodla dát dcerce antb.na 10 dní.Za dva měsíce nás objednala na krev.A vše bylo v pořádku (Y) (Y) (Y)
Pro Váš klid si zajděte k doktorce,at se Vám na místo podívá.Určitě rozhodne dobře (F) (F) (F)

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (3.10.2012, 21:55)
Šárko, (F) (F) (F) moc moc děkuji, asi zítra k dr. zajedu, normálně bych neplašila, ale jak už má člověk dětičky, tak má o sebe už také strach ,-)
To je dobře, že to Vaší holčičce dobře dopadlo, ono to i u mé určo nic nebude, ale jistota je jistota...navíc mě bolí hlava a krční páteř celoročně, tak si myslím, že budu jakékoliv příznak dost podceňovat. (F)

ODPOVĚDĚT
Šárka D. (Vendula) ID 117622, mimibazar.cz/Vendula2 (3.10.2012, 22:01)
Já to chápu.Také jsem strašně plašila dcerka měla první klíště a měla jsem obrovský strach.Byla jsem hned klidnější.A jak píšete když má člověk dítě je to jiné a má větší strach.Držím Vám palečky a věřím,že to dobře dopadne (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Dana V. (dája a kája) ID 67117, mimibazar.cz/dajaakaja (3.10.2012, 22:12)
Naše mladší dcerka měla nyní také klíště poprvé, ale měla ho opravdu max. dvě hodinky, protože jsme si ho všimli doma hned, tak jsme ho vytáhli a ani není vidět, kde bylo, starší dcerka ještě klíště nikdy neměla.
No jo, to jsme vždy my s manželem ,-) Holky prohlédneme 2x a to je pro nás nejdůležitější, sebe v tomto zanedbáme. (F) (F) (F)
Přesně vím, jaký strach jste musela zažívat, navíc, když se jedná o dítko, ale hlavní je, že Vaší holčičce vše dobře dopadlo (L)
Moc moc děkuji za milé komentíky a také držení palečků, také věřím, že to bude jen a jen dobré (L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT