LÁTKOVÉ PLENY ANO či NE? A JAKÉ?
Maminky, máte zkušenosti? Čekám druhé mimi a tentokrát bych chtěla látkové pleny. Ale vůbec se v tom nevyznám.. Je toho tolik, že mám spíš obavy, jestli to zvládnu.. Nejradši bych koupila hotovou výbavičku od narození po nočník..
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 25 komentářů
Katka H. (Katka1981) ID 36581, mimibazar.cz/katka1981 (3.3.2013, 20:11)
tak pokračuju samostatně, vlákno kde jsem psala, už nemá prostor. Na cestování mnoho látkařek používá jednorázovky. Upřímně je to pohodlnější, látkovky (byt AIO) jsou objemnější do tašky, počůraná plena pak musí cestovat, nelze ji vyhodit. Já tedy byla proti jednorázovkám tak zarytá, že jsme to zvládli s AIO. Ale nese to jistá omezení. Je to o prioritách.Pro novorozeně jeden či dva čtverce opravdu stačí. Na noc jsem ze začátku měla tvarované bambusové+jednu vkládačku a na to natahovací vlňáčky Disana (snesou víc než pulky a i když plena nevydrží, nepustí vlhkost, nezebou dítko). Když jsem přestala tvarované používat a vlastně dodnes má na noc syn 2ks čtverce, 1ks prefold od BabyIdea (hodně savá vkládačka) a zavazovačku (to je taky kapitola sama o sobě - ta vlastně slouží k tomu, aby ten balík nějak držel na těle, protože natahovací vlnáky to samy o sobě neudrží). Na to vše natahovací vlnáčky. Ty

ODPOVĚDĚT
Katka H. (Katka1981) ID 36581, mimibazar.cz/katka1981 (3.3.2013, 20:11)
Ty na noc jednoznačně u nás vedou. Chápu, že se Vám o tom zdá, já to měla stejně (hello)

ODPOVĚDĚT
Staňa W. (StanaW) ID 349897 (3.3.2013, 0:10)
Jen malá poznámka - dohadovaly jsme se s kamarádkama o značkách plinek (sice o jednorázových) . Nakonec jsme se dobraly toho, že ty, co mají holky preferují jiné než my s klukama. Holky čurají pod sebe a kluci před sebe. Možná i toto je třeba zohlednit před koupí látkových. *-)

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (3.3.2013, 12:26)
Stani, jasně, to mě taky napadlo, musí se pak vždy dát větší vrstva tam, kde ty děti více čůrají..

ODPOVĚDĚT
Ivana K. (IvanaQ) ID 204085 (2.3.2013, 21:42)
Já také používala látkové pleny pro druhé dítko, U prvního jsem začala a pak to vzdala. A lituji toho.
Radila bych koupit od každého něco a nejprve zjistit, co vám bude vyhovovat. Mě se také zalíbily plenky od narození po nočník, ale pozor na to. Pro novorozence jsou fakt objemné. I když se upraví na nejmenší velikost, tak ten materiál někde musí být. Takže mít pouze tyto pleny bych nedoporučovala.
Mně se osvědčili pro novorozence vícevrstvé pleny. My měli BambinoMio, ale existují i levnější a kvalitní. A na to kalhotky s PUL zátěrem nebo vlňáčky. Jak dcera rostla, přešli jsme na kalhotkové - nejraději jsem měla bambusové - a kombinovali to zase s vícevrstvými. A určitě je dobré si pořídit zmiňované vkládačky. Já si je našila doma z bambusového froté, které jsem koupila v eshopu. Bambus je mnohem víc savý než bavlna. A potom také konopí.
Můžu doporučit stránky www.sijemdetem.cz.

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (3.3.2013, 11:18)
Ivanko, děkuji za příspěvek.. U prvního jsem ani nevěděla, že něco takového je.. Teď mě to láká, ale bojím se toho.. Většina maminek ty AIO 3v1 moc nedoporučují, jednak, jak píšete, jsou pro malinké objemné, prý dlouho schnou a pak i prosakují.. Většina mi doporučuje do začátku klasické čtvercovky + PUL kalhotky. Pak snad přidávat vkládačky a separačky.. Mám možnost celou tuto výbavičku koupit od jedné maminky tady za krásnou cenu.. Na stránky určitě mrknu, ale už mi z toho jde hlava kolem, v noci se mi o tom u zdá ,-)

ODPOVĚDĚT
Lucie P. (ffugaska) ID 23035, mimibazar.cz/ffugaska (2.3.2013, 16:14)
Jděte na emimino.cz tam toho je v diskuzi, a v některých je to vysvětlene pro nás j
Co ani neví pomalu co to plinka je

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (3.3.2013, 12:26)
Luci, díky, mrknu.. (Y) A jak jste na tom Vy?

ODPOVĚDĚT
Katka H. (Katka1981) ID 36581, mimibazar.cz/katka1981 (2.3.2013, 14:52)
Byla jsem na tom stejně jako Vy, nechtěla jsem používat čtverce, aby mě to neodradilo a nevzdala jsem to. Ale....po víc jak dvou letech látkování, kdy jsem vyzkoušela kde co, musím napsat, že čtverce v kombinaci se savými vkládačkami považuju za nejlepší variantu (může to být samozřejmě individuální). AIO plenky - syn byl učůránek, přebalovala jsem docela často a žádné AIO plenky neměli dostatečnou výdrž a musela bych jich mít opravdu hodně, abych nemusela prát denně a stačilo to. Nehledě na to, že jak u AIO, tak u tvarovaných plenek se rychle opotřebují sucháče, pokud se používají opravdu výhradně. Takže kolem jednoho roku jsem přešla jen na čtverce +vkládačky a pokud by bylo další mimčo, budu používat už jen výhradně ty a ty tvarované jen na cesty. Jinak žehlení, skládaní mi nevadí, je to dvakrát týdně 15-30 minut (ten delší čas včetně žehlení) a ve srovnání se smradlavými jednorázovkami je to m

ODPOVĚDĚT
Katka H. (Katka1981) ID 36581, mimibazar.cz/katka1981 (2.3.2013, 14:53)
malá daň. Možná bych koupila pro začátek od všeho něco a uvidíte, co Vám bude vyhovovat. Z vkládaček za sebe doporučuji bambusové od BabyIdea - nasají hodně a po dvou letech praní jsou v perfektním stavu. Z tvarovek jsem měla nejraději Tots Bots bamboozle, AIO Imse Vimse (ale ty opravdu začali brzy provlhat leč jsme je měli jen na cesty). Tolik stručně, je toho mnoho, co by se dalo předat. Sama si pamatuju, že úplně na počátku jsem získáváním názorů strávila mnoho hodin.

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (2.3.2013, 15:28)
Kačenko, tak jsem z toho jelen 8-| Já jsem právě ty čtvercovky nechtěla, nevím, jak skládat, kolik jich dát, atd..Dále nevím, co jsou vkládačky, tvarovky, separační plenky atd.. :-| Dívala jsem se na ty AIO 3v1, kdy nejsou potřeba svrchní kalhotky, ale většinou je nedoporučují.. Ani pár kousků třeba na cesty? Děkuji.. (L)

ODPOVĚDĚT
Katka H. (Katka1981) ID 36581, mimibazar.cz/katka1981 (2.3.2013, 20:34)
AIO právě taky nedoporučuji - jen AIO jako jediná možnost. Z mé zkušenosti se opravdu rychle opotřebují (sucháče méně drží, provlhají) a co jsem si ještě uvědomila, pozor na některé značky - jsou úzké mezi nožičkama a nepoberou ani jedno vyčůrání, nebo my jsme to tak alespon měli. Vkládačky - to jsou malé, tenké plenky z hodně savého materiálu. U malého mimča nejsou ani tak potřeba, ale když se začne dítko hýbat a víc čůrat, hodně pomůží v tom smyslu, že nejsou tak naducané a přesto se nepročůrají tak rychle. Takže místo třech čtvercovek se použíje jen jedna + jedna savá vkládačka a dítko se může lépe hýbat, líp sedí oblečení, protože nemá tak naducáno na zadku :-) Tvarovky - to jsou tvarované plenky, místo čtverců, na oboje je třeba dát krycí kalhotky (rozdíl oproti AIO, které mají sací i krycí vrstvu). Separační plenky - to je tenoučký materiál, který oddělí nečisté od plenky, jedno

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (3.3.2013, 11:25)
Kačenko, moc děkuji, čím dál tím více se do toho dostávám a začínám tomu trochu rozumět.. Stále mám však obavy z některých věcí.. Co třeba cestování, k doktorovi atd..
U prvního jsem ani nevěděla, že něco takového je.. Teď mě to láká, ale bojím se toho.. Většina maminek ty AIO 3v1 moc nedoporučují, jednak, prý jsou pro malinké objemné, prý dlouho schnou a pak i prosakují.. Většina mi doporučuje do začátku klasické čtvercovky + PUL kalhotky. Jestli to dobře chápu, tak pro novorozeně stačí jen ta jedna, či dvě čtvercové pleny? A co na noc? Pak snad přidávat vkládačky a separačky.. Mám možnost celou tuto výbavičku koupit od jedné maminky tady za krásnou cenu.. Má hlavně ty čtverce, vkládačky a separačky + několikery PUL kalhotky. Jedny, dvoje AIO bych kdyžtak později dokoupila.. Děkuji moc, už se i o tom i zdá ,-)

ODPOVĚDĚT
Katka H. (Katka1981) ID 36581, mimibazar.cz/katka1981 (2.3.2013, 20:35)
jednorázové, k vyhození když je hodně znečištěné (jen počůrané se dá opakovaně vyprat)- fajn na bobek, nemusí se prát plena. Já osobně moc nepoužívala, ale dovedu si představit, že někomu vyhovuje. Pár kousků AIO na cesty určitě ano, já měla od každé velikosti tři a na cesty jsou určitě fajn, jen pozor na tu značku. Nám vyhovovaly Imse Vimse, ale v jedné velikosti, kdy se používaly dýl (leč méně často), prostě nepřežili ani jedno dítko.
Ještě kolik čtverců - na malé miminko jsem používala novorozenecký sklad + jeden čtverec. S tím jsme vydrželi asi tak do 8 měsíců. Pak už byli potřeba čtverce dva + jedna vkládačka. To na přebalování co dvě hodiny, ale syn čůral hodně. Bude to individuelní. Samostatné téma je taky krycí kalhotky, osobně nedoporučuju flísové. Já kombinovala Pul a vlnu (natahovací), ale obojí má své úskalí a chce to vyzkoušet, co bude vyhovovat.

ODPOVĚDĚT
Katka H. (Katka1981) ID 36581, mimibazar.cz/katka1981 (2.3.2013, 20:42)
Ještě sklady plen....
klasika na rovno je plena složená na třetiny a pak přeložená na půl. Další sklady jsou třeba tady http://www.mamaja.cz/clanky/skladani-plenek
A pro info - já čerpala tady http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=82&sid=03c70c9d4b4e9869bf7c1ab625be7ebf
A nakonec tedy ještě dodám, že je opravdu třeba vyzkoušet, nerada bych Vás odradila od něčeho, co může vyhovovat. Koupila bych pro začátek od každého něco a sama uvidíte. Já ty čtverce měla ráda i pro jistou variabilitu a kdyby mi někdo řekl, že je budu používat ráda před tím, než jsem se pro to rozhodla, nevěřila bych tomu. Ale ten vývoj může být u každého jiný (hello)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Dana P. (dana.praha) ID 318287 (2.3.2013, 15:28)
Mohla bych se vtirnout s dotazem? U prvniho jsem obcas pouzivala latkove, klasicke ctvercove a pres to kalhotky na suchy zip. Protoze jsem ale diky skole nestihala prani, zehleni a vse kolem ditete i skoly, presla jsem na jednorazove. Ted bych chtela u druheho s latkovymi vydrzet (ctvercove mam v perfektnim stavu po synovi) a chci se zeptat, co je to vkladacka?

ODPOVĚDĚT
Katka H. (Katka1981) ID 36581, mimibazar.cz/katka1981 (2.3.2013, 20:46)
Odpoveděla jsem výše, není to nic nutného, ubere na objemu pleny a přitom zvýší savost. Používám je dodnes pro syna na ven, leč už chodí na nočník, tak jako pojistku. A přitom není znát že ji má, protože je uzoučká a slabá.

ODPOVĚDĚT
Dana P. (dana.praha) ID 318287 (3.3.2013, 13:58)
Dekuji moc. Ja to trochu podle nazvu odhadovala. Pamatuju si, ze kdyz jsem prebalovala maleho brasku, ze mamka davala igelit mezi plenky, tohle bude asi podobne.

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (2.3.2013, 15:30)
Dany, já také nevím ,-) Všechno teprve zjišťuji.. (Y)

ODPOVĚDĚT
Petra K. (petula *) ID 89641, mimibazar.cz/petulakovarikova (2.3.2013, 13:43)
Taky jsem u druhého používala látkovky, prostudovala jsem toho spousty,ale do toho stejně přijdete až s mimčem. Mě se moc osvědčily pleny Baby Lucy velur a na to kalhotky. Obyčejně čtvercovky + kalhotky jsem používala pár prvních měsíců.

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (2.3.2013, 15:22)
Peti, děkuji.. Právě těm klasickým jsem se chtěla "vyhnout", ale všechny je spíš doporučujete.. ,-) Mrknu na ty Baby Lucy velur..

ODPOVĚDĚT
Marcela N. (Cecilka08) ID 153926 (2.3.2013, 13:12)
-jestli můžu doporučit nakupte pro začátek klasické čtvercové kvalitní pleny, ty šité tvarované jsou super, ale většinou až tak od dvou tří měsíců. na to musíte mít svrchní kalhotky, aby plenka neprosákla -cca tři kusy pro začátek, jsou PUL, fleece, vlněné. A Snapy sponku, raději dvě naučit se novorozenecké balení. je toho opravdu hodně na prostudování, já se na internetu pohrabovala několikměsíců. Sama jsem pravdu ze začátku používala čtvercovky a pak dokupovala, výborně se mi osvědčila firma Anavy, moc příjemné plenky..Ale každému vyhovuje něco jiného- suchý zip, patenty. Jen se mi moc neosvědčily pelnky 3v1, plenka a svrchní kalhotky dohromady, moc to nesedí, nepobere to tolik tekutiny.

http://www.youtube.com/watch?v=S1TN98b-w1E

http://www.latkovepliny.estranky.cz/

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (2.3.2013, 13:28)
Marcelko, děkuji. Ty klasické plínky radí hodně, ale nějak se mi do toho právě nechtělo (žehlení, skládání) a právě jsem se dívala na ty 3v1, že by to bylo bez práce (ale asi musí dlouho schnout).. Na ty www stránky se určitě podívám.. Uvažuji o tom teprve pár dní, tak hledám, kde můžu, ale informací je až mnoho a stejně z toho moc nevím, protože každý obchod doporučuje to svoje.. Děkuji (L)

ODPOVĚDĚT
Zuzana S. (Abby21) ID 237421 (2.3.2013, 12:17)
Pokud by vám nevadila sada z druhé ruky, tak prodávám sadu ma holčičku.
Mám tu 9 kalhotek, 30ks klasických čtvercových plen, 20 flísových separaček, více než 20 vkládacích plen (rúzné druhy, doma šité, originální a ikea žínky)
a několik Ikea ručníků (na noc). Používané dva roky. Když tak napište do zprávy :-$

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (2.3.2013, 13:25)
Zuzanko, určitě nevadilo, čekáme holčičku (bude to jen pro ni), ale mám trochu obavy z těch klasických plen, chtěla jsem se "vyhnout" tomu žehlení a skládání.. Také nevím, jak se to vše používá.. *-) Nemohla by jste mi na mail poslat nějakou fotku výbavy a cenu? Děkuji moc! (L)

ODPOVĚDĚT
Zuzana S. (Abby21) ID 237421 (2.3.2013, 14:43)
Já teda plínky nežehlím, suším je už přeložené na púl a pak jen doskládám. Je to rychlovka. První měsíce jsem se na to vyloženě i těšila ,-) Fotky klidně pošlu, snad tu najdu váš mail.

ODPOVĚDĚT