Poradíte prosím nějaký recept na domácí chleba?
Bez pekárny, v obyč. troubě :)
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 6 komentářů
Alena V. (Elinqa) ID 61068, mimibazar.cz/elinqa (11.3.2013, 19:31)
Dělám tento: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=87218&user=61068

ODPOVĚDĚT
Hana V. (vosi) ID 18806, mimibazar.cz/vosi (11.3.2013, 18:38)
Já mám u sebe v receptech skvělej ořechovej chleba, každý ho chválí...

H.

ODPOVĚDĚT
Marcela K. (Marcelkaa) ID 199499 (11.3.2013, 18:28)
Mám vyzkoušený tento -domácí chléb bez hnětení na www.toprecepty.cz (F) (F)

ODPOVĚDĚT
Hana S. (hanstro) ID 212581 (11.3.2013, 14:33)
Tak já dělám tento, je perfektní!
Mouku míchám se žitnou a dávám víc vody asi 450ml.

600 g hladkej múky
350 ml vody
2g sušené droždie
20g soli
20g chlebového korenia
štipka cukru

Chlebové korenie som kúpila na farmárskych trhoch už namiešané od jednej babky, obsahuje drvenú rascu, mletý koriander, drvený fenikel, sušenú smaženú cibuľu, drvený sušený cesnak a kúsky drvenej sušenej papriky.


Postup:

Do veľkej misky si nasypte múku a ostatné sypké zmesi, premiešajte a prilejte studenú vodu.
Varechou ešte párkrát premiešajte, aby sa všetko spojilo.
Varechu vyberte a misku utesnite vrchnákom, alebo fóliou.

Misku s cestom vložte do vypnutej rúry, lebo tam je stabilná teplota a nechajte od večera do rána kysnúť.
Ráno vyberte misku s cetom a uvidíte, ako krásne podrástlo.

Vylejete ho na pomúčenú dosku a hneď vidíte tie veľké okčiská, žiaden šedý z

ODPOVĚDĚT
Hana S. (hanstro) ID 212581 (11.3.2013, 14:33)
Vylejete ho na pomúčenú dosku a hneď vidíte tie veľké okčiská, žiaden šedý zákal ako vraví kamoška Jarka.

Od krajov ku stredu cesto párkrát preložíte, aby sa múka z dosky dostala na vrch.

Pripravíte si oválny košík, alebo ošatku. Ak nemáte, tak použite oválnu misu.

Vložíte do nej utierku a poriadne ju pomúčite.

Cesto preložíte opatrne do košíka, nie je husté, ale ide to...bochník trocha pomúčite a zakryjete utierkou.
Vložíte naspäť do vypnutej rúry na jeden a pol hodiny dokysnúť.

Potom košík vyberiete na dosku a rúru zapnete na 230 stupňov. Mriežku dáte na najnižšiu priečku v rúre a vložíte do nej na pol hodiny nahriať pekáč aj s pokrievkou.Pekáč vyberiete, vrchnák odložíte stranou, cesto vyklopíte z košíka do pekáča, trocha upravíte, ale pozor na popálenie! Zaklopíte vrchnákom a vložíte do rúry. Pečiete pol hodiny.

Po pol hodine pekáč vyberiete, odokryj

ODPOVĚDĚT
Hana S. (hanstro) ID 212581 (11.3.2013, 14:35)
Po pol hodine pekáč vyberiete, odokryjete a cesto sa zmenilo na krásny chlebík.

Vložíte nazad do rúry už bez vrchnáka dopiecť kôrku ešte dvadsať minút.
Teraz už je cítiť aj nádhernú vôňu ako v pekárni...

Po upečení chlebík vyberte. Môžete ho vyklopiť a zasa otočiť.
Omeťte metličkou prebytočnú múku.

Preložte na mriežku, aby dýchal a odparil sa aj od spodu a snažte sa vydržať, kým vychladne a nekrájajte ho skôr - to je asi najťažšia časť celého receptu.

Odkrojíte "patičku" a pri pohľade na svoj výtvor sa vám vyčarí úsmev od ucha k uchu.

ODPOVĚDĚT
Andrea Z. (andi1) ID 27749, mimibazar.cz/andi1 (11.3.2013, 14:24)
Domácí chleba
1 hrnek žitné mouky
1 hrnek hladké mouky
2 hrnky polohrubé mouky
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme :
1 lžička octa
2 hrnky studené vody
½ lžičky sušeného droždí / dala jsem celé

A promícháme, vznikne řídké těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12 až 18 hodin (nejlépe přes noc). Potom promísíme, posypeme moukou a necháme 30 minut odpočinout. Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupňů a vložíme do ní prázdný kastrol, 21 – 23cm průměr, necháme rozpálit 30 minut. Do horkého suchého hrnce vyklopíme stěrkou těsto, zakryjeme poklicí a pečeme na 230 stupňů 30 minut, pak odkryjeme a pečeme na 220 stupňů dalších 20 – 30 minut. Chleba se nepřichytne a krásně se vyklopí.

ODPOVĚDĚT
HANA P. (terkyn) ID 414975 (11.3.2013, 14:51)
Před chvílí jsem vytáhla z trouby.Je skvělý,jen nedávám ocet (hello)

ODPOVĚDĚT
Ivana H. (IvanaHus) ID 350938, mimibazar.cz/ivanahus (11.3.2013, 14:24)
Bohužel osobně vyzkoušeno zatím nemám, ale třeba si vyberete: http://www.pekarny.unas.cz/recepty_trouba.pdf

ODPOVĚDĚT