Beránek do staré kameninové formy - recept
Mám starou kameninovou formu zaklapávací z dvou dílů po babičce, ale nemůžu do ní vychytat recept, aby byl beránek hezký z obou stran a propečený. Nemáte prosím některá takový? Děkuju moc
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 9 komentářů
Sylva J. (jarolimkaa) ID 103788 (25.3.2013, 21:49)
já vždycky bojuji s vyklopením , každý rok peču dva tři berany neboť ho nemůžu vyklopit takže mu vždycky něco zlikviduju *-)

ODPOVĚDĚT
Pavla U. (wapi) ID 355606, mimibazar.cz/wapi (25.3.2013, 11:46)
Mám dost podobnou formu jako vy a už léta používám tento recept:

140g hery, 200g krysl.cukru, 4 žloutky, 100g mletých ořechů, 250g pol.mouky, 1/2 prášku do pečiva, 1/8l mléka, 50g rozinek namočených v rumu a obalených v mouce(nemusí být), sníh za 4 bílků.
Vyšlehat cukr se žloutky, přidat ostatní suroviny, naposled sníh z bílků, těsto nalít do vymazané a vysypané formy (téměř po rysku) a péct při 150 st. asi 35min. Vychladlého beránka polívám čokoládou.

Tohle těsto výjde na beránka a ještě troška zbyde, třeba na muffinky. Je naprosto super, peču každý rok a můj maxim počet byl 6 beránků, to se mi o nich o zdálo.

ODPOVĚDĚT
Alena Š. (Jedlik alis) ID 451752 (25.3.2013, 11:29)
Do velké keramické formy dělávám beránka podle tohoto receptu:

http://jedlikovo-vareni.blogspot.cz/2013/01/velikonocni-beranek.html

ODPOVĚDĚT
Eva Š. (Evika) ID 5777, mimibazar.cz/evika (25.3.2013, 10:38)
Moni, tohle je recept po babičce do kameninové formy, pečeme ho celá rodina!
225 g mouka polohrubá + 1/2 prášku do pečiva
185 g cukr moučka
135 g másla (rozpustit)
3 žloutky + sníh
90 g pomletých vlašských ořechů
1,5 malinkého šálku mléka

Formu vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou. Vlejeme po takový ten rantlík, může být i méně.

Pečeme 40-45 minut na cca 150 stupňů (velikonoce17)

ODPOVĚDĚT
Zuzana H. (Zuzanah1) ID 62576, mimibazar.cz/zuzanah1 (25.3.2013, 10:01)
4vejce, 200g másla, 200g cukru, 1vanilkový, 300g polohrubé mouky, 250g tvarohu, 1prdopeč, 6PL mléka. Vyzkoušeno (Y)

ODPOVĚDĚT
Alena M. (Ája) ID 531, mimibazar.cz/fanda (25.3.2013, 10:34)
Prosím o upřesnění - tvaroh měkký vaničkový nebo z pozlátka? Děkuji - asi vyzkouším :-$
Stačí dávka na většího dvoudílného beránka? *-)
Díky moc (hello) (velikonoce3)

ODPOVĚDĚT
ILONA H. (ilonka72) ID 186165 (25.3.2013, 9:52)
děkuji zy tip-snad se letos pěkně povede |:o)

ODPOVĚDĚT
Jana K. (Jana69) ID 135896, mimibazar.cz/jana69 (25.3.2013, 9:22)
15dkg cukru, 15 dkg hrubé mouky, 4 vejce, vanilkový cukr, citron. kůra, teplá voda(pár lžic- přiměřeně), 3 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla, půl lžičky prášku do pečiva. Peču 30-45min. Toho těsta je trochu víc, zbytek dávám do vymazaného vysypaného kastrůlku a je z toho minidortík (^)

ODPOVĚDĚT
ILONA H. (ilonka72) ID 186165 (25.3.2013, 9:28)
jé hned si taky píšu receptík-jééé toto je z hrubé mouky /to neznám/ |:o) jak prosím tu formu vymaštujete-mě se to vždycky na čumáku přilepí-nebo jejde vyklopit ,-)

ODPOVĚDĚT
Jana K. (Jana69) ID 135896, mimibazar.cz/jana69 (25.3.2013, 9:31)
vymazávám máslem a vysypu strouhankou.

ODPOVĚDĚT
Marie H. (majulenka) ID 33153 (25.3.2013, 9:12)
já v kameninové formě vždy nejdříve peču jen zespoda, tak 15 min a pak teprve z obou stran (F)

ODPOVĚDĚT
Alena M. (Ája) ID 531, mimibazar.cz/fanda (25.3.2013, 10:31)
Jako že ne začátku pečete odklopenou formu? nebo že pustíte spodní těleso trouby a pak i horní??? Děkuji (L)

ODPOVĚDĚT
Marie H. (majulenka) ID 33153 (25.3.2013, 10:36)
normálně přiklopenou, ale pustím nejprve dolní těleso, pak horní se spodním a pokud je potřeba "dopéct", tak až drží tvar, odklopím vršek (F)

ODPOVĚDĚT
JANA S. (SPEJCHY) ID 93659 (25.3.2013, 9:11)
záleží jak je velká forma *-) já peču taky v této,ale je malá,piškot ze 4 vajec tuším (F)

ODPOVĚDĚT