Poslední rada ohledně bazenu s kartuškou,prosííím.
Pak letí! v 10 hod jsme nalili chlorsok,nasledne jsem upravili Ph,nalili pripravek proti vzniklym rasam..filtrace bezi od boziho rana nonstop,co hodinu vymyvam,,Voda je stale mlecne zakalena.....Holky ja ho zrusim,fakt ze jo! :-/////
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 3 komentáře
michaela m. (markýza andělů) ID 86607, mimibazar.cz/markyzaandelu (29.7.2013, 20:16)
Jituš taky jsme moooc bojovali s bazénem,,máme vodu ze studny takže děs ,,používáme tzv,vločkovač...když už mám upravené pH...naleju ten vločkovač,,,nechám projet s filtrací a vypnu,,,špína-kal,se vysráží dolů na dno bazénu a pak jen vysaju a zrovna vypouštím do kanálu,,,už nedělám zpětný průplach,,,prostě to vypustím a už nevracím do oběhu,,,,

každoročně morda....brrr,,,to se řekně bazén,,,ale ještě že ho vypouštíme a čistéíme jen jednou za rok,,, ,-)

hodně štěstí....určo ten správný grif najdete.. (Y)
Míša

ODPOVĚDĚT
Jitka Š. (Ally McBeal) ID 262404 (30.7.2013, 0:45)
Diky moc za radůů!uz je podstatne lepsi,ale tancovali jsme kolem nej cely den,uz nam jsou i videt nohy,kdyz se koupem ,-) ale byl to boj veeelikej!! :-@nicmene se bojim,ze neni dobojovano a neni vyhrano (zip) (hello)

ODPOVĚDĚT
Eva N. (evánek1) ID 86572 (27.7.2013, 22:13)
Jitko, tak já zkusím poradit ještě toto. Nechejte filtraci teď přes noc zaplou a ráno až přijdete k bazénu, tak do něj na dno ...POMALU! ponořte hadici ( kal by měl být usazený na dně) a druhý konec nechejte venku. Nasajte a nechte vodu téct z bazénu ven a POMALU hadicí jezděte po dně a kal prostě vypusťte ven. Ono se asi všechno nepodaří dostat ze dna najednou, protože se to trošku rozvíří, ale když to budete párkrát opakovat ( samozřejmě po opětovném usazení), tak se to určitě podaří.

ODPOVĚDĚT
Jitka Š. (Ally McBeal) ID 262404 (27.7.2013, 22:56)
Evi jste zlata.diky..rozhodne po ranku vysajeme dno hadici.jde o tom,ze ta voda je jakoby mlecna a to neodsajete niccim..uvidime..filtraci na noc musime vypnout,bezi uz 13 hodin 8-|

ODPOVĚDĚT
Jan Novák (GTC) ID 473425 (27.7.2013, 19:13)
Běžná kartuše vám jemně rozptýlené koloidní částice nezachytí. Polopatě řečeno, papír má moc velké "díry ve struktuře" a jemné částečky bílého mléčného zákalu jím projdou.
Jsou dvě možnosti:
1) kupte si síran hlinitý či jiný flokulant, který z jemného zákalu udělá shluky (vločky) a pak můžete přefiltrovat kartušovým filtrem.
2) Koupě pískového filtru vyjde dost draho. Já jsem si jej před cca 3 roky udělal z 50 l barelu (s velkým víkem, používají jej vodáci), z PE trubek (černé plastové trubky "na vodu" ) a náplně jemného písku. Jako čerpadlo používám běžné čerpadlo z té kartušovky.
Bazén má cca 12 m3.

ODPOVĚDĚT
Jan Novák (GTC) ID 473425 (27.7.2013, 19:20)
A ještě jedna rada pro kartušovky:
Štavlo mě, že filtr po krátké době propouštěl. tak jsem to nejprve provizorně řešil tak, že jsem kartuši ještě omotal "oranžovou hadrou na nádobí". Ne tou houbovitou, ale taková "jako filc", vypadá jako lisovaná z vláken (ne úplet či tkanina ani ta jako "karimatka" ) . Nevím jak to popsat blíže, ale pomohlo to. Pak stačilo jen kartuši vyjmout a hadru vyprat. Zachytila i jemný hnědý kal z řas, který se po šoku chlornanem sodným vytvořil. Jinak - ve specializovaných prodejnách (MERCK) kupuji vždy na jaře 50 l koncentrovaného chlornanu sodného, ze kterého udělám 250-350 l "normovaného sava" nebo 150 l chloršoku. Cena za těch 50 l je 1670 Kč i s DPH! Jen to má nevýhodu - prodej pouze na licenci (RŽP - nakládání s chemickými látkami), bez té vám to neprodají.

ODPOVĚDĚT
Jitka Š. (Ally McBeal) ID 262404 (27.7.2013, 19:28)
Panecku to je mi odpoved! (L) (L) my jsme HADRU,jak vy rikate, pouzivali taky..nemeli jsme ani ten klasicky filtr..nicmene se nam delal v te nadobe za nim podtlak a bylo to ponekud neucinne.....tak vam nevim *-)ted mame ten filtr,je asi 3 dny stary,tak asi jeste fumguje jak ma,po hodine je uz spinavy...

ODPOVĚDĚT
Jan Novák (GTC) ID 473425 (27.7.2013, 19:52)
Ještě jedna věc - na úpravu pH vám stačí ocet (snížení pH) nebo soda (zvýšení pH).
V těchto pařákách stejně moc řasy pHčkem neovlivníte, rostou "jako z vody" :D
pár věcí k tomu "domácímu pískovému filtru" najdete tady:
http://www.zahrada.cz/forum/zahradni-bazeny/piskova-filtrace-domaci-vyroba-127163/?kotva=piskova-filtrace-domaci-vyroba-256741
(snad mě nebloknou).
Výrobu zvládne běžně domácí kutil.
Ještě jsem zapomněl dodat - u té pískovky mám i tzv. by pass, kterým řeším přetlak ve filtru. Víko je navíc zabezpečeno tzv. kurtnami, to jsou ty "utahovací pásy na vozík za auto - v OBI za 50 Kč), ale to jen pro sicher. Já mám pískovku ne z barelu modrého, jak je v tom odkazu, ale takový ten mléčný barel nahoře s ušima a černým deklíkem. Je lepší než ten "modrý hobok" - víko líp drží. .

ODPOVĚDĚT
Jitka Š. (Ally McBeal) ID 262404 (27.7.2013, 20:18)
No.. a takhle to vypada,kdyz mezi nas zavita chlap (L) (L) a jakou mate vodu,Honzi?? :-$

ODPOVĚDĚT
Jan Novák (GTC) ID 473425 (upraveno 28.7.2013, 10:51)
Beru studniční, ale tady je dost tvrdá (vodovost skoro 400 mikrosiemens). Teď v těch pařákách se třeba přes noc udělá, po tom horku, slabý zákal (spíš asi nějaké sinice než klasická řasa, takový ten šlem ). Takže "namíchané savo", nechám zhnědnout (večer), na noc nechám ustát a ráno trochu flokulantu (Al3(SO4)2 ) a proženu to kompresorem se vzduchem (vystripuju chlor) a pak cca 1-2 hodiny filtrace. A jak začne sluníčko, dá se koupat. Teď v tom horku tento proces dělám 2 - 3 x týdně. Poslední dny, od úterý, bohužel denně. Nechce se mi ale měnit voda, páč kvůli tvrdosti tam musím narvat vždycky sodu na změkčení a stejně pak vyfiltrovat s flokulantem (zákal). Ale určitě ji budu měnit.
Do skalice bych nešel, pokud máte malé děti, tak v lepším případě se vám ti vaši vodníci ( "glgači" vody) pos*rou. Skalici nikdy neodhadnete, málo je k ničemu a moc je zase záhul na játra.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Jan Novák (GTC) ID 473425 (27.7.2013, 19:36)
Ten hadr jsem motal na tu kartuši až po cca 3 x vyprání toho hadru. Před tím jsem jej trošku vytáhl (jako se vytahují záclony na rám), aby se filc trochu "rozjel" . Nesmíte omotat moc vrstev. Jednak nevleze kartuše do tělesa filtru a pak, jak píšete, voda nestačí proudit po celé ploše kartuše (moc silná vrstva, blízko tělesa čerpadla "ucpe" cestu filtrované vodě). Voda teče z vnější strany "davnitř" kartuše a pak vrchem ven, při silné vrstvě hadry se vám udělá podtlak. Musíte "odzkoušet" omotání.
Jinak-papírové kartuše jsou na jedno použití. i když je operete wapkou, porušíte strukturu papíru (rozjedou se vlákna) a pak čistí a nečistí - tedy jde to cestou nejmenšího odporu.

ODPOVĚDĚT
Jitka Š. (Ally McBeal) ID 262404 (28.7.2013, 12:07)
pane Honzo.. a nejakou,rekneme,lidovejsi radu,kterk zbavit vodu mlecnosti nemate??prece jen..vase rad yjsou uzasny,ale clovek aby mel par rocniku chemie na vysoke skole a pri domu malou laborator ,-)

ODPOVĚDĚT
Jan Novák (GTC) ID 473425 (28.7.2013, 12:58)
...pokračování neb mne to nepustí pokračovat v tom příspěvku.
Toho síranu hlinitého se dává cca 200 ml 30%ního roztoku na 10 kubíků vody. Musíte jej dobře promíchávat (já to dělám kompresorem a vzduchem - čeření).
Vytvoří se takové "soplivce" z toho mlíka (najednou nemáte mléčnou vodu, ale takové mléčné medůzky v čiré vodě. a o to šlo! Ty malé částice mlíka naskládat do kupy a tyto "medůzky" pak filtrem odstraníte.
Nic na tom není. Jen obecná chemie (a 20 let praxe v ní :D)
Jen pro zajímavost:
Aqua Blue se prodává 3,5 kg za cca 300 Kč.
Síran hlinitý stojí 5 kg cca 200 kč!
PS: Tak se vydělává! :D
např. tady-srovnání cen
http://www.srovnanicen.cz/q/siran%20hlinity%20vlockovac/

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Jan Novák (GTC) ID 473425 (28.7.2013, 12:54)
:-) Omlouvám se, to je "profesní deformace" z chemie.
Budu tedy psát, s dovolením, polopaticky (neberte to nějak ve zlým, pls).
Problém u filtrace je ten, že filtrovat lze jen částice určité velikosti. To, co neprojde přes "dírky" filtru. Příliš malé dírky filtru (hustý filtr) se zase brzo ucpou a vznikne ten podtlak. Miniaturní částice, tvořící to "mlíko" tak lehce nevyfiltrujete.
To "mlíko" je už na hranici koloidního roztoku (pidi částečky ve vodě, podobně jako "zabahněná voda" ). Proto se používá tzv. koagulant, vločkovač. V podstatě jde o to, že se "pidičástečky slepí pomocí jiné látky do větších celků, které už filtrem neprojdou". A takovým nejdostupnějším koagulantem je právě síran hlinitý. Koupíte i na netu. Komerční koagulanty jsou jen předražený síran hlinitý. Někdy se používá i FeCl3, ale ten je hůře dostupný a vodu zabarví do rezava

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno