Mzda při čerpání dovolené
Jak se prosím vypočítává mzda za čerpání dovolené na zotavenou? Děkuji!!!
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 1 komentář
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (15.10.2013, 13:38)
Náhrada mzdy je ve výši průměrného hrubého hodinového výdělku v předcházejícím kalendářním čtvrtletí. Dovolená čerpaná v říjnu se tedy počítá z průměru za červenec-září. Hodinový výdělek často bývá uveden na výplatnicích, ale zrovna tedy hodinový výdělek pro dovolenou v říjnu bude poprvé uveden až na výplatnici za říjen, takže teď se na něj nepodíváte. Ale můžete se zeptat účetní, nebo si ho spočítat - obecně je to dosažená hrubá mzda dělená počtem odpracovaných hodin, obojí za předchozí kal. čtvrtletí. Některé složky výplaty se tam nepočítají - ty, co nesouvisejí s výkonem práce, např. cesťáky, odstupné, náhrada mzdy za nemoc atd.

ODPOVĚDĚT
Jaroslava K. (Slávíček) ID 24703, mimibazar.cz/slavicek (15.10.2013, 13:42)
Děkuji za rychlou odpověď! Já jsem si dnes teprve vyzvedla pásku za srpen ,-) , kdy jsem dovolenou čerpala a překvapilo mě, že za dovolenou je méně peněz, než za odpracované dny - což mám dojem, že dříve nebývalo. Takže jestli to dobře chápu, ten průměrný výdělek se snižuje třeba v případě, že jsem například předchozí čtvrtletí byla nemocná nebo měla OČR? Díky moc!!!

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (15.10.2013, 14:01)
To tak může vyjít např. když máte pevnou měsíční mzdu a ten průměr se počítá ze čtvrtletí, v němž bylo hodně pracovních dnů. Pak se vám měsíční mzda rozpočítá do hodně hodin a hodinový průměr je menší než v měsíci, kdy je pracovních dní méně. Taky to mohou ovlivňovat různé odměny, prémie a podobně.

Ne, nesnižuje se o očr nebo nemoc, takové dny se vynechávají z výpočtu. Počítá se jen z doby skutečně odpracované. Nemoc by měla vliv jen v případě, že třeba máte automatický příplatek za 100% docházku a toho byste kvůli nemoci v daném měsíci nedosáhla. Pak by tedy byla nižší mzda než jiné měsíce a nižší průměr.

Jestli jste dovolenou čerpala v srpnu, počítá se z dubna-června, takže průměr by měl být uveden na červencové i na srpnové výplatnici.

ODPOVĚDĚT
Jaroslava K. (Slávíček) ID 24703, mimibazar.cz/slavicek (16.10.2013, 8:46)
Děkuji vám (F) (F)

ODPOVĚDĚT