holky jdu k vám pro radu
jak na pubertačku 15 let,která se nechce učit a je vzpurná..už jsem zoufalá,co poradite...díky moc a prosím nesu´dte mě....
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 16 komentářů
Lenka U. (Lentileu) ID 199692, mimibazar.cz/lentileu (1.3.2014, 16:43)
téma mě zajímalo, protože mám doma puberťačku.. my ale problém doma nemáme..máme jasné pravidla, hranice a dobře se dcera orientuje kam smí a nesmí zajít..já věřím, že není potřeba tvrdost a dril..ale důslednost vždy.. s tím i fakt, že pokud něco není hotové od povinností po cokoliv jasně už ví, že příjde o svoje nadstandarty, zábavu atd..vlastně se to už moc nestává, trvalo to chvíli, kdy se s tím prala a zkoušela, zdali to projde.. když trvá důslednost, pochopí velmi rychle..
a peníze za známky? :-) není pravda, že odborníci odsuzují.. někteří ano a někteří ne, dost jsem se o toto zajímala,není na to jednoznačný názor ani mezi odborníky psychologie ani pedagogie.. právě pro tu motivaci..ta by naopak být měla, záleží jen na Vas jakou zvolíte.. u nás peníze za vysvědčení je a vcelku slušné, aby stálo za to...a funguje, máme samé jedničky a nikdy to nebylo jinak..časem se motivace změnila ve vlastn

ODPOVĚDĚT
pavla zelenková (londra) ID 182997 (28.2.2014, 9:55)
Peníze za známky a pomoc doma odsuzují i odborníci, není to dobré pro charakter...............Ale určitě chodí za zábavou, tak to prostě půjde až bude doma hotovo, škola, nádobí..................

ODPOVĚDĚT
Monika Z. (zadovicek) ID 480111 (28.2.2014, 7:38)
S mým nejstarším synem nešlo hnout vůbec,ačkoliv má nadprůměrné IQ řekl,že se nebude učit věci,které potřebovat nikdy nebude apod.,vůbec ho netankovalo,že je to potřeba kvůli další školám apod.Milionkrát jsme se bavili,domlouvali,po dobrém,po zlém,vše nakonec udělal podle sebe.Nejhorší období bylo mezi 14-16lety,to vyhrožoval,že odejde z domova apod.Byla jsem uplně na prášky,ale pak se to najednou uklidnilo,částečně i tím že se přestal stýkat s pochybnými kamarády,prolezl SŠ a teď studuje VŠ...Njtěžší v životě je fakt vychovávat děti a každé je jiné....

ODPOVĚDĚT
jaroslav d. (aga11) ID 246323 (28.2.2014, 7:38)
Milá Luci holce je 14 let a pěkně se ve škole zhoršila jak píšete nechtěla se učit vzala jsem ji telefon má zákaz chodit s holkama ven a měla by jste vidět jak se učí jen aby mohla ven už mi dokonce přinesla dvě dvojky místo čtyřek co začala poslední dobou nosit a už se ptá jestli by mohla ven když se zlepšila :-) tak spíše asi něco zakázat to je přiměje alespon trochu ,-)

ODPOVĚDĚT
Radka B. (anra2009) ID 241558 (27.2.2014, 23:59)
Luci..mám dvě holky..dnes už 18 a 21 let...a podle mne to chce fakt hlavně důslednost...a být jak se říká kamarádka s respektem a zároveň důvěrou..Je to těžké a je to někdy psycho ..,ale u nás to zabralo..a máme úžasný vztah....Přeji hodně štěstí (Y) (L) (F)

ODPOVĚDĚT
Daniela W. (truelove23) ID 511661 (27.2.2014, 23:48)
samozrejme pomoze aj pokecat si :) ale to je s pubertalnymi detmi tazke,kedze mame pocit,ze sme pani sveta a vy nic neviete :) vtedy staci len pocuvat,mozno povedat vlastny nazor,usmernit dieta,ale nechat nech sa rozhodne samo :) ja mam so svojou mamou fantasticky kamaratsky vztah kde jej viem povedat uplne vsetko a viem,ze mi povie svoj nazor,ale necha ma sa rozhodnut :) a ani jedna z tych faciek ci tazkych chvil co sme mali moj vztah k nej nezmenila :) tak vam drzim palce,nech to mate vy aj dcera hned za sebou (pre mladych puberta tiez nie je med lizat - aj ked rodic to ma horsie) (L)

ODPOVĚDĚT
Daniela W. (truelove23) ID 511661 (27.2.2014, 23:46)
a ja sa pridam - ako cerstva 23 rocna, s krasnou relativne cerstvou spomienkou na pubertu - treba byt tvrda,tvrda,tvrda! viem,ze tu vela z vas nie je za telesne tresty (myslim jednu po papuli) ale ja by som ani jednu z tych faciek,ktore som dostala, nevzala naspat, ani jeden zakaz,ani jedno vynadanie :) som spokojny,dobroprajny,pokojny a hlavne SAMOSTATNY clovek :) co sa o bratovi(ktory nikdy nedostal) neda povedat :) nemusite teraz zacat fackovat deti,ale myslim,ze byt tvrdy a dosledny je viac ako - motivacia ci platenie za to,ze urobi co ma urobit :) (Y)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (27.2.2014, 23:27)
Lucko, kdo by Vás soudil za puberťáckou dceru? Pubertou jsme prošli všichni, naši rodiče taky v drtivé většině nejásali nadšením nad tím, že jsme protáčeli oči, protahovali tlamičky, frfňali.....
Co si budeme povídat, některá puberta je prostě napřesdržku (H) u dnešních mladých stejně jako za nás.
Radit se v tomhle moc nedá. Důslednost, důslednost a zase důslednost.
Bude po Vašem i kdyby se mladá stavěla na hlavu ("uděláš nádobí jinak máš zaracha" a když neudělá tak toho zaracha fakt lapne i kdyby měla hubu jak Pučmeloun)
(F)

ODPOVĚDĚT
Lucie S. (ziza30) ID 44312, mimibazar.cz/ziza30 (28.2.2014, 7:30)
Jarko díky moc až jste mě rozesmála,,,,ten pysk bych Vám přala někdy viděta,ale to mají děti asi všude stejné jen si říkam,jak si to předavaji,že je to pořad to samé a u všech........ (Y)

ODPOVĚDĚT
Markéta N. (zey) ID 89033, mimibazar.cz/zey (27.2.2014, 22:54)
na naši dvanáctiletou zabrala motivace - za známky dostává "zaplaceno" za jedničku 5,- za dvojku 2,- za trojku nic, za čtyřku vrací 2,- a za pětku vrací 5,- Na pololetní vysvědčení jí hrozily trojky a dotáhla to na vyznamenání, peníze zatím nevracela, jen inkasuje a hlavně za jedničky. Stejnou motivaci jsme zavedli i za domácí práce a úklid, ale tam už to takový úspěch nemá. Jinak držkování jí zůstalo, i když už je to lepší.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 31112 (28.2.2014, 7:35)
Cože? To myslíte vážně? Dcerka (14) na mě minulý týden zkusila: "chci větší kapesné", dělám nádobí, ..... to sotva, za práci ani za známky bych NIKDY neplatila, jako kdyby šlo o nějakou extra těžkou výjimečnou práci (třeba na poli, skložit dřevo - ani jedno u nás nehrozí), tak možná, to je dřina, ale za běžný úklid, naopak, neuděláš - nejdeš ven. To není do života dobré, teda podle mého názoru. Vám doma za uvaření a vyprání taky někdo platí? Dělá to prababička, že jí za pomoc na zahradě, ... šupne sem tam padesát a jsem za to dost naštvaná, za penízky tam dcera chodí makat zcela dobrovolně, takže už jsem i s babičkou měla řeč, takto to prostě nejde, musí se naučit, že pomáhat se má. Jinak samozřejmě k zákazům patří motivace - můžeš do nákupního centra s kamarádkou, s holkama do cukrárny po škole a přijet domů o něco později, ..... ale musíš fungovat.

ODPOVĚDĚT
Zuzana K. (lucasilek) ID 320877, mimibazar.cz/lucasilek (28.2.2014, 10:13)
naše holky 6a 9 taky nedostávají žádné peníze za pomoc doma ani známky. Občas jim dám 20 Kč, když si přejí, jestli si můžou po cestě domů ze školy koupit oplatek. Jiné děti kupují denně brambůrky atd, běžně rozměňují od rodičů dvoustovky!!! Nedávno jsme dělali celé odpoledne dřevo. Manžel řezal, holky skládaly do kotouče a já vozila do sklepa. Slíbili jsme jim předem za pomoc každé 50 Kč. Pomáhaly bez řečí a z té padesátky do pokladničky měly radost. A zaslouženou, protože fakt makaly. :-)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 31112 (28.2.2014, 10:44)
Přesně tak jsem to myslela (F)

ODPOVĚDĚT
Barbora Š. (Robobara) ID 457809 (28.2.2014, 7:32)
Tohle asi nikdy nepochopím - to finanční odměňování za známky a ještě víc za domácí práce. Jsem zvědavá, jak se jednou takhle vychovaní budou stavět k partnerovi, který je o něco požádá - kolik mi za to dáš? A už vůbec bych se nechtěla ocitnout v roli seniora, kdy má dcera bude automaticky očekávat, že jí za jakoukoli pomoc zapltím. *-) Ale je to vaše dcera, vaše výchova.

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (27.2.2014, 23:22)
Za domácí práce zaplatit? To jako "Miláčku, kdyby se ti chtělo, mohla bys umýt nádobí? Já bych Ti za to strčila do kapsy pajdu."
A když se ti nechce, nevadí, tak si zadržkuj, my to s taťuldou přejdeme když jsi v tom věku.
No tak to zrovna 8-| Každý má doma povinnosti - potěr nevyjímaje. Nebo snad Vám mladá platí za to, že jí perete, vaříte? Musí snad zaplatit tátovi za to aby jí odvezl na kroužky, pomohl s úkolem?
Já když držkovala na mámu tak jsem přes tu držku dostala (H)

ODPOVĚDĚT
Barbora Š. (Robobara) ID 457809 (28.2.2014, 7:34)
Souhlasím s vámi. když jsem byla malá a nepříčetně jsem se vztekala - ledová sprcha. pak už jsem si to rozmyslela. V pubertě jsem dělala milion ksichtů a taky jsem se nadšeně nehrnula k dom. pracem, ale u nás se nediskutovalo - každý měl svoje povinnosti.

ODPOVĚDĚT
Lucie S. (ziza30) ID 44312, mimibazar.cz/ziza30 (28.2.2014, 7:31)
(L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Radka B. (anra2009) ID 241558 (27.2.2014, 23:54)
Jarko..souhlasím... (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Jana D. (Sushine1) ID 369830 (27.2.2014, 22:12)
Lepší by bylo dceru nějak motivovat, než něco zakazovat a trestat. Zkuste si spolu promluvit o tom, co by dostala ´ nebo by si přála za to, že se ve škole zlepší. Samozřejmě v mezích normy a něco rozumného s čím budete obě souhlasit. Vím, že si hodně lidí bude myslet , že je to vlastně takový úplatek, ale zadarmo ani kuře nehrabe. Ani já bych svoji práci nedělám bez motivace´ a to mám svou práci hodně ráda, což se nedá říci o většině dětech a jejich vztahu ke škole.

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (28.2.2014, 11:48)
Zdarmo ani kuře nehrabe? :-o :-o :-o Tak to Vám přeju ať si tohle nevezme Vaše dítě k srdci nebo skončíte na starý kolena v LDN odkázaná na péči cizích lidí. Protože.... ty jsi mě přece mamko učila, že zadarmo ani kuře nehrabe, takže mi zaplať, když Ti dojdu na nákup nebo se postarej, jak umíš.

ODPOVĚDĚT
Soňa N. (fearold) ID 136975 (28.2.2014, 10:18)
Taky mě "dorazila" věta zadarmo ani kuře - touto filozofií bych teda nechtěla děti vybavit do života. Učí se pro sebe a svůj budoucí život - pokud na to bude kašlat, bude holt makat rukama, když se jí vůbec podaří sehnat práci. Za hezký vysvědčení taky něco dětem koupím, ale bez nároku, prostě proto, že mi tím udělaly radost a já chci udělat radost jim. Představa, že se mě třeba zeptá : "Zlepším se a co mi za to dáš?" 8-| . Za mě - dát jasný pravidla a hranice chování - povinnosti x výhody a ty důsledně dodržovat, bez ohledu na ksichty. Syn, když se zhoršil na střední škole - byl na intru, kašlal na učení, pařil s kámošema - tak jsem ho stáhla domů na horší SŠ bez diskusí. Odmítala jsem řešit jeho flákání a reparáty, ač ta škola byla lepší. Prostě přestoupil na jinou, aby mohl denně dojíždět - doma povinnosti, teprve pak volnost. Školu dokončil a teď je mu 26 a sám mi říká, že

ODPOVĚDĚT
Soňa N. (fearold) ID 136975 (28.2.2014, 10:19)
je mi vděčný, že jsem ho stáhla domů. Že by na tom intru tu školu nedodělal.

ODPOVĚDĚT
Dasa H. (bamida) ID 129370, mimibazar.cz/bamida (28.2.2014, 14:03)
Soni - přesně to jsem udělala já o pololetí. Nejsem z toho nadšená,ale nic jiného se nedalo dělat. Ted jen budu doufat,že v 26 letech řekne něco podobného jako Váš syn :-$

ODPOVĚDĚT
Soňa N. (fearold) ID 136975 (28.2.2014, 14:16)
Věřím, že určitě. Oni pak dostanou rozum, dneska bez vzdělání to vůbec nejde, takže dodělat školu je prostě nutnost. Uvidíte, že Vám pak bude vděčný.

ODPOVĚDĚT
Petra S. (Amelie-zm) ID 147974, mimibazar.cz/amelie-zm (28.2.2014, 11:55)
(Y) (Y) (Y)
Přesně.....
Máš vypráno,vyžehleno,uvařeno,platíme koníčky,značkové oblečení,telefon,internet apod. a ty se budeš chovat slušně!Pokud máš povinnosti tak budou hotové bez nároku na honorář :-@
Vendovi bude 18 je ve druháku na prumce,4xv týdnu treninky,2xkickbox,so,ne zápasy.Platíme příspěvky,vozíme na zápasy nebo vysolíme slušnou částku když jede busem a zaplatíme jídlo,pití na celý den.Neni problém, dokud budeš fungovat.Prušvih a konec.

ODPOVĚDĚT
Petra S. (Amelie-zm) ID 147974, mimibazar.cz/amelie-zm (28.2.2014, 12:00)
Jeho každodenní povinností je venčení psa.Ale když potřebuju nakoupit,vyzvednout mladšího ze školy,nadobí z myčky,vynést koš.....řeknu a jde.
Začal flákat školu,tak je bez tlf a ntb,ale jednou v týdnu ho nechám nakouknout na fb,ale všechno po dohodě.Žádné já chci...to by si zkusil.

ODPOVĚDĚT
Soňa N. (fearold) ID 136975 (28.2.2014, 13:01)
Tak, naprostý souhlas.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (28.2.2014, 9:43)
Vám doma platili za to, že jste se učila? A platí vám za to, že se staráte o domácnost???? *-)
Nic proti pozitivní motivaci, ale tohle není dobrá cesta.

ODPOVĚDĚT
Petra S. (Amelie-zm) ID 147974, mimibazar.cz/amelie-zm (28.2.2014, 9:02)
Já se Vas nechci nijak dotknout, ale věta zadarmo ani kuře nehrabe mě tedy nadzvedla 8o|
Máma jim vaří, pere, stara se, koníčky plati apod. To má také svoji hodnotu a ne že máma bude dávat dary za to, ze se bude smrade slušne chovat nebo chodit do školy a nosit nějak vysledky.
Omlouvám se ale musela jsem reagovat (H)

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (paví očko) ID 241949, mimibazar.cz/paviocko (27.2.2014, 21:48)
jé, já Vám závidím, že to máte až v 15 letech, mně se začíná vzpouzet a vztekat mnohem mladší dítě (6 let) a už teď mám z toho nervy nadranc 8o|

ODPOVĚDĚT
pavla zelenková (londra) ID 182997 (28.2.2014, 9:53)
mám doma 16 letou a skoro 6, a ta 16 letá se učí sama od sebe , každý den chodí ráda na trénink, a 6 letá katastrofa!!!!! je to o povaze...........

ODPOVĚDĚT
Petra S. (Amelie-zm) ID 147974, mimibazar.cz/amelie-zm (27.2.2014, 21:46)
U nás je to stejné jak píše paní níže.....
Od pololetního vysvědčení je bez notasu a má starý mobil bez Wi-Fi,pěknej tlačítkovej.....žádný dotykáč.Říká mu hliněná deska
:-)
Dokud jsem jen vyhrožovala byla jsem pro smích a ted se směju já.Nejdřív začal že mi ho nebude ani zvedat v busu když zavolám protože TOHLE přece nemůže vyndat z kapsy,ale už si zvykl a známky jsou o poznání lepší

ODPOVĚDĚT
Hana J. (Dahasa) ID 154220 (28.2.2014, 8:43)
:-D hliněná deska mě dostala (Y)

ODPOVĚDĚT
Petra S. (Amelie-zm) ID 147974, mimibazar.cz/amelie-zm (28.2.2014, 8:49)
To jste ten TLF neviděla. ....to je retro ,-)
Nevěděl ani jak napsat smsku, překážka ať tlacitkoooo 8-|Ještě úžasném si byl Můj brácha který přišel na návštěvu a koukal co TO Vašík má a povídá mu
Az Ti v TOM dojde nafta tak dej vedet :-)

ODPOVĚDĚT
Hana J. (Dahasa) ID 154220 (28.2.2014, 11:56)
:-) :-D dnes mě fakt bavíte :-D díka za prodloužení života :-)

ODPOVĚDĚT
Petra S. (Amelie-zm) ID 147974, mimibazar.cz/amelie-zm (28.2.2014, 12:40)
Když můžu tak pomůžu :-D :-D :-D :-D

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 31112 (28.2.2014, 8:01)
U nás obdobné - bez facebooku, bez přespávání u kamarádek, ..... telefon má, protože nemám žádný starý tlačítkový a musela bych kupovat, ale doma je bez hesla na wifi, zatím se ve snaží, tak uvidíme. Jinak je to fakt boj a musíme ho přežít a není to zrovna lehké.

ODPOVĚDĚT
Lucie S. (ziza30) ID 44312, mimibazar.cz/ziza30 (28.2.2014, 7:33)
Jééé Petro,nebydlíte u nás :-D to samé a mobil má za korunu ten obyč dvouřadkový a všichni na gymplu mají Smartphony a ty ostatní cihly palcate,takže ho ve škole ani nevytahne... (N)

ODPOVĚDĚT
Petra S. (Amelie-zm) ID 147974, mimibazar.cz/amelie-zm (28.2.2014, 8:44)
Nebydlim ,-)
Ale hlavně že to zabere . Vašík nevěřil ze to udělám a z mého domlouvání a vyhrožování si nedělal nic.A pak bouchly saze.Odevzdal tehdy měsíc nový tlf, nový NTB a bylo to.Nejdriv se mnou nemluvil a když viděl důslednost je klid.

ODPOVĚDĚT
Dasa H. (bamida) ID 129370, mimibazar.cz/bamida (27.2.2014, 21:31)
soudit a proč *-) . Já s manželem momentálně také bojujem,mohla bych vyprávět a snad i napsat knihu (H). Jediné co můžu poradit - pevné nervy sobě i Vám!!! A dětem - at se jim to brzo poskládá v té jejich hlavičce ,jak řekl jeden tatínek , kterej mimochodem také bojuje se syny :-$ .

ODPOVĚDĚT
Lucie S. (ziza30) ID 44312, mimibazar.cz/ziza30 (27.2.2014, 21:34)
Protoý
že se tady sem tam najde někdo,kdo napíše že jsem ta špatná ja.....

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (27.2.2014, 21:14)
Univerzální rady neexistují, vždycky je nutné zjistit proč je vzpurná a dělá naschvály. Bohužel dost často má vzpurnost puberťáka původ ve špatném vztahy s rodiči, který se táhne už od dětství. Co její otec?

ODPOVĚDĚT
Lucie S. (ziza30) ID 44312, mimibazar.cz/ziza30 (27.2.2014, 21:16)
Už taky nic neříka,takže za tu blbku která po dceři jede,jsem tady já......

ODPOVĚDĚT
Veronika J. (veronika1979) ID 253559, mimibazar.cz/veronika1979 (27.2.2014, 21:06)
jo tak u nás to samé +o(, nic nemá na učení, nic se neučí ve škole a pak najednou buch a samá koule 8-| to by mě čerti brali 8o|. U nás pomáhá zabavení telefonu a noťase,než si vše opraví a funguje to a pak najednou jdou jedničky ,-)

ODPOVĚDĚT
Lucie S. (ziza30) ID 44312, mimibazar.cz/ziza30 (27.2.2014, 21:08)
Verčo už ani nemá noˇas ten zabaven za pololetní vyzo a ted pokračuje už ,měsíc slyším že žadné učení a najednou anglina 4 a 5.....a s klidem mi to zapře.....
*-) +o(

ODPOVĚDĚT
Veronika J. (veronika1979) ID 253559, mimibazar.cz/veronika1979 (27.2.2014, 21:22)
jo tak to je u nás taky, nic nedostala a pak výmluvy když kouknu do žákajdy a tam samá 4 a 5............ ježiš mamo to už bylo dávno, jen jsem to neměla zapsaný atd,myslím, že všude stejný a co potom nějaká motivace, když s zlepšíš, bude odměna, třebas discotéka, výlet atd (F)

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (27.2.2014, 21:16)
tak ono fakt na každé dítě platí něco jiného. ty moje byly od malička hodně tvrdohlavé a určitě by na ně zabavení mobilu neplatilo. myslim že by mi just chtěly ukázat, že když už nemají telefon tak budou mít ještě horší známky. tohle bych praktikovala než nastane puberta.

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (27.2.2014, 20:54)
kolik jí je? měla jsem doma to samé, nechala jsem jí být, vim že by to nemělo cenu. sama jsem byla kdysi taky vzpurná puberťačka a určitě na mě neplatily žádné zákazy, to jsem naopak dělala just ještě horší

ODPOVĚDĚT
Lucie S. (ziza30) ID 44312, mimibazar.cz/ziza30 (27.2.2014, 20:55)
15 let

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (27.2.2014, 21:02)
tu mladší mám 16letou a vůbec nevim, co by na ní platilo, kdyby začala z něčeho propadat. je pravda, že ona je lempl a neučí se, ale naštěstí je docela chytrá, takže jí stačí kouknout na učení těsně před písemkou o přestávku. na 2 a trojky to stačí. ale pokud bych chtěla aby měla 1 a učila se doma, neplatilo by na ní nic. to vim. u té starší to také nemělo cenu, prolezla gympl se 4kama, pak odmaturovala za samé 1 (to se snad prvně za ty 4 roky učila)a teď je na vš a daří se jí tam.

ODPOVĚDĚT