Jak pomoci starému člověku udržet se v kondici
Můj děda (87 let) pomalu ale jistě fyzicky chřadne. Psychicky je na tom ještě v mezích možností dobře, po zdravotní stránce také (má kardiostimulátor, tlak, kvik vše OK), ale pomalu přestává chodit. Ví, že chodit musí, snaží se trénovat, ale
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 9 komentářů
Veronika P. (verpri) ID 44460, mimibazar.cz/verpri (2.6.2014, 20:43)
Děkuji všem za rady. Pejsek fakt nepřipadá v úvahu (i z jiných důvodů). Ona tedy ještě žije i babička, ale ta je teď v nemocnici a až se vrátí, tak bude mít co dělat se sebou (je po operaci kyčle). Chodítko mají, ale děda se asi v něm stydí chodit. Prý to už zkoušel doma po kuchyni, a celkem to šlo. :-) Tak se snad odváží i ven. On je problém ten, že bydlí v 1. patře a než vyjde ven, tak musí zdolat asi 30 schodů a už je unavený. Zkusím nějaké ty masážní kuličky. (L)

ODPOVĚDĚT
Barbora M. (kukaka) ID 7123, mimibazar.cz/kukaka (2.6.2014, 12:39)
Moje babička (85) už nechtěla z domu vůbec ven, pořídili jsme jí chodítko s brzdou na které si může v případě únavy i sednout a je moc spokojená. ujde pár metrů, sedne si, rozhlédne se po okolí, pokecá se sousedem a potom zase jde o kousek dál (F) Něco takového http://www.zijtekvalitne.cz/ctyrkolova/choditko-ctyrkolove-se-skladacim-ramem-a-sedatkemnakupni-kosik/ (F)

ODPOVĚDĚT
Eva K. (Evulka K.) ID 381009 (2.6.2014, 10:20)
Pokud si jen není jistý, pořiďte mu chodítko, pokud opravdu nemůže, nemá smysl ho nutit, jen ho tím budete nervovat. Choďte s ním, ať má pocit jistoty. Sama píšete, že se snaží, ale prostě mu to nejde. Má krásný věk, ale musíme se smířit s tím, že sil ubývá. Pejska bych rozhodně nekupovala, je to závazek. Dědeček má co dělat sám se sebou, natož se starat ještě o pejska.

ODPOVĚDĚT
pavla zelenková (londra) ID 182997 (2.6.2014, 9:47)
http://www.zijtekvalitne.cz/choditka-pro-seniory/
a co třeba chodítko cítil by se jistější....
moje mamka má kamarádku 60 let a nechce chodit, pořád jí ponoukala a bylo to jen horší...tak toho nechala. Chodí za ní na návštěvy dál, popovídat si....
tchán má 70- cukrovku a taky jen hudruje , vnoučat si nevšímá....
Nenutit.......nikdo do druhých nevidíme jak se cítí.....
Tchánovi jsme dali k narozeninám mazáš nohou a div nám to nehodil na hlavu, jen řekl, že NIKAM nepude.....

ODPOVĚDĚT
Radomíra R. (Brůs) ID 146328, mimibazar.cz/Rakuska (2.6.2014, 8:27)
zeptám se večer syna, pracuje jako terénní pracovník se seniory, třeba poradí (F)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (2.6.2014, 8:08)
Já bych se řídila jeho pocitem, jestli a nakolik je v jeho silách chodit. Moje babička v 85 letech už neušla ani k protějšímu paneláku, není dobré je nutit. Pejsek je fajn ale uvědomme si, že je to zavázek minimálně na 12 let a chodit s ním bude muset děda několikrát denně v létě v zimě. Nevím, jestli to nebude danajský dar. Leda snad chodit s ním na kratičké procházky, oni už takovou výdrž nemají, jak síly vyprchávají nebo posílat ho na kratičký nákup do místního obchůdku aby ta procházka měla nějaký pro něj dosažitelný cíl. On ví nejlépe jak se cítí. Dědeček má krásný věk, přeju mu ještě mnoho zdravých let. To, co teď napíšu je mimo mísu ale před porodem do mě všichni huškali, že musím chodit, aby se mimi rychleji narodilo ale já nebyla schopná, neměla jsem sílu, takže dědu dovedu pochopit, že to prostě možná už tak nejde. Možná mu ještě zařídit paní z terénní zdr. služby aby k němu k

ODPOVĚDĚT
Lada M. (Lada63) ID 523256 (1.6.2014, 23:29)
V mezích možností malého pejska, jinak denně určitou trasu, a tu by měl ujít. Třeba do obchodu pro chleba, nebo na hřbitov, prostě nějak motivovat.
Jak člověk jednou lehne, pak nevstane, v tomto věku určitě.

ODPOVĚDĚT
Radomíra R. (Brůs) ID 146328, mimibazar.cz/Rakuska (2.6.2014, 8:26)
pejsek je fajn, ale pro mladšího člověka. V 85 letech to je pozdě, pán je příliš stár a pes není hračka na týden. Co když ho nezvládne, bude muset s ním venza každého počasí, a už teď prý skoro nechodí.

ODPOVĚDĚT
Lucie O. (wošouch) ID 170806 (1.6.2014, 23:03)
Krom pejska jak paní píše. Bych koupila takové ty malé masážní kuličky, aby když třeba sedí mačkal v ruce něco na sezení dělají taky takové masážní podsedáky. Nevím jestli chodí o berlích, ale pokud ne, kupte mu takové ty trekové hole a snažte se s ním chodit na vycházku. Píšu ze zkušeností z domova důchodců, kde jsem byla kdysi na praxi, hlavně když jednou zasedne a přestane chodit nerozchodíte ho.

ODPOVĚDĚT
Veronika P. (verpri) ID 44460, mimibazar.cz/verpri (1.6.2014, 21:36)
jde to čím dál hůř. Můžu mu nějak pomoct? Je nějaká třeba rehabilitační metoda? Nebo jak by se měl více snažit? Snaží se denně vyjít jen tak na zkoušku několik schodů. Ven už moc nechodí, trochu se bojí, že to neujde. Říká, že ho nic nebolí, ale že cítí, že to prostě nejde. Děkuji za případné rady. (L)

ODPOVĚDĚT
Daniela G. (Ikika) ID 261148 (1.6.2014, 22:17)
Náš děda si koupil malého pejska. Má společníka a kamaráda a na procházky s ním chodí rád, denně ujdou po obědě 1,5 km. Je to stále stejné kolečko. Ráno a večer jen kousek. Děda má 87 let. (Y)

ODPOVĚDĚT