Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (11.7.2014, 18:51) |
Namočit kuře na 12 hodin do láku kde bude 5% soli a 6% cukru (tj. na litr vody 50 g soli a 60 g cukru). Kuře pak důkladně osušit i zevnitř a nechat ohřát na pokojovou teplotu. Citrouny koupit buď bio a nebo tedy voskované pořádně vydrbat olejem a drátky a pak omýt mýdlem. Jeden citron důkladně propíchat vidličkou. Osolit a opepřit kuře zevnitř a vrazit tam propíchaný citron a pár snítek tymiánu. Zbylé dva tři citrony nakrájet na pláty a částí vyložit pekáč a přidat něco tymiánu. Kuře podvázat tak jak je vysvětleno v tomhle článku http://www.cuketka.cz/?p=11029 a pořádně posolit a popepřit. Pokud máte mřížku sedící do pekáče, tak dát kuře na mřížku, pokud ne, tak normálně do pekáče. Na vršek kuřete naskládat citronové plátky a dát ho do nižších částí trouby vyhřáté na 230 C.
ODPOVĚDĚT |
| Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (11.7.2014, 18:54) |
Kuře bez otvírání trouby pečte na 230 stupnů 40 minut. Pak sundejte citrony z vrchu a dopečte dalších 10-15 minut na 230 do zlata. Vyndejte kuře a nechte ho ještě 15 minut odpočívat, než ho nařežete - šťáva která se během pečení díky horku přesouvá směrem ven se vrátí rovnoměrně zpět do masa a kuře pak bude šťavnatější. Pokud chcete sofistikovanější omáčku, než jen prostý výpek, tak při vyndavání kuřete výpek slijte stranou a pomocí trochy bílého vína uvolněte všechny připečené kousky, na másle nechte zesklovatět cibulku, k ní přilijte deci bílého vína a téměř ji nechte vyvařit, pak přidejte všechen výpek a stejné množství domácího kuřecího vývaru a trochu tyminánu a nechte to odvařit na hustotu omáčky. Propasírujte a dosolte a dochuťte citronovou šťávou.
ODPOVĚDĚT |