Hubnutí dětí
Syn 12 let (158/61kg) má silnější břicho a teď se trápí a hlídá. Omezil mi jídlo a hýbe se, běhá, trénuje na karate, sedy lehy apod. Ale bohužel nehubne. Váhu si drží,včera mi i brečel. Může se mi ozvat výživová poradkyně a poradit jídelníčkem?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 14 komentářů
Marta H. (Marta 77) ID 162220, mimibazar.cz/marta77 (26.7.2014, 17:58)
v nemocnicic v Pardubicích nebo v Hradci Králové jsou určitě nutriční terapeutky (dříve dietní sestry), některá určitě dochází na dětskou kliniku nebo jestli tam je klinika tělovýchovy, tak tam zavolejte a zeptejte se, zda by jste mohli přijít do poradny a poradit se. Takhle to funguje u nás.

ODPOVĚDĚT
Marcela P. (smecarka) ID 170384 (25.7.2014, 14:34)
odborného poradce bychom toto nezvládli!
Tak držím pěsti, aby se toto podařilo i vám!

ODPOVĚDĚT
Marcela P. (smecarka) ID 170384 (25.7.2014, 14:33)
Tak my jsme to začali řešit již před rokem a půl, nebot syn (v té době 9 let) začal nekontrolovaně nabírat a přestože hraje vrcholově tenis (5x týdně) + 1x týdně volejbal, tak váha stále stoupala. Nejdříve jsem šla k dětské a ta nám udělala veškeré testy (štítn žláza, cukrovka apod.). Vše vyšlo negativně a váha stále stoupala. Proto jsem se rozhodla jít do Světa zdraví, aby nám pomohli. Tam zjistili, že syn má pomalé spalování jak tuků, tak bohužel i cukrů, což se jen tak nevidí. Jídelníček jako takový nám nesestavili,ale dostali jsme seznam potravin, které má syn vysadit a seznam potravin, které naopak může. Hrozně jsem se divila, že tohle může a tamto ne, je to opravdu hrozně individuální!! Naučil se pít dost tekutin a večer nejí žádné ovoce a ani sacharidy a za ten rok a půl shodil 9 kg, přičemž z toho je 8 kg tuku!! Takže syn teď váží 48 kg a měří 149 cm a musím vám jen říct, že bez odborn

ODPOVĚDĚT
Kateřina O. (katerina-kaca) ID 346730, mimibazar.cz/katerina-kaca (25.7.2014, 13:11)
pro dítě v tohmle věku je jakákoli dieta či omezení některých složek potravy jako plnotučné mléko , sýry a pod dost nevhodná . Určitě skladbu přizpůsobit racionální výživě , nikoli dietě . Pokud možno omezit volný cukr , tedy bílé pečivo , sladké nápoje a pod , ale rozhodně neomezovat ovoce . K dětem a dospívajícím se nedá přistupovat jako k dospělému a proto se nemusí tolik "hlídat " . A hlavně , u dítěte bych váhu nebrala vůbec jako bernou minci , u nich se ty úbytky v kg dost často nedostavují vůbec nebo jen mírně , oni z toho tzv opravdu vyrostou . Tedy racionální jídelníček , nikoli redukční a pohyb (H)

ODPOVĚDĚT
Dada H. (quadka) ID 318533, mimibazar.cz/quadka (25.7.2014, 12:59)
ja bych si u tak mladého kluka hlavne dala bacha, kluci umi přes prázdniny vyrust 20 cm tak aby zrovna nedržel spatnou dietu a neodesli mu kosti a pod.. v tomhle veku především u kluku to chce sakra odborníka. jojo doba je neuprosna, zachvili to budou resit prvnacci jestli nemaj drzet dietu. tak at se zadari a neexperimentujte, je ve vyvoji a muze se nadělat pruser. mela jsem v te době kopa puckatych kamaradu kteří do par let vyrostli a speky byli v tahu. podivejte se i na genetiku, nicmene i mali rodice mohou mit syna ke 2 metrum.predevsim pozor na posilovny s vetsi zatezi, to muze hodne uskodit.

ODPOVĚDĚT
Karolína Š. (Kajda12) ID 6960, mimibazar.cz/kajda12 (25.7.2014, 11:30)
Rozhodně takovou věc neřešte na veřejném webu, ale poraďte se přímo s ošetřujícím lékařem - pediatrem. Ten Vám nejlépe poradí, co máte dělat, co nedělat, kam jí a nejít. Od toho jsou lékaři a ne laici na veřejných webech!!!!!!!!! Dítěti můžete nenávratně ublížit, pokud by mělo hubnout bez odborného dohledu!!
Lékař hlavně rozhodne, zda je to vůbec potřeba - děti rostou a vyvíjí se!

ODPOVĚDĚT
Iva V. (macnel) ID 141979 (25.7.2014, 11:22)
(L) Holky díky za Vaše postřehy a rady. Se synem to probereme a dohodneme řešení. Jsem ráda, že to chce hlavně řešit on a musí se uklidnit. Díky (F)

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (25.7.2014, 11:21)
Tady bych určitě výživovou poradkyni nehledala, kontaktovala bych lékaře. Co se týče pohybu, je potřeba to dělat dlouhodobě, pár týdnů nestačí. Váha se ani hýbat nemusí, svaly jsou těžší než tuk, jde spíš o objem. Ale podle velikostí z vašeho alba hádám, že to nebude jen jeho problém, takže na vině budou patrně stravovací návyky v rodině. Doporučuji je změnit pro vás pro všechny a přidat pohyb celé rodiny.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (25.7.2014, 9:40)
1. velmi pravděpodobně jí málo a nevyváženě - proto tělo jede v režimu - pozor, hrozí hladomor, musíme ukládat vše co dostaneme. Metabolismus lidského těla je stále evolučně nastavený na život lovců a sběračů a pokud se najednou začne nedostávat živin, vyhodnotí to tak, že bude ještě hůř.

Dosti tomu přispívají i stresové hormony - čím víc se člověk trápí, tím hůře hubne. Je docela dost možné, že především bude potřeba řešit psychiku a teprve pak se podaří nastartovat metabolismus, který je stejně momentálně zmatený hormony.


2. V žádném případě nechoďte k někomu s rychlokurzem (výživoví poradci), pokud se týče hubnutí dítěte - můžete mu nedbornými zásahy dost poničit metabolismus na celý život!
Jděte buď za nutričním terapeutem - má vysokoškolské vzděláné v oboru a většinou pracuje v nemocnicích a nebo za dětským obezitologem.

ODPOVĚDĚT
Dagmar L. (LazeckaDagmar) ID 524090 (25.7.2014, 9:23)
Syn,byl do svých 12 let štíhlý, pak zničeho nic dost přibral, to trvalo 2 roky a pak zase šla váha dolů. Prostě jak to přišlo tak to samo odešlo. Byl ale neustále v pohybu, Možná to bylo tím, že se tělo mění, dospívá, hormony....Nyní ve svých 23 letech nemá gram tuku navíc,postava vysportovaná, bez pohybu nemůže existovat.

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (25.7.2014, 9:04)
Zajdete si k jeho lekarce a ta vam urcite nekoho doporuci. Pokud jde o dite, jsou pravidla hubnuti jina nez u dospelych a neriskovala bych s vyzivovym poradcem z netu nebo rychlokvaskou, co prosla skolenim a nabizi Herbalife.... v dobe vyvinu nesmi omezovat jidlo, ale ZMENIT JEHO SLOZENI a predevsim pridat pohyb.

ODPOVĚDĚT
Sabina V. (bluezuu) ID 317012 (25.7.2014, 8:43)
Mno a nemuze byt i problem v tom omezeni jidla? Zkuste si orientačne vypocitat, kolik ma mit prijem a kolik ho realne ma.. sice je to jen orientační, ale budete cca vedet. Třeba na stob.cz to myslim i počítalo, jestli ma splneno za den sacharidy, tuky atd. ale pozor, je tam jen přijem nastaveny niz.. a berte to fakt jen orientačně (F)

ODPOVĚDĚT
Blanka F. (blanchez) ID 123187, mimibazar.cz/blanchez (25.7.2014, 8:30)
Ivanko nejsem výživová poradkyně,ale mám zkušenost s nevlastním synem.Ve 12 letech měl 155cm a vážil 65kg. K tomu se nehýbal,byl jak rosol,celulitídu i na prsou,břiše.Stehnama třel o sebe,fakt síla,zájmy jen sedět u pc,nebo ležet u tv. nyní mu bude 14let,vytáhl se,váhu nesnížil,ale vytáhl se,a hned vypadá lépe...má nějakých 168cm.Není to úplně ono,tím že nesportuje,je prostě povolený,ale vypadá už fajn. Držím palce :-)

ODPOVĚDĚT
Dagmar Eltschknerová (dasík16) ID 44420, mimibazar.cz/dasik16 (25.7.2014, 7:31)
Dobrý den, táké mám 12ti letého syna a máme uplně stejný problém. Než čekat až vám napíše výživová poradkyně, tak je lepší když si nějakou vyhledáte. My jsme také chodily. Jde o to, že vám syna poměření kolik má v těle tuku atd. A chodila byste s ním i na kontroly. Sestaví jídelníček přesně k jeho věku a vše co je k tomu potřeba. Dodržovaly jsme to asi 3 měsíce a opravdu bylo vidět, že jde s váhou dolu. Hlavně centimetry v pase ubývaly. Dagmar

ODPOVĚDĚT