Ošetřování je možné aby začínalo sobotou?
Pracuji v nepřetržitém provozu, když mě dr. napíše ošetřování je možné ho napsat v pátek s platností od soboty? A když mě bude končit v neděli a mám mít noční tak se mě omluví jen ty 2 hodiny od 22 do půlnoci nebo celá směna??
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 2 komentáře
Martina J. (Cilla) ID 192695 (2.8.2014, 21:04)
Nárok na zaplacené ošetřovné za dny pracovního klidu náleží jen v případě že předchází nebo následuje jeden pracovní den, kdy péče trvá (tzn. nelze si ho nechat zapsat jen na víkend). Pokud jste ale v nepřetržitém procesu, zřejmě by nemělo vadit napsat ho až od soboty.
Ohledně druhé části dotazu který je specifický bych doporučila si zavolat na nejbližší spádové OSSZ u Vás oddělení nemocenského pojištění, Ti Vám jistě poradí ve vašem případě.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (2.8.2014, 16:52)
Zákon o nemoc. pojištění toto neřeší, takže teoreticky ano (není zakázáno). Zákon řeší jen ten opačný případ, kdy to potřebujete zpětně (tj. v pondělí byste chtěla vypsat ošetřovačku od soboty), tam dává omezení 3 dny zpětně.

Ten druhý dotaz - tady si nejsem jistá. Mělo by záležet především na tom, jak zaměstnavatel počítá směny, doporučuju domluvu se zaměstnavatelem, spíš se přikláním k té variantě, že nastupovat uprostřed směny nemusíte (zákoník obecně posuzuje směny podle toho, kdy začínají), ale fakt si nejsem jistá a nacházím protichůdná vyjádření. V každém případě z OČR jste omluvená jen do půlnoci, od půlnoci se to musí vyřešit jinak.

Můžete i jít na celou noční s tím, že dostanete plat + poměrnou část očr za zameškané nedělní hodiny - to teda v případě, že jste měla mít směnu i ze soboty na neděli a máte zmeškáno nějakých 6 hodin v ne ráno.

ODPOVĚDĚT