PROSÍM O RADU CO SE TÝČE VODOMĚRU
KOMENT NÍŽE
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 4 komentáře
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (22.1.2016, 11:53)
Podružný vodoměr je ten co Vám osadí do bytů, někdy se podružný nazývá jako bytový a pozor není směrodatný. Směrodatný je hlavní cejchovaný vodoměr. Dělává se to tak, že se tyto podružné instalují k jdnotlivým bytům a na nich se za určité období odečte spotřeba a současně se odečte spotřeba na ocejchovaném hlavním vodoměru. V ideálním případě by se součet spotřeby na podružných vodoměrech měl rovnat spotřebě na hlavním vodoměru, ale protože rozvodem vody dojde většinou ke ztrátám, tak je většinou spotřeba na hlavním vodoměru větší a tento rozdíl je rozúčtován mezi bytové jednotky, protože samozřejmě dodavatel vody musí mít zaplaceno to, co je na jeho ocejchovaném vodoměru. Měli byste mít stanovy, kde bude dáno, jak se rozúčtování provádí. Jak to děláte je dodavateli jedno, toho zajímá pouze celková spotřeba na jeho vodoměru a ta musí být zaplacena.

ODPOVĚDĚT
jaroslav d. (aga11) ID 246323 (22.1.2016, 12:37)
MOC DĚKUJI UŽ MI TO POMALU DOCVAKÁVÁ ALE BUDU MÍT VODOMĚR JEN JÁ ONI SI HO NEDAJÍ PROTOŽE BY HO MUSELY PLATIT PRÁDELNU ANI NIC TAKOVÉHO V DOMĚ NEMÁME POUZE JEN BYTY TO MĚ PRÁVĚ PŘEKVAPILO ŽE SE JEŠTĚ BUDU PODÍLET S NIMI NAHLÁSÍ SI 3 OSOBY A Z TOHO JE JICH TAM 5 A HÁDAJÍ SE ŽE TO NENÍ PRAVDA A NA ÚŘADĚ SE JICH ASI BOJÍ NO NEVÍM ZDA UDĚLÁM DOBŘE KDYŽ STEJNĚ ZA NĚ PLATIT BUDEM I NADÁLE JEŠTĚ JEDNOU DĚKUJI ZA VYSVĚTLENÍ

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (22.1.2016, 12:47)
Není zač. To, že se nedomluvíte bohužel dodavatele nezajímá, je to věc vlastníků nemovitosti. Vždycky vznikají nějaké ztráty, ať už třeba díky starším rozvodům a tím někde kape voda, těch příkladů je hodně...... Dodavatele zajímá patní hlavní vodoměr, který musí být ověřený. Podružné vodoměry zpravidla ověřené nejsou, protože by si to musel uhradit majitel bytu a to ověření něco stojí. Navíc jsou na to lhůty, jak dlouho ověření platí. Pokud nebudete mít ověřený vodoměr, tak má pouze informativní charakter pro Vás. K ničemu jinému Vám nebude. Nemůžete s hodnotami na něm odečtenými nikde oficiálně operovat, nebude na to brán zřetel. Nicméně Vy si ověříte co platíte. Ztráty 10% jsou běžné a v normě.

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (22.1.2016, 12:02)
Ještě uvedu příklad. V bytovém domě si všichni dají podružný vodoměr, jen se tak nějak zapomene na to, že ve sklepě je prádelna a ta bude bez podružného vodoměru. Spotřeba v prádelně se promítne do spotřeby odečtené na hlavním vodoměru a to také někdo musí zaplatit. A je jen na Vás vlastnících, jak se dohodnete ohledně platby.

ODPOVĚDĚT
Jana S. (českolipačka) ID 559236 (22.1.2016, 11:20)
my platíme to co máme na svém vodoměru + rozdíl s podružného, tam je nějaký stav z kterého se odečte součet všech vodoměrů v bytech a co zbyde se rozúčtuje mezi všechny. Metodou osob, tzn. děleno počtem přihlášených osob v domě a v jednotlivých bytech se to posčítá.

ODPOVĚDĚT
Slávka J. (babička jedlička) ID 536035, mimibazar.cz/babickajedlicka (22.1.2016, 11:02)
???Přečtěte si důkladně smlouvu, než ji podepíšete. :-o :-o

ODPOVĚDĚT
jaroslav d. (aga11) ID 246323 (22.1.2016, 10:49)
dobrý den prosím mám dotaz bydlíme v domě kde je 7 rodin z toho dole 3 rodiny romů dá se s nimi vyjít ale znáte to pořád nějaké dlouhodobé návštěvy praní rodině a máme jeden vodoměr na celý dům konečně mi město po letech schválilo vodoměr tak so ho můžu dát ale bylo mi řečeno že si zaplatím co projedeme plus mě ještě budou přičítat 10 procent navíc což jsem vůbec nepochopila a nevím proč bych měla platit ještě 10 procent navíc když vodoměr si budu kupovat ze svého prosím nemáte s tím někdo zkušenosti?ještě mi tam říkaly něco o podružném vodoměru nechápu to děkuji za radu

ODPOVĚDĚT
Pavlína K. (pavla123) ID 140826 (26.1.2016, 1:27)
Stejně budete platit za neplatiče vodu studenou i teplou, teplo, společné osvětlení, úklid, odměny SVJ apod. Jen el. je zvlášt a tu by jim při neplacení ucvakli. Tady jsme platili všechno za jedny neplatiče 5 let, bylo to přes 100 000Kč a běhání po soudech k ničemu. Pokud oni platí a mají výrazně vyšší spotřebu, pak to smysl má. 10 % navíc nechápu, platí se podle čísla na vodoměru.

ODPOVĚDĚT
jarmila š. (jarla) ID 263223 (22.1.2016, 11:34)
Tak si to nechte ještě jednou pořádně vysvětlit při podpisu smlouvy, vše co vám řeknou, tak ať ukážou, kde ve smlouvě to je, taky bych pohledala na netu různé recenze, bývají tam hlavnně špatné zkušenosti, tak ať se jim vyhnete a neupíšete se k něčemu, co nechcete

ODPOVĚDĚT