zavařovaní švestek
zbylo mi hodně švestek. Dělala jsem hodně povidel. Zavařovat kompot nechci. Prosim o další typy a recepty, co se švetkama. Napadá chutney, ale nikdy jsem ho neďělala..
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 17 komentářů
Hana S. (hanstro) ID 212581 (10.9.2016, 11:12)
Pečený čaj ze švestek

Upečené ovoce skladujeme ve sklenicích. Lžíci směsi stačí pouze přelít horkou vodou a lahodný čaj je na světě. Dobře se hodí také do grogů a dalších teplých nápojů.

1 kg švestek
1 kg červeného rybízu (může být mražený)
1200 g cukru
5 ks hřebíčku
125 ml rumu
1 lžička mleté skořice

Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtinky. Smícháme s červeným rybízem a nasypeme na velký plech. Přidáme cukr a oba druhy koření. Promícháme. Troubu rozpálíme na 200 °C a směs pečeme asi 30 minut. Během pečení občas promícháme.
Směs vyjmeme z trouby a přimícháme do ní rum. Vybereme hřebíčkové hlavičky. Hotovým čajem naplníme čisté zavařovací sklenice, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Druhý den uklidíme do spíže, kde vydrží asi rok.

ODPOVĚDĚT
Hana S. (hanstro) ID 212581 (10.9.2016, 11:12)
Bryja – ovocná omáčka

Netradiční úprava švestek a dalšího ovoce. Skvěle se hodí k bramborům vařeným jen v mírně slané vodě.

2 hrušky
2 jablka
12 ks švestek
2 lžíce polohrubé mouky
100 ml zakysané smetany
špetka soli
špetka skořice

Švestky omyjeme, vypeckujeme a rozkrájíme na čtvrtinky. Hrušky a jablka, omyjeme, oloupeme, vypeckujeme a rozkrájíme na tenké měsíčky. Nakrájené ovoce přendáme do hrnce, přidáme špetku skořice a soli a mírně zalijeme vodou – asi do poloviny. 10 minut povaříme na středním plameni.
Moukou rozmíchanou v zakysané smetaně vmícháme do omáčky a povaříme dalších 10 minut. Podáváme ihned.

ODPOVĚDĚT
hana d. (kankalinka) ID 274098 (10.9.2016, 8:05)
Jak si poradit s velkou úrodou švestek |
1
Švestková čokoláda

Používá se často při pečení jako přísada do perníků, náplní apod. Díky zavaření vydrží ve spíží až jeden rok (neověřeno, vždycky ji spotřebuji mnohem rychleji).

2500 g švestek
2 balíčky vanilkového cukru
100 ml rumu
1000 g krupicového cukru
200 g kakaa

Švestky omyjeme, vypeckujeme a vhodíme do mixéru, kde je důkladně rozemeleme. Pak kaši přelijeme do hrnce a přidáme krupicový cukr. Švestky rozvaříme (trvá to asi 15 minut). Směs necháme vychladnout a propasírujeme.
Poté přidáme rum, vanilkový cukr a kakao a uložíme na 24 hodin do lednice. Poté čokoládu naplníme do čistých sklenic a zavařujeme po dobu 30 minut jako švestkový kompot.

ODPOVĚDĚT
hana d. (kankalinka) ID 274098 (10.9.2016, 8:04)
Švestkový sirup

Můžeme ho pít jen tak, nebo s ním můžeme ochutit čaj, nejrůznější drinky nebo koláče. Má velmi jemnou chuť.

500 g cukru
4,5 kg švestek
300 ml octa

Švestky omyjeme, vypeckujeme a nasypeme do velké mísy. Posypeme cukrem a důkladně promícháme. Necháme stát 24 hodin při pokojové teplotě, a během té doby směs 4-6x promícháme.
Do hrnce s teflonovým (nebo jiným nepřilnavým) dnem nalijeme ocet a přisypeme švestky. Vaříme 5-6 hodin na nízkém plameni, dokud se objem tekutiny nezredukuje na polovinu. Hotový sirup dobře promícháme a odstraníme z plotny.
Ihned lijeme do čistých sklenic a zavíčkujeme. V chladné a temné místnosti vydrží rok.

ODPOVĚDĚT
DENISA C. (denca069) ID 479426 (9.9.2016, 22:03)
ususit apak bud pojidat anebo obalit slaninou a upect jako jednohubky a nebo naopak na sladku namocit do cokoladu abud s mandli ve vnitr anebo bez mandle :)

ODPOVĚDĚT
Jaroslava P. (pravačka) ID 278739 (9.9.2016, 13:49)
(clamp)Dělám tzv." sušený "Namelu švestky / může se přidat nektarinky, hrušky , broskve/ naleji na plech vyložený peč. papírem a suším. až je horní strana usušená , obrátím. Děcka mají stále přísun vitamínů.

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (9.9.2016, 11:07)
Dělala jsem švestkovou omáčku pikantní.
Pokud máte rádi pikantně sladké omáčky k masu nebo sýru tak zkuste
1kg švestek
500g cukru
4 stroužky prolisovaného česneku
1PL jemně strouhaného zázvoru
chilli dle chuti
sůl
Švestky vypeckovat,zasypat cukrem,mírně podlít vodou,takto jsem vařila do změknutí,pak jsem přidala zbytek ingrediencí a vše rozmixovala.Je lepší to nechat řidší,ne jako povidla husté.

Nebo potom (vánoční) pečený čaj,recept mám v rodinných.
Nebo zamrazit a následně použít na koláč,čaj atd.

ODPOVĚDĚT
jarka N. (sympatie) ID 55978 (9.9.2016, 10:43)
Do mrazáku, vypeckovat, jsou jak čerstvé

ODPOVĚDĚT
Hana J. (HanaJa5) ID 478127 (9.9.2016, 10:42)
vypeckovat a narovnat pěkně do sklenic a zavařit -žádnou vodu žádný cukr - jsou ve vlastní šťávě , jinak je vypeckované zamrazím - naknedlíky a buchty a koláče ideální

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (9.9.2016, 10:15)
Já je mrazím, dělám to tak se spoustou ovoce, na koláč je to pak výborné a není s tím žádná práce.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (9.9.2016, 10:12)
Zkvasit a přepálit ;-)

Nebo usušit.

ODPOVĚDĚT
PAvlína V. (Nota) ID 9600 (10.9.2016, 12:24)
(Y) ,-)

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (9.9.2016, 10:07)
ještě, když ne kompot, tak jsem zavařovala na koláč tak, že jsem je jen prosypala cukrem (na velkou sklenici dvě lžíce) a zavařila bez vody, samy si pustí šťávu a na koláč jedinečné

ODPOVĚDĚT
Martina K. (karma75) ID 64457 (9.9.2016, 9:56)
Usušit (Y)

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (9.9.2016, 9:53)
nutelu http://recepty.chytrazena.cz/nutella-ze-svestek-142419.html dala mi sousedka, je fakt výborná. Zavařila ji ještě ve skleničkách.

ODPOVĚDĚT
Jana M. (janka68) ID 78117, mimibazar.cz/janka68 (9.9.2016, 14:06)
maminka taky děla nutelu. je skvěla

ODPOVĚDĚT
Eva D. (evcak) ID 116675, mimibazar.cz/evcado (9.9.2016, 9:53)
Dělala jsem marmeládu a přesnídávku, namrazila jsem si syrové na buchty a kynuté knedle

ODPOVĚDĚT
Renata F. (Viko) ID 233071 (9.9.2016, 9:45)
Usušte je na křížaly,jsou výborný

ODPOVĚDĚT