kvasok ide zalozit celkom akoby jednoducho.....cca 100ml vody a dosypat mukou na konzistenciu hustejsieho pudingu ale nie uz beton....nehat poharik na linke a o 24hod prikrmit zas trosku vody a muka opakovat cca 5-7 dni potom uz bud ekvasok pripraveny na pecenie.Kvasku bude v pohari pribudat ja som prebytok vyhadzovala a dokrmovala len mensie mnozstvo.
Jde to z jakékoliv celozrnné, pro jistotu je lepší první část mouky rozmíchat s kefírem, nebo s lákem z kysaného zelí (nepasterovaného a nekonzervovaného).
Nejspolehlivější ovšem pochopitelně ho rozkvasit lžící jiného kvásku. Tím rozkvasíte i bílé mouky.
Otruby z celozrnných muk a klíčky potřebujete jednak jako nositele mikrobů a druhak jako zdroj enzymů, co budou štěpit škroby, aby mikrobové měli co žrát, než se dostatečně pomnoží, aby si to štípali sami.
Od základnů se dá udělat i bezlepkový, nejspolehlivěji "nadivoko" prokvasí z celozrnné pohankové mouky. Pak už jím můžete zaočkovat víceméně cokoliv (nejhůř kvasí kukuřičná mouka).
super, díky, mám doma špaldu a chlebovou, ráda bych ho založila co nejdříve a pro žitnou se nedostanu. Poradila by jste mi prosím jak na to? Ten chleba na obrázku je dnešní, z droždí, je výborný, ale ráda bych se pustila do kvásku