Chlebový kvásek
Dámy, prosím vy co pečete chleba, lze vyrobit kvas do domácího chleba z jiné, než žitné mouky?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 4 komentáře
zuzana m. (zuzicam) ID 181603 (30.12.2016, 13:20)
na FB skupina Pecem-Pecen.cz odtial ja mam vsetky potrebne info

ODPOVĚDĚT
zuzana m. (zuzicam) ID 181603 (30.12.2016, 13:17)
kvasok ide zalozit celkom akoby jednoducho.....cca 100ml vody a dosypat mukou na konzistenciu hustejsieho pudingu ale nie uz beton....nehat poharik na linke a o 24hod prikrmit zas trosku vody a muka opakovat cca 5-7 dni potom uz bud ekvasok pripraveny na pecenie.Kvasku bude v pohari pribudat ja som prebytok vyhadzovala a dokrmovala len mensie mnozstvo.

ODPOVĚDĚT
Lenka S. (lenunada) ID 469382, mimibazar.cz/lenunada (30.12.2016, 16:02)
Zuzi děkuji, na Fb nejsem, ale jdu na to (F)

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (30.12.2016, 12:16)
Jde to z jakékoliv celozrnné, pro jistotu je lepší první část mouky rozmíchat s kefírem, nebo s lákem z kysaného zelí (nepasterovaného a nekonzervovaného).

Nejspolehlivější ovšem pochopitelně ho rozkvasit lžící jiného kvásku. Tím rozkvasíte i bílé mouky.

Otruby z celozrnných muk a klíčky potřebujete jednak jako nositele mikrobů a druhak jako zdroj enzymů, co budou štěpit škroby, aby mikrobové měli co žrát, než se dostatečně pomnoží, aby si to štípali sami.

Od základnů se dá udělat i bezlepkový, nejspolehlivěji "nadivoko" prokvasí z celozrnné pohankové mouky. Pak už jím můžete zaočkovat víceméně cokoliv (nejhůř kvasí kukuřičná mouka).

ODPOVĚDĚT
Lenka S. (lenunada) ID 469382, mimibazar.cz/lenunada (30.12.2016, 12:46)
děkuji, pokusím se (F)

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (30.12.2016, 11:56)
Ano, jde - mívám i pšeničný a špaldový.

ODPOVĚDĚT
Lenka S. (lenunada) ID 469382, mimibazar.cz/lenunada (30.12.2016, 12:45)
super, díky, mám doma špaldu a chlebovou, ráda bych ho založila co nejdříve a pro žitnou se nedostanu.
Poradila by jste mi prosím jak na to?
Ten chleba na obrázku je dnešní, z droždí, je výborný, ale ráda bych se pustila do kvásku :-)

ODPOVĚDĚT
Iveta L. (johnynka) ID 58604 (30.12.2016, 13:16)
http://www.pavlavtroube.cz/recepty/upec-treba-chleba/jak-zalozit-kvasek.html

vzala bych tu chlebovou

ODPOVĚDĚT