Báleše
Prosím je tady někdo z Moravy a zná?V pořadu Fokloristika to paní po usmažení namáčela asi do mléka s máslem?A neměl by někdo osvědčený rodinný recept?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 5 komentářů
Jitka M. (mikitka5) ID 160484 (22.5.2017, 14:09)
jejda, moje babička je dělávala, bože, to byla dobrota [A]
recept nemám, mlékem je (myslím) nepotírala, jen pokapala máslem, na to povidla z trnek a na to mletý mák s cukrem... ale myslím, že to bude krajově vždycky trošku jiné, jako třeba bramboráky, ty taky všude nejsou stejné, u nás na Slovácku to bylo prostě takhle... jo a ještě - nesmažila je na pánvičce, ale nasucho na plátu na kamnech na dřevo...

ODPOVĚDĚT
Henrieta A. (dotynka) ID 118093 (23.5.2017, 20:36)
Na kamnech zase dělávala moje babička bramboráky...pomazané máslem a cukrem sypané...mňam

ODPOVĚDĚT
Helena H. (helena53) ID 138762 (upraveno 22.5.2017, 13:16)
Jestli se pořad správně jmenuje Folklorika , tak tady jsou recepty na kynuté beleše :
http://www.ceskatelevize.cz/hledani/?q=bel%C3%A9%C5%A1e&cx=000499866030418304096%3Aukbowjvrr7u
http://www.ceskatelevize.cz/porady/11127706028-za-nasima-humny/9187-recepty/3389-belese/

ODPOVĚDĚT
Veronika P. (Vroni4) ID 457412 (21.5.2017, 19:00)
Dle tohoto receptu se opravdu můžou potřít máslem rozmíchaným s horkým mlékem
http://www.rozhlas.cz/brno/recepty/_zprava/275255

ODPOVĚDĚT
Tatjana L. (backa) ID 45446 (21.5.2017, 18:58)
Moje maminka je dělávala,když jsme byly malé a říkalo se tomu peciválky.
Z kynutého těsta vykrajovala kolečka,které upekla a po upečení spařila v mléce a pak se obalovaly v máku s cukrem.
Beléše jsou něco jiného.Ty se upečou ,po upečení rozkrojí potřou povidly a posypou se mákem s cukrem a pokropí máslem,nebo se potřou meruńkovou marmeládou,posypou mletými ořechy a pokropí máslem . (Y)ty mě naučila moje tchýňka a jsou perfektní.
https://www.mimibazar.cz/recept/4955/

ODPOVĚDĚT
Lucie Z. (Lucy33) ID 221460, mimibazar.cz/lucy33 (21.5.2017, 18:02)
u nás (Slovácko) Béleše http://www.ceskatelevize.cz/porady/11127706028-za-nasima-humny/9187-recepty/3389-belese/ .. na netu x receptů najdete (hello) Edit : ale ani jedna ani druhá babička je do ničeho nemáčely.. tu je další možnost http://www.apetitonline.cz/recepty/8103-belese.html

ODPOVĚDĚT
Henrieta A. (dotynka) ID 118093 (21.5.2017, 18:15)
No právě, prolezla jsem plno receptů a nikde není, že by je namáčely, tak jsem se chtěla zeptat jestli někdo to nezná.
Někde v receptu je z mouky, někde zase z brambor.Chci ty nejlepší :-@ :-D

ODPOVĚDĚT
Lucie Z. (Lucy33) ID 221460, mimibazar.cz/lucy33 (21.5.2017, 18:30)
určo ne z brambor - to je pak jiný recept a ty miluju , tomu se říká PATENTY (aneb laty) a to je tenké jako palačinky, to je něco jiného.. Jinak béleše se u nás fakt nemáčejí - dy´t by to bylo hnusné :-) je to jednoduché kynuté těsto a to si ani namočené neumím představit :-D (H) ,-) jooo, tak polité máslem, to jo :-) jináč díky , že jste mne tímto vrátila do dětství (L) ještě se u nás dělaly takzvané PĚRY - a to byly plněné kynuté knedlíky (či taštičky) nasladko http://www.slovackakucharka.cz/recepty .. (hello) PS : a jestli vás zajímají staré recepty - mrkněte pro změnu na slano na ŠUMAJSTR :-) klidně i bez škvarků (to je fakt mastný mazec) kroupy a fazole - na celý den rodinka najezená :-)

ODPOVĚDĚT
Henrieta A. (dotynka) ID 118093 (21.5.2017, 18:47)
Tak zrovna tady se přidávají brambory http://www.rozhlas.cz/brno/recepty/_zprava/balese1626479
Jinak moc děkuji za rady ,určitě je v brzké době vyzkouším,miluji povidla a mák,tož to musí bejt dobré .

ODPOVĚDĚT