Prosím je tady někdo z Moravy a zná?V pořadu Fokloristika to paní po usmažení namáčela asi do mléka s máslem?A neměl by někdo osvědčený rodinný recept?
jejda, moje babička je dělávala, bože, to byla dobrota recept nemám, mlékem je (myslím) nepotírala, jen pokapala máslem, na to povidla z trnek a na to mletý mák s cukrem... ale myslím, že to bude krajově vždycky trošku jiné, jako třeba bramboráky, ty taky všude nejsou stejné, u nás na Slovácku to bylo prostě takhle... jo a ještě - nesmažila je na pánvičce, ale nasucho na plátu na kamnech na dřevo...
Moje maminka je dělávala,když jsme byly malé a říkalo se tomu peciválky. Z kynutého těsta vykrajovala kolečka,které upekla a po upečení spařila v mléce a pak se obalovaly v máku s cukrem. Beléše jsou něco jiného.Ty se upečou ,po upečení rozkrojí potřou povidly a posypou se mákem s cukrem a pokropí máslem,nebo se potřou meruńkovou marmeládou,posypou mletými ořechy a pokropí máslem . ty mě naučila moje tchýňka a jsou perfektní. https://www.mimibazar.cz/recept/4955/
No právě, prolezla jsem plno receptů a nikde není, že by je namáčely, tak jsem se chtěla zeptat jestli někdo to nezná. Někde v receptu je z mouky, někde zase z brambor.Chci ty nejlepší
určo ne z brambor - to je pak jiný recept a ty miluju , tomu se říká PATENTY (aneb laty) a to je tenké jako palačinky, to je něco jiného.. Jinak béleše se u nás fakt nemáčejí - dy´t by to bylo hnusné je to jednoduché kynuté těsto a to si ani namočené neumím představit jooo, tak polité máslem, to jo jináč díky , že jste mne tímto vrátila do dětství ještě se u nás dělaly takzvané PĚRY - a to byly plněné kynuté knedlíky (či taštičky) nasladko http://www.slovackakucharka.cz/recepty .. PS : a jestli vás zajímají staré recepty - mrkněte pro změnu na slano na ŠUMAJSTR klidně i bez škvarků (to je fakt mastný mazec) kroupy a fazole - na celý den rodinka najezená