Děláte si některá lák na zavařování okurek z deka ? Děláte to podle receptu co píší, nebo to máte nějak upravené aby byl lák sladkokyselý ? Zkouším vždy různé recepty, děkuji.
 | Ivana Ch. (ivcacharvatova) ID 92134 (4.8.2017, 16:20) | Ano dělám...používám 1/4hrnek pro lehčí zapamatování,4hrnky vody,1hrnek cukru,1hrnek octa,1deko.....nám takto chutnají 
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
Jana Š. (jovi) ID 59332, mimibazar.cz/jovi (3.8.2017, 8:29) | děláme též okurky z deka, ale ne s tímto obalem, ale takovým tím papírovým původním ( špatně se shání)... z tohoto nám to nechutná. nálev máme 2 litry vody, 450 ml octa, 1 deko, 75 peciček sacharinu a jsou luxusní
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Hana P. (poupe) ID 69630, mimibazar.cz/poupe (2.8.2017, 20:22) | Nálev do okurek dělám z Novy od firmy Benkor. Jsou sladkokyselé, ne tak ostré jako z Deka.
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Zdeňka M. (minie59) ID 51224 (2.8.2017, 14:59) | Už minimálně 40 let takto: Dle návodu na sáčku + 1 čtvrtlitrový hrnek cukru + 30 sacharinu. Vychladit a zavařit 20 minut na 80-90 st. Sklenice musí ale uležet alespoň 2 měsíce. Nekonzumovat dřive.
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Iva Z. (Hrosik4) ID 368452 (2.8.2017, 13:18) | Vaříme z Deka a dáváme 40 dkg cukru a do malých sklenic dáváme 3 sachariny a do velkých 6 sacharinu
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
Jitka V. (mamkajita) ID 286669 (2.8.2017, 7:09) | Dělám mnoho let s touto úpravou na dávku z 1 sáčku: přidat 1 polévkovou lžíci celého černého pepře, 1 polévkovou lžíci nového koření, 4-5 bobkové listy, do každé sklenice na dno kousek kopru (asi 15 cm) a okurky proložit asi 5 kolečky mrkve a 1/4 menší cibule. Na dávku 1 sáčku přidávám 20 dkg cukru. Naši přátelé a známí je mají moc rádi.
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Renáta K. (Kudrnka) ID 440249 (2.8.2017, 6:24) | Zavařují s Dekem už roky jen si chut dělám podle sebe. Tak že dávám míň octa prostě podle Své chuti Pak přidávám do nálevu 5ks bobkový list na pul rozlomín a 5ks nové koření a 10 ks pepře. Hořčič.semín. sul atd. není třeba dávat je už v deku. Ve finále zjístíte že je složení u všech okurek stejné. Moje mamča i tchýně to též přidaj cukr uberou o prostě podle jejích chuti. Deko je nej ale musíte si ho upravit podle sebe nebot podle návodu je dost kyselé. Jen nedávejte cukerin pokat nejste diabetička tak jedině cukr. 
ODPOVĚDĚTnahlásit |
 |  | vlasta R. (odkorek) ID 157102 (2.8.2017, 7:04) |
Reni a kolik tam dáváte cukru?já tam ještě přidávám 25 ks sacharinu ,octu dávám,400 ml a 15 dkg cukru , my máme raději sladší okurky,ale ten sacharin tam je cítit,raději asi přidat cukr ,ale kolik?
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|  |  | Renáta K. (Kudrnka) ID 440249 (2.8.2017, 11:18) |
Vlasti podle chuti at je to sladko-kyselé ne kyselé. Opravdu to nelžíčkují dávám podle chuti i když zavařují papriky přesně nálev jak na okurky a podle a chuti. Sacharin jsem nikdy nedávala jen cukr. Ale moje tchýně (co už není mezi nás ale v nebíčku ) nedávala cukr jen sacharin nebot byla cukrovkářka píchala si inzulín. Popisovala si to: S znamenalo sacharin: C zase s cukrem a svému manželovi zavařovala s cukrem a sobě se sacharinem. Samozřejmě cibule,kopr,mrkev do toho patří. Ale ted jsem četla: Deko a je tam dokonce psané že cukr je možné nahradit sladidlem. Tak že je nesmysl používat dva cukry: přírodní a umělý dohromady. Pokat nemám cukrovku tak jedině používat cukr. Koření povařím v nálevu Deko nedávám zvlášť do sklenic. 
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Martina W. (Marti W.) ID 435400 (1.8.2017, 22:39) | Nedávno jsem nějaká paní vložila recept na pravé Znojemské okurky. Uložila jsme si ho, ale ještě ho nemám vyzkoušený. Jestli by Vás to zajímalo, tak tady je: Znojemské okurky Zdravím, tento recept jsem získala v r. 1963 přímo od paní, která pracovala ve znojemské firmě, používala jsem ho celé roky. Na cca 12 kg okurek 10 litrů zálivu, svařit 70 dkg krystal.cukru, 30 dkg soli, 3 dkg kyseliny citronové, 2 litry octa /8 procent./ Přímo do sklenic pepř celý, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, cibule, křen, kopr.
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Lenka S. (lenunada) ID 469382, mimibazar.cz/lenunada (1.8.2017, 22:33) | jednou jsem zkusila, ale podle návodu na deku byly pro nás okurky příliš kyselé, takové ostré. Vrátila jsem se k našemu letitému ověřenému láku 3 l vody 3/4 l octa 8% 35 cukerinů nebo jiného sladla 400g cukru 1,5 balíčku deka já přidávám, ještě 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a cca 10 celých pepřů
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | ŠTĚPÁNKA Č. (MARGALO) ID 157903, mimibazar.cz/margalo (1.8.2017, 22:29) | Dělám si také svůj.Moje první okurky jsem dělala z Deka a nikdo nejedl. 
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Helena K. (Hella) ID 11178, mimibazar.cz/hella (1.8.2017, 21:54) | Ano, manžel lák dělá dle Deka, jen místo cukru dává umělé sladidlo - na 1 dkg 35 tabletek. Lák je sladkokyselý. Okurky nezavařuje, pouze je zaleje horkým lákem a sklenici víčkem dolů nechá do druhého dne. Tvrdí, že z Deka jsou okurky nejlepší . Před několika dny na grilování je kamarádi manželovi chválili, prý lepší dlouho nejedli.
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
Katka B. (kremilek) ID 2451, mimibazar.cz/katkab (1.8.2017, 21:53) | Lák si dělám sama, z deka jsem zkoušela jednou a okurky se nedali jíst.
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|