Nálev na okurky
Děláte si některá lák na zavařování okurek z deka ? Děláte to podle receptu co píší, nebo to máte nějak upravené aby byl lák sladkokyselý ? Zkouším vždy různé recepty, děkuji.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 12 komentářů
Ivana Ch. (ivcacharvatova) ID 92134 (4.8.2017, 16:20)
Ano dělám...používám 1/4hrnek pro lehčí zapamatování,4hrnky vody,1hrnek cukru,1hrnek octa,1deko.....nám takto chutnají :-) :-)

ODPOVĚDĚT
Jana Š. (jovi) ID 59332, mimibazar.cz/jovi (3.8.2017, 8:29)
děláme též okurky z deka, ale ne s tímto obalem, ale takovým tím papírovým původním ( špatně se shání)... z tohoto nám to nechutná.
nálev máme 2 litry vody, 450 ml octa, 1 deko, 75 peciček sacharinu a jsou luxusní

ODPOVĚDĚT
Jana H. (osky) ID 229205, mimibazar.cz/osky (3.8.2017, 12:20)
Děkuji

ODPOVĚDĚT
Hana P. (poupe) ID 69630, mimibazar.cz/poupe (2.8.2017, 20:22)
Nálev do okurek dělám z Novy od firmy Benkor. Jsou sladkokyselé, ne tak ostré jako z Deka.

ODPOVĚDĚT
Zdeňka M. (minie59) ID 51224 (2.8.2017, 14:59)
Už minimálně 40 let takto: Dle návodu na sáčku + 1 čtvrtlitrový hrnek cukru + 30 sacharinu. Vychladit a zavařit 20 minut na 80-90 st. Sklenice musí ale uležet alespoň 2 měsíce. Nekonzumovat dřive.

ODPOVĚDĚT
Iva Z. (Hrosik4) ID 368452 (2.8.2017, 13:18)
Vaříme z Deka a dáváme 40 dkg cukru a do malých sklenic dáváme 3 sachariny a do velkých 6 sacharinu

ODPOVĚDĚT
Jana H. (osky) ID 229205, mimibazar.cz/osky (3.8.2017, 13:42)
Děkuji

ODPOVĚDĚT
Jitka V. (mamkajita) ID 286669 (2.8.2017, 7:09)
Dělám mnoho let s touto úpravou na dávku z 1 sáčku: přidat 1 polévkovou lžíci celého černého pepře, 1 polévkovou lžíci nového koření, 4-5 bobkové listy, do každé sklenice na dno kousek kopru (asi 15 cm) a okurky proložit asi 5 kolečky mrkve a 1/4 menší cibule. Na dávku 1 sáčku přidávám 20 dkg cukru.
Naši přátelé a známí je mají moc rádi.

ODPOVĚDĚT
Jana H. (osky) ID 229205, mimibazar.cz/osky (2.8.2017, 11:11)
Děkuji

ODPOVĚDĚT
Renáta K. (Kudrnka) ID 440249 (2.8.2017, 6:24)
Zavařují s Dekem už roky jen si chut dělám podle sebe.
Tak že dávám míň octa prostě podle Své chuti
Pak přidávám do nálevu 5ks bobkový list na pul rozlomín a 5ks nové koření a 10 ks pepře.
Hořčič.semín. sul atd. není třeba dávat je už v deku.
Ve finále zjístíte že je složení u všech okurek stejné.
Moje mamča i tchýně to též přidaj cukr uberou o prostě podle jejích chuti.
Deko je nej ale musíte si ho upravit podle sebe
nebot podle návodu je dost kyselé.
Jen nedávejte cukerin pokat nejste diabetička tak jedině cukr. (hello)

ODPOVĚDĚT
Jana H. (osky) ID 229205, mimibazar.cz/osky (2.8.2017, 11:11)
Děkuji

ODPOVĚDĚT
vlasta R. (odkorek) ID 157102 (2.8.2017, 7:04)
Reni a kolik tam dáváte cukru?já tam ještě přidávám 25 ks sacharinu ,octu dávám,400 ml a 15 dkg cukru , my máme raději sladší okurky,ale ten sacharin tam je cítit,raději asi přidat cukr ,ale kolik?

ODPOVĚDĚT
Renáta K. (Kudrnka) ID 440249 (2.8.2017, 11:18)
Vlasti podle chuti at je to sladko-kyselé ne kyselé.
Opravdu to nelžíčkují dávám podle chuti i když zavařují papriky přesně
nálev jak na okurky a podle a chuti.
Sacharin jsem nikdy nedávala jen cukr.
Ale moje tchýně (co už není mezi nás ale v nebíčku ) nedávala cukr jen sacharin nebot byla cukrovkářka píchala si inzulín.
Popisovala si to: S znamenalo sacharin: C zase s cukrem
a svému manželovi zavařovala s cukrem a sobě se sacharinem.
Samozřejmě cibule,kopr,mrkev do toho patří.
Ale ted jsem četla: Deko a je tam dokonce psané že cukr je možné nahradit sladidlem.
Tak že je nesmysl používat dva cukry: přírodní a umělý dohromady.
Pokat nemám cukrovku tak jedině používat cukr.
Koření povařím v nálevu Deko nedávám zvlášť do sklenic. (L)

ODPOVĚDĚT
Martina W. (Marti W.) ID 435400 (1.8.2017, 22:39)
Nedávno jsem nějaká paní vložila recept na pravé Znojemské okurky. Uložila jsme si ho, ale ještě ho nemám vyzkoušený. Jestli by Vás to zajímalo, tak tady je:

Znojemské okurky

Zdravím, tento recept jsem získala v r. 1963 přímo od paní, která pracovala ve znojemské firmě, používala jsem ho celé roky.
Na cca 12 kg okurek 10 litrů zálivu, svařit 70 dkg krystal.cukru, 30 dkg soli, 3 dkg kyseliny citronové, 2 litry octa /8 procent./ Přímo do sklenic pepř celý, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, cibule, křen, kopr.

ODPOVĚDĚT
Jana H. (osky) ID 229205, mimibazar.cz/osky (1.8.2017, 23:28)
Děkuji

ODPOVĚDĚT
Lenka S. (lenunada) ID 469382, mimibazar.cz/lenunada (1.8.2017, 22:33)
jednou jsem zkusila, ale podle návodu na deku byly pro nás okurky příliš kyselé, takové ostré.

Vrátila jsem se k našemu letitému ověřenému láku

3 l vody
3/4 l octa 8%
35 cukerinů nebo jiného sladla
400g cukru
1,5 balíčku deka

já přidávám, ještě 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a cca 10 celých pepřů

ODPOVĚDĚT
Jana H. (osky) ID 229205, mimibazar.cz/osky (1.8.2017, 23:26)
Děkuji

ODPOVĚDĚT
ŠTĚPÁNKA Č. (MARGALO) ID 157903, mimibazar.cz/margalo (1.8.2017, 22:29)
Dělám si také svůj.Moje první okurky jsem dělala z Deka a nikdo nejedl. :´( :´(

ODPOVĚDĚT
Jana H. (osky) ID 229205, mimibazar.cz/osky (1.8.2017, 23:27)
Děkuji

ODPOVĚDĚT
Helena K. (Hella) ID 11178, mimibazar.cz/hella (1.8.2017, 21:54)
Ano, manžel lák dělá dle Deka, jen místo cukru dává umělé sladidlo - na 1 dkg 35 tabletek. Lák je sladkokyselý.
Okurky nezavařuje, pouze je zaleje horkým lákem a sklenici víčkem dolů nechá do druhého dne.
Tvrdí, že z Deka jsou okurky nejlepší (F).
Před několika dny na grilování je kamarádi manželovi chválili, prý lepší dlouho nejedli.

ODPOVĚDĚT
Jana H. (osky) ID 229205, mimibazar.cz/osky (1.8.2017, 23:26)
Děkuji

ODPOVĚDĚT
Katka B. (kremilek) ID 2451, mimibazar.cz/katkab (1.8.2017, 21:53)
Lák si dělám sama, z deka jsem zkoušela jednou a okurky se nedali jíst.

ODPOVĚDĚT
Jana H. (osky) ID 229205, mimibazar.cz/osky (1.8.2017, 23:27)
Děkuji

ODPOVĚDĚT