Byl někdo ve stejné situaci? Konec rodičovské a ŽL
Neřešil někdo náhodou stejnou situaci? Při rodičovské jsem si zařídila ŽL a vyráběla věci pro radost, nebylo to na velké uživení, ale o věci bylo zájem. Teď mi končí rodičovská, tudíž jsem povinna platit min, zálohy pojištění.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 4 komentáře
Lenka Š. (LeenaS) ID 146505 (12.10.2017, 16:35)
Živnost bych přerušila a nahlásila se na úřad práce jako nezaměstnaná. Pokud to neuděláte a budete bez zaměstnání a podnikání, tak si budete muset platit zdravotní pojištění. Sociální nemusíte.Jako nezaměstnaná budete mít vše zaplacené, než si najdete zaměstnání.
V případě, že budete chtít podnikat dále, tak se z živnosti stane automaticky hlavní činnost a máte povinnost platit zdravotní pojištění a sociální se spočítá až po přiznání k dani z příjmů - budete muset doplatit vše zpětně pokud nevyděláte víc, tak minimální pojistné (je tedy lepší platit zálohy).

ODPOVĚDĚT
Romana Z. (zonoro) ID 244070 (11.10.2017, 21:45)
Živnost přerušte, než si najdete práci, pak zase živnost ale jako vedlejší činnost.
Neřešte to jinak, zbytečnost (F).

ODPOVĚDĚT
Dobromila B. (Dobra) ID 49652 (11.10.2017, 21:17)
Pokud jste podnikala při rodičáku, tak jste podnikání měla na vedlejší činnost, tudíž jste neplatila záloha na zdravotním a sociálním pojištění. Pokud Vám skončí rodičák přechází automaticky podnikání z vedlejší činnost na hlavní činnost.

ODPOVĚDĚT
Petra F. (ostruzinka) ID 26525, mimibazar.cz/ostruzinka (11.10.2017, 14:46)
Při povinnosti platit pojištění bych vydělávala víceméně jenom na to a výdělek by byl téměř nulový. Neřešila tu některá maminka stejnou situaci? Jak jste se rozhodla? Co dál? Klidně do zpráv. Děkuji.

ODPOVĚDĚT
Martina K. (ošla) ID 159697, mimibazar.cz/osla (11.10.2017, 15:58)
Nastoupila jsem do zaměstnání, takže jsem pokračovala naprosto stejně - pojištěí platila pouze z toho, co jsem vydělala. Nic se pro mě nezměnilo (F)

ODPOVĚDĚT
Petra F. (ostruzinka) ID 26525, mimibazar.cz/ostruzinka (11.10.2017, 16:05)
Děkuji moc. Já právě zatím práci nemám... Takže to máte opět jako vedlejší činnost při HPP? A pojištění platíte každý měsíc z pracovního poměru a pak při daních Vám vypočtou, kolik máte zaplatit odvody z té vedlejší činnosti?

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (11.10.2017, 16:09)
Při práci platíte zálohy na pojistné stejně jako při rodičáku, jediná změna je, že můžete odložit platby zdravotního na konec roku.

Já jsem teď mezi rodičáky asi 3/4 roku musela podnikat na hlavní, aspoň jsem měla péči o dítě, takže jsem ušetřila na zdravotním, ale ty dva tisíce na socko byly nepříjemné, na ně si nevydělám ani náhodou. Naštěstí se narodila malá a už to mám zas na čtyři roky bez starostí. A vzhledem k tomu, že muž chce i čtvrté dítko, asi to tak budu moct ještě nějaký ten rok pumprdlíkovat :o)

ODPOVĚDĚT
Petra F. (ostruzinka) ID 26525, mimibazar.cz/ostruzinka (11.10.2017, 16:35)
Hani, při rodičáku jsem ale žádné zálohy neplatila, tak tomu teď nerozumím.
Nad tou péči o děti jsem také přemýšlela, při té se dá podnikat jako OSVČ? Takže bych mohla být doma jako pečující matka, pracovat jako OSVČ a platit si tedy jen to sociální?
Já bych to hrozně ráda dělala dál, třeba by to časem šlo, ale teď bych fakt vydělávala jen na to pojištění, a to můžu být rovnou doma jako matka pečující o děti a nic nevyrábět. Manželovi se to zdá dost kontraproduktivní a pochopila jsem, že má v tomto pravdu.
Mám vystudovaný dost specifický obor, bydlíme na malém městě a manžel je často služebně různě po světě, babičky nejsou, takže do práce bych mohla na zkrácený úvazek, abychom to zvládli s vyzvedáváním dětí a to je pekelná kombinace, najít si něco, kam bych mohla hned nastoupit...

Kdybych mohla být doma jako matka pečující o děti a pracovat přitom jako OSVČ a platit si jen soci

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (11.10.2017, 19:04)
tak byste při zaměstnání a podnikání dál žádné zálohy neplatila

Ano, je možné zkombinovat péči o dítě a podnikání - zdr. byste měla vypočítávané stejně jako teď, takže jestli neplatíte zálohy, neplatila byste dál. A na soc byste platila ty 2 000 měsíčně. Uvažte, jestli vám aspoň něco zbyde. Ono to může být zajímavé i v případě, že nevyděláte po zaplacení soc. prakticky nic, ale aspoň vás to nějak zaměstnavá - pro někoho je tohle důležité. Ale prodělávat by bylo blbé, to se na to raději vykašlat.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno