Hra na hudební nástroj, dítě 5 let
Chtěla bych, aby začla dcera hrát na hudební nástroj. Nevím s kterým začít jestli klavír nebo flétna? Dcera má 5 let. Prosím o vaše názory
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 13 komentářů
Xenie K. (Dannylla) ID 25364 (28.6.2018, 14:15)
U nás začínají některé děti hrát uz od školky. Někdo na flétnu, někdo na kytaru. Starší dcera chtěla začít také kytarou, ale bylo ten rok plno a dostala se k cellu. Ke kytaře se chce časem vrátit, ale teď zvažuje, ze by k cellu přibrala klavír. Mladší čerstvý prvnak zacla fletnou, její spolužáci mají i kytaru nebo cello. Noty se děti pomalu učí hravou formou jako celý knedlík má čtyři pecky, půl knedliku s nožem dvě pecky a tmavá noticka je jen jedna pecka/doba. Noty na stupnici se učí zlehka po jedné a pojmenovali si je cecilka, davidek, emilek, gustik.......na flétnu se dcera učila hned první hodiny, a když něco nešlo, trenovalo se déle. V pololetí byvaji první vystoupení a děti zvladnou bez problémů uz i písničky přehrát.

ODPOVĚDĚT
Michaela P. (Jezecek2007) ID 194019 (27.6.2018, 11:56)
Obě dcery začaly chodit do ZUŠ až od druhé třídy,jsem za to ráda, v 1.tř. toho na děti je moc. Poslední třídu školky a první třídu měly kroužek kytary ve škole,učení nenásilnou formou,všechny děti to moc bavilo,přičichly k hudbě,ale nikdo je nenutil. Dcery pak samy přišly s tím, že se chtějí hudbě věnovat více,ať je přihlásím do ZUŠky.Myslela jsem, že budou hrát na flétnu,ale jedna si prosadila klavír, druhá housle. Nevím, kde k tomu vzaly vlohy,jsme nehudební rodina. Ale baví je to a jde jim to.Myslím i proto, že se k hudbě dostaly postupně a chtěly to samy. (F)

ODPOVĚDĚT
Hana O. (hadeva) ID 357276, mimibazar.cz/hadeva (27.6.2018, 9:12)
Poptejte se v ZUŠce.U nás je třeba minizuška a tam si malé děti zkoušejí po měsíci různé nástroje (u nás třeba k tomu i taneční nebo výtvarný obor) a podle toho se pak rohodnou, co by je bavilo.Je to i pro malé prcky. Pokud to nemáte, stejně bych se spíše poptala tam,dcerka by si to tam třeba vyzkoušela nebo podívala a rozhodla by se sama.

ODPOVĚDĚT
Dáda M. (myyš) ID 531147 (27.6.2018, 6:46)
Určitě flétnička, naučí se noty a číst vůbec nepotřebuje. (Y)

ODPOVĚDĚT
Romana Z. (zonoro) ID 244070 (27.6.2018, 6:10)
Dcera začla chodit v první třídě (taky neuměla číst psát a byla ve skupině s většima dětma, protože měla odklad..tudíž samí druháci.., prý je to podle roku narození né podle věku), napřed jsem za to byla taky naštvaná...ale během roku se to vytříbilo, paní učitelka z nauky ji hodně pomáhala a malá umí to, co já z not neumím ve svých letech ,-)
Ohledně hry na flétnu tam žádný problém nebyl. Má za sebou i dva koncerty a je nadšená.
Rozhodně doporučuji!

ODPOVĚDĚT
Lenka Š. (matthi) ID 119057 (26.6.2018, 22:35)
Syn začal hrát na flétnu v první třídě. Já sama jsem hudebník-klavír flétna , kytara. syn chtěl sám...sám si vybral. vydrželi jsme půl roku, připadalo mi že je toho na něj v 1. třídě moc a kolikrát si nestihl ani pohrát po úkolech... takže skončil.
Dcera na konci 1. třídy projevila přání že by chtěla taky na něco hrát. chtěla klavír, ale doma jej nemáme, tak že flétnu... přišli jsme na zápis a pdcházeli jsme s tím že se jí splnil její tajný sen, nechala se zapsat na HOUSLE :-)) nikdy bych nečekala že z mých dětí na ně některé hrát. Hraje druhým rokem, loni dostala ocenění Skokan roku :-)) prostě jí to jde, chápe to ráda se zavře v pokoji a hraje... dnes už zvládně přehrát sama bez vysvětlování jednodušší písně ve zpěvníku, hrála už i v malém muzikále... prostě se v nich našla... asi bych si s dcerkou popovídala co by ji bavilo a jestli by ji to vůbec bavilo, někdy se děti než jsou ve škole &#

ODPOVĚDĚT
Veronika Ř. (Veronika812) ID 330671 (26.6.2018, 21:31)
Já dala syna do hudebky od 1.třídy (6 let) a stejnou chybu už bych nidky neudělala. Nenapadlo mě, jaký bude problém v tom, že neumí ani číst, natož pak hrát podle not, které vlastně nepřečte. Doporučuji počkat do 2.třídy, kdy už mají za sebou abecedu, zpětně jsem o tom mluvila s učitelem a stejnou chybu prý dělá spousta rodičů...

ODPOVĚDĚT
Ilona Č. (asadka) ID 86656 (27.6.2018, 19:01)
Mám přesně ten názor, co holky níže. Hrát se naučí i školkové děti, které neovládají noty. Není to o notách, ale o systému výuky a DOBRÉM vyučujícím. Začít s hudbou se dá skutečně kdykoliv a taky kdykoliv s ní praštit. Podle mě však mají malé děti větší šanci se s hudbou "sžít". Krizovky však děti mají (nejen v hudbě, ale i sportu apod...) jde o to je správně motivovat. Jsou ZUŠ, kde skutečně "nezáživně vyučují" a jiné, kde se snaží a už od počátku mají děti vystoupení,byť umí zahrát jen dětskou říkanku (clamp). Mě dcera zrovna loni na své 18.tiny poděkovala, že je ráda, že jsem jí splnila její dětský sen a v krizovkách jí podržela. Hudbou se asi nikdy živit nebude, ale dalo jí to jiný svět . Věřím tomu, že stejně jak teď pravidelně hraje v Komor. i Symfon. orchestru, tak se tomu bude věnovat i v budoucnu...a bude jí to dělat šťastnou ....a o tom to je (L)

ODPOVĚDĚT
Anna L. (Lanna1) ID 177468 (27.6.2018, 20:53)
Náš pan učitel na housle vždycky říkal, že hudba zušlechťuje duši ,-) a něco na tom opravdu bude (F)

ODPOVĚDĚT
Anna L. (Lanna1) ID 177468 (27.6.2018, 7:04)
*-) no vzhledem tomu, že běžně chodí na nástroj a na nauky děti, které ještě chodí i do školky nebo první třídy a nástroj normálně zvládají i bez čtení, je divné, že zrovna učitel vám tohle řekl. Moje čtyři děti takhle, taky normálně chodily a v první třídě normálně hrály a bez nutnosti čtení. Zrovna dnes si jde dcera, která je v první tířdě do hudebky pro vysvědčení a noty a hraní na housle, což není uzrovna jednoduchý nástroj zvládla naprosto bezproblému i bez čtení.

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (26.6.2018, 22:55)
To vám vážně říkal učitel z hudebky? Naučení not s abecedou a čtením nijak zvlášť nesouvisí, naučí se to běžně i školkové děti, které neumí číst ještě pár let - zkušenost má vlastní i mých 3 dětí (a mnoha dětí v okolí, které taky hrají od útlého věku). Navíc na ZUŠkách jsou nejen hodiny hraní, ale i hudební nauky, kde se děti učí vše potřebné.

ODPOVĚDĚT
Alena K. (YILAN) ID 279703 (26.6.2018, 20:42)
dcera zacinala ve skolce na fletnu, dle ucitelky sikovna, chapava, rychle se ucila nove veci, ale pred zaverecnym vystoupeni pro rodice doslo na slzy a priznani, ze hraje jen kvuli tomu, ze to chci ja :-( Nasledne fletna letela pod radiator, noty pocmarala a byl konec s hranim +o( Takze asi tolik o tom, co jsem chtela a prala si ja a co je realita

ODPOVĚDĚT
Ilona Č. (asadka) ID 86656 (26.6.2018, 16:32)
Teď se dělají talentovky do ZUŠ. Co si pamatuji, tak nejdřív je 0. ročník - přípravka. Během 1. pololetí děti "protáhnou" ZUŠ, naučí je rozpoznat nástroje, zjistí který by byl vhodný atd...ve 2.pololetí už začínají hrát (H). Klidně ať začne flétnou, ta je podle mě jednoduchá (budete muset doma cvičit a podržet jí v krizovkách....). Potom, až bude mít větší rozhled a chytne jí to, může přejít na jiný nástroj, ale v ZUŠ vesměs poradí. Mě dcera přemlouvala od 4 let na housle (měla vzor mimo rodinu, v naší rodině nikdo nehraje) Hodně dětí s tím bohužel při první krizovce praští. Dcera vydržela a my s ní, teď měla absolvák 2.stupeň z houslí (je to tuším 10 let?) a příští rok má violoncello ( Vcello chtěla při větší krizovce, okolo 10-12 let, zkusit...s tím, že se během roku rozhodne, který nástroj dál...a nakonec se nechtěla vzdát obou +o( )

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (26.6.2018, 16:28)
Jako první bych se ptala dcerky, na co by ráda hrála - je to hlavně o ní, a pokud se jí nástroj nebude líbit, nebude jí to bavit a bude to o ničem.
Dál byste měli zvážit i své možnosti - pořizovací cena uvedených nástrojů je hodně odlišná, taky jsou různé třeba nároky na prostor, na převážení....
Za mých mladých let na flétnu povinně začínali všichni a teprve po roce, dvou, se přecházelo na jiný nástroj. Dnes už to ale myslím většinou není podmínkou - moje dcera začínala rovnou na klavír, bylo jí taky 5 let.
V každém případě ale když se bude u učitele hrát na klavír, tak na flétnu se doma klidně naučí sama - opačně to moc nepůjde.

ODPOVĚDĚT
Katka B. (kremilek) ID 2451, mimibazar.cz/katkab (26.6.2018, 16:16)
Taky bych rozhodně začala s flétnou - i kvůli dýchání i kvůli tomu, že je to lehčí, navíc na klavír bude mít zatím moc malé ruce.

ODPOVĚDĚT
Petra C. (crhakp) ID 22564, mimibazar.cz/crhakp (26.6.2018, 14:54)
některé děti neumějí a nechtějí "foukat" a neumí správně dýchat,takže flétnu nee.
Záleží taky co si můžete dovolit, cena velmi rozdílná jestli pořizujete flétnu za 300, nebo piano za 5tis. Taky některým dětem vadí,že si nemůžou nástroj vzít a ukázat jak hrají třeba u babičky nebo venku...takže flétnu sbalíte, klavír nee....

ODPOVĚDĚT
Monika K. (kamona) ID 89372 (26.6.2018, 14:51)
Nejlépe zajít do ZUŠ a vyzkoušet nástroje a poptat se. Uvidíte co dceru chytne. Pokud má ale třeba dýchací problémy - časté záněty průdušek a podobně tak vřele doporučuji dechové nástroje. Od doby co syn hraje původně na flétnu a teď na klarinet tak je bez zdravotních problémů.

ODPOVĚDĚT