Kdo může učit na ZŠ?
Může na druhém stupni ZŠ učit člověk jen s maturitou? Bez vysoké a bez pedagogického vzdělání? Myslím odborné předměty jako fyziku nebo informatiku. Jedná se o člověka s vystudovanou technickou průmyslovkou a mnohaletou praxí. dále koment.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 7 komentářů
Hana K. (kiliha) ID 111622 (upraveno 14.8.2018, 18:39)
Může. Stačí, pokud udělá přijímačky na VŠ a začne studovat, nebo na výjimku, a ředitel musí obhájit, že jinou možnost neměl, protože kvalifikovaného pedagoga nesehnal.

ODPOVĚDĚT
Bartoníčková E. (Surfi) ID 429192 (14.8.2018, 14:50)
To, že stačí začít studovat, už dávno neplatí.
Na druhou stranu, pokud ředitel prokáže, že nesehnal nikoho kvalifikovaného, může učit třeba kominík (trošku nadsázka, ale ne zas tak příliš).

ODPOVĚDĚT
Hana K. (kiliha) ID 111622 (14.8.2018, 16:26)
Nevím, jak to víte, že to dávno nestačí. U nás ve sboru máme minimálně 8 takových kantorů a ČŠI na to nic neřekla. Co má dělat ředitel, když učitelé nejsou. A rozhodně nejsme jediná taková škola v republice.

ODPOVĚDĚT
Katka B. (kremilek) ID 2451, mimibazar.cz/katkab (14.8.2018, 19:48)
Paní Bartoníčková má opravdu pravdu, začít studovat nestačí, asi nemáte ucelené informace od ředitele a Čši určitě výhradu měla, jen si to Váš pan ředitel nějak obhájil a vy to prostě nevíte. Rozhodně kdyby ve škole zažádal učitel s hotovým vzděláním, tak ho musí ředitel upřednostnit před nehotovým a měl by prostě smolíka.

ODPOVĚDĚT
Libuše H. (libusHlad) ID 350942 (14.8.2018, 14:44)
Syna taky před pár lety učil na informatiku, učitel, který neměl vysokou. Ale právě nevím jestli je to možné i dnes nebo to šlo jen v minulosti? A taky samozřejmě nevím jestli v té době nezačal studovat. Byl mladý a dnes už na škole není.

ODPOVĚDĚT
Libuše H. (libusHlad) ID 350942 (14.8.2018, 10:59)
Nepiště mi sem, že učitel by měl být aprobovaný atd. To je samozřejmě ideální stav na každý předmět učitel s patřičnou aprobací. Ale na spoustě zvláště vesnických škol, když nemají aprobovaného učitele tak učí i neaprobovaný. A dle mě je zase třeba lepší, když fyziku, chemii, informatiku, jazyky učí raději člověk, který rozumí tomu oboru, i když není třeba vystudovaný učitel. Než když bude třeba fyziku učit někdo s vystudovanou pedagogikou, ale třeba čeština/dějepis. Že se látku učí hodinu před žáky. Může mi sem napsat někdo ze školství, kdo to opravdu ví? Ne dohady?

ODPOVĚDĚT
Bartoníčková E. (Surfi) ID 429192 (14.8.2018, 14:55)
Základní kvalifikací je VŠ pedagogického zaměření nebo VŠ a pedagogická způsobilost. Učitelé nejsou, takže pokud ředitel nikoho nesežene (což musí prokázat), může vzít i někoho s maturitou. Pokud tedy shání někoho na fyziku a přihlásí se mu vystudovaný pedagog (VŠ) s aprobací např. čeština/dějepis a absolvent technicky zaměřené SŠ, musí dát přednost vysokoškolákovi.

ODPOVĚDĚT
Libuše H. (libusHlad) ID 350942 (14.8.2018, 15:02)
To myslíte vážně? Přednost by v tomto případě dostal učitel čeština/dějepis i když vůbec třeba nebude tu matiku/fyziku umět před středoškolákem z techniky, který to určitě umí líp? A co v jiném případě, že by tedy přijal toho středoškoláka, ten by tam třeba rok učil a pak by se mu přihlásil nějaký vysokoškolák byť s jinou aprobací. Tak to pak musí toho středoškoláka vyhodit? Nebo když už tam učí, tak si ho může nechat?

ODPOVĚDĚT
Vendula D. (Suell) ID 106985 (14.8.2018, 17:58)
Ano, je to přesně tak. Na aprobace se už dávno nehraje! Učitel je kvalifikovaný na 1. nebo 2. stupeň, nikoli na předměty (mluvíme o základní škole). Tak je to definované v Zákonu o pedagogických pracovnících. A pokud si vedení školy obhájí toto "(7) Právnická osoba vykonávající činnost školy nebo školského zařízení může zajišťovat výchovu a vzdělávání po nezbytnou dobu a v nezbytném rozsahu pedagogickým pracovníkem, který nesplňuje předpoklad odborné kvalifikace, pokud prokazatelně nemůže tyto činnosti zajistit pedagogickým pracovníkem s odbornou kvalifikací. Tím není dotčena odpovědnost ředitele školy nebo školského zařízení za odbornou a pedagogickou úroveň vzdělávání a školských služeb podle zvláštního právního předpisu." může mu funkci učitele vykonávat třeba právě výše zmíněný kominík. Pokud to neobhájí, musí přijmout na výuku fyziky třeba člověka, který vystudoval Vý

ODPOVĚDĚT
Vendula D. (Suell) ID 106985 (14.8.2018, 18:00)
Výchovu ke zdraví. Nicméně mnohde ČŠI stačí, že na stránkách školy je zveřejněn inzerát, že hledá zaměstnance..., tím vlastně dá najevo, že využívá zmíněné výjimky. Smutné, ale pravdivé.

ODPOVĚDĚT