Háčkovaná hvězdička



Mé návody, prosím, neuveřejňujte jinde, děkuji.

Narazila jsem na obrázek jednoduché a přitom hezké hvězdičky - chtěla jsem si ji zkusit, a protože je sice jednoduchá, ale vím, že spousta začínajících háčkařek jen podle obrázku háčkovat neumí, zkusila jsem dát do kupy návod a podělit se tak s Vámi.
Háčkovala jsem první hvězdičku, z celkem silné vlny a je tak velká - možností využití je ale spousta, můžete ji udělat větší a použít třeba jako vánoční podložku pod hrnečky, nebo z tenké příze a naškrobit, a poté použít jako ozdobu, třeba na stromek, nebo lze obháčkováním spojit dvě hvězdičky k sobě, vycpat je a udělat z nich tak krásné 3D buclaté hvězdičky. Také mě napadlo, že by se dala udělat hvězdičky z tenké příze větší a naškrobit ji přes misku - třeba na vánoční bonbónky…jak říkám, možností je fůra.
Pokusila jsem se o fotopostup - na fotkách jsem vyznačila téměř všechny řady.



Zpočátku budeme háčkovat v kruhových řadách, cípky potom pojedeme každý zvlášť. Začneme pružným kroužkem (nebo 6RO spojenými pevným okem do kroužku) a do něj uděláme vždycky 3DS a 1RO - celkem 5x (resp. podle toho, kolikacípou hvězdičku chcete mít - chcete-li šesticípou, udělejte skupinek 6, apod.). Spojíme pevným okem.


Ve druhé řadě, a vlastně zatím v každé další, rozháčkujeme vždy první a poslední sloupek ve skupince. Ve skupinkách nám vznikne vždycky 5DS.


Opakujeme 2. řadu - ve skupinkách nám vznikne vždycky 7DS.


Opět opakujeme 2. řadu, nyní nám ve skupinkách vznikne 9DS - takto můžete v podstatě pokračovat dál, podle toho, jak chcete mít hvězdičku velkou, musíte vyzkoušet. Já už tady přidávání končila.


Začneme háčkovat první cípek - teď už nepojedeme v kruhových, ale v rovných řadách, každý cípek zvlášť, nezapomínejte proto vždy na konci řady na 2-3RO na otočení. Cípky háčkujeme tím způsobem, že v každé řadě sháčkujeme první dva a poslední dva DS.


V poslední řadě cípku potom sháčkujeme všechny 3 zbývající DS najednou a ukončíme.


Takto uháčkujeme postupně všechny cípky.


Nakonec celou hvězdičku obháčkujeme krátkými sloupky. Pokud chcete obháčkovat jinou barvou, než je ta základní, doporučuji obháčkovat dvěma řadami - první řadu základní barvou a až druhou tou jinou barvou, ta první základní nám totiž udělá jakoby základ sloupků, kam budeme píchat KS jinou barvou a linka tak bude pěkně rovná. Máme hotovo, těším se na Vaše hvězdičky :-)