Pletené bolerko-vesta :-)



Milé pletařky na přání vkládám návod na bolerko, nebo vestu, podle toho jak vysoké si to upletete.

Použila jsem přízi koupenou v Kik klubko 50g - 195m, spotřeba 2 klubíčka na velikost 11let, šířka zad je 37cm a výška zad 38cm. Plete se pouze střídavě hladce a obratce.

Nejdříve jsem si upletla zadní díl, který je po obvodu pletený z obou stran (rub i líc) hladce a uprostřed je pletený líc hladce a rub obratce. Tím se vytvoří jakoby okýnko :-)) Já si lemy udělala z 8 oček. Pak jsem si u potřebné výšky rozdělila záda, tak abych mohla plést přední díly a středová očka jsem uzavřela. Levou půlku jsem si dala na pomocnou jehlici a pletla dál pravou část bolerka.

Upletla jsem si pár řad stejným způsobem jako záda, takže kraje po 8 očkách hladce (líc i rub) a střed - líc hladce a rub obratce. Jakmile máte potřebný pásek, tak se pletou zkrácené řady.
Pravá přední půlka se pletou zkrácené řady z rubové strany a levá přední půlka se pletou zkrácené řady z lícové strany.Já jsem krátila i takové ty vroubkované proužky. Popíšu vám jak jsem krátila já. Celkem na každém předním díle mám 32 oček+2krajová, z toho 8 lem, 16 vzorek, 8 lem, ale u vaších bolerek to bude jiné, podle počtu oček, to si musíte spočítat sami :-))

Začneme první vroubkovaný proužek, který se plete z obou stran hladce.
První řada je celá hladce, rub 8+16 oček hladce, posledních 8 oček se NEPLETE!! Práci otočíme, přízi si dáme před jehlici a nabereme společně s 1 očkem (neplete se), pořádně utáhneme, aby nevznikla díra a pleteme dále hladce. Otočíme a zase pleteme hladce až do konce řady i včetně nabraného očka. Toto opakujete v každé rubové řadě podle toho jak chcete mít široký proužek, já zkracovala 2x. Stejným způsobem se krátí všechyn řady, hlavně nezapomeňte, že levá půlka se zkracuje na lícové straně

Odkaz na video jak na zkrácené řady http://www.youtube.com/watch?v=P6n561SMZXQ&list=FLI56eNijns60NTMcAG1EUPw&index=2&feature=plpp_video



Ukázka zadního dílu


Ukázka jak nabrat první očko včetně příze u zkracování řad. Očko se pouze přesune na druhou jehlici, NEPLETE SE!!!


Spletení očka včetně příze


Zde se opět plete líc hladce a rub obratce. Opět krátíme řady z rubové strany na pravé půlce a u mých 16 oček jsem krátila 4x.U levé půlky se krátí z lícové řady!!!


INSPIRACE


INSPIRACE