Háčkovaný adventní věnec



Minulý týden jsem byla navštívit babičku a tohle mi ukázala. Byla jsem naprosto nadšená a tak mi dala návod a i já se s vámi o něj podělím. Není to tedy na žádné velké svícení, je spíš dekorativní, ale mě se moc líbí. Třeba někomu přijde vhod. Háčkovala jsem to z příze Kordonet a fialová je perlovka.



Nejdříve si uháčkujeme jeden svícínek. To je 54 ŘO spojených PO. Pak 3 řady KS. Ve 4. řadě ubereme na 2 ŘO na začátku řady +47 KS. 5. řada = za přední nitky háčkujeme 4 ŘO (náhrada DDS´2x nahazovaný dlouhý sloupek)+3 DDS, 6 ŘO, znovu 4 DDS, 6 ŘO,...6. řada. Obháčkujeme KS.


Nakonec vezmeme fialovou a obháčkujeme KS, v obloučku uprostřed (nad ŘO) uděláme očko ze 4 ŘO. Takto máme hotový svícínek. Máme-li již druhý, sháčkováváme je dohromady tak, že uděláme 2 ŘO, KS spojíme a znovu 2 ŘO a pokračujeme v KS.


Máme-li již spojené 4 svícínky, můžeme udělat prostředek. Vypadá složitě, ale není to tak zlé. 7 Řo. spojíme PO, vháčkujeme 16 KS a ukončíme PO. Pak je řada obloučků. 3 ŘO a přes 1 KS, 3 ŘO a přes 1 KS,... tak máme 8 obloučků. V další řadě do obloučků háčkujeme lístky - KS, DS, DDS, DS, KS. Pak jsem si otočila práci a pod KS mezi obloučky, jsem znovu udělala stejným způsobem obloučky, ale ze 4 ŘO. Po ukončení obloučků jsem si udělala 1 ŘO, aby se mi to lépe otáčelo a znovu dělala řadu lístečků, ale větších - KS, DS, DDS, DDDS, DDS, DS, KS. Znovu otočit, udělat řadu obloučků stejným zplsobem, otočit zpět a poslední řadu lístečků. - KS, DS, DDS, DDDS, 2 ŘO, KS přichytit svícínek za očko, 2 ŘO, KS do DDDS, DDS, DS, KS. Tak uděláme celou řadu. Každý svícínek přichytíme ve 2 bodech, ale to už je pěkně vidět na celém věnci.


Tady ještě ukázka připojení středu ke svícínku. Nakonec jen připomínám, při škrobení nezapomeňte sušit i s čajovými svíčkami, aby pěkně držely tvar a šly pohodlně vyměnit.


Ještě pro inspiraci, jiný vzorek od babičky na svícínek. Také moc krásný a ne nijak složitý.