při dětském průjmu

Diety při dětském průjmu



POTRAVINY ZAKÁZANÉ
Mléko, tuky, cukr ve větším množství, tučné potraviny a pokrmy, tučné krémy, šlehačka, mléčné výrobky kromě tvrdého nízkotučného sýra v malém množství, uzeniny, konzervované potraviny a pokrmy kromě dětských přesnídávek, tučné maso, husa, kachna, zvěřina, nakládaná masa, nakládaná zelenina, tučné a uzené ryby, sardinky, kaviár, očka, zelenina a ovoce, luštěniny, tmavé pečivo, mák, ořechy, koření (pepř, pálivá paprika), masox, maggi, sójová omáčka, nápoje sycené oxidem uhličitým (C02), smažené pokrmy, kynuté, lístkové a linecké těsto, bonbony, cukrovinky, čokoláda.

PŘI STABILIZACI POTÍŽÍ LZE PŘIDAT:
sýry - nízkotučné, ryby, drůbež - kuře, krůta, maso - telecí, libové drůbeží, zelenina - mrkev, brokolice, ovoce - banán, broskvový a meruňkový kompot, piškotové těsto

POTRAVINY DOPORUČENÉ POZDĚJI:
tuky - v malém množství olej, máslo, margaríny
mléko a mléčné výrobky - všechny druhy kromě tučných a pikantních
maso - z mladších zvířat, libové
ryby - sladkovodní i mořské s nízkým obsahem tuku
uzeniny - drůbeží šunka, vepřová šunka v malém množství
zelenina - mladá, nenadýmavé druhy (mrazená, sterilovaná, sušená)
ovoce - zralá jablka, třešně, višně, broskve, meruňky, banány, kiwi, meloun
koření - bobkový list, kopr, majoránka, sladká červená paprika

V následujícím článku naleznete seznam receptů od polévek, přes hlavní jídla až po moučníky, vhodné k vaření při daném onemocnění.
Množství surovin je vždy počítáno na 4 porce.






Dietní polévky při dětském průjmu



RÝŽOVÁ S MRKVÍ

Suroviny:
20 g rýže, 40 g mrkve, sůl

Postup přípravy:
Spařenou rýži propláchneme a dáme vařit do osolené vody. Po chvíli přidáme očištěnou a na nudličky nastrouhanou mrkev. Ponecháme na plotně, dokud se rýže mírně nerozvaří. V počátečním období onemocnění je vhodné polévku před podáváním rozmixovat.


BRAMBOROVÁ POLÉVKA

Suroviny:
80 g brambor, 20 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 10 g hladké mouky, 6 g oleje, sůl, kmín, petrželová nať.

Postup přípravy:
Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, povaříme, přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, sůl a kmín. Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou polévku zahustíme. Do hotového pokrmu přidáme nasekanou petrželovou nať.



Dietní hlavní jídla při dětském průjmu



MASOVÝ PUDINK

Suroviny:
200 g vařeného, nebo dušeného masa (různé druhy), 1 vejce, 1 žemle, 30 g nízkotučného mléka, sůl, petrželová nať, olej a strouhanka na formu.

Postup přípravy:
Vařené (dušené) maso umeleme. Pak utřeme žloutky s solí, přidáme k nim připravené maso, v mléku namočeno žemli a důkladně promísíme. Osolíme a lehce vmícháme sníh z bílku. Formu vymazanou olejem a vysypanou strouhankou naplníme do čtyř pětin masovou hmotou. Přikryjeme alobalem a dáme vařit asi na 15 minut do vodní lázně. Hotový pudink vyklopíme a nakrájíme na porce.


RIZOTO S MASEM A SÝREM

Suroviny:
80 g libového masa (drůbeží, telecí, králičí), 10 g oleje, 120 g rýže, 10 g mrkve, 40 g nízkotučného sýra Eidam, sůl.

Postup přípravy:
Omyté libové maso nakrájíme na malé kousky, které na sucho opečeme. Podlijeme horkou vodou, osolíme, přilijeme olej a dusíme. Když je maso částečně měkké, přidáme spařenou rýži, očištěnou a na nudličky nakrájenou mrkev (nebo hrubě nastrouhanou), doplníme horkou vodu, dosolíme a dusíme až do změknutí. Jednotlivé porce sypeme nastrouhaným sýrem.





Dietní zeleninová jídla při dětském průjmu



BRAMBORY SE SÝREM

Suroviny:
400 g brambor, sůl, 80 g měkkého taveného sýra, petrželová nať

Postup přípravy:
Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit do osolené vody. Měkké scedíme, rozmačkáme, přidáme tavený sýr a dobře rozmícháme. Sypeme nasekanou petrželkou.



SLANÉ ZELENINOVÉ PYRÉ

Suroviny:
100 g mrkve, 100 g kyselejších jablek, sůl

Postup přípravy:
Očištěnou mrkev nakrájíme na malé kostičky, pak podlijeme malým množstvím studené vody, osolíme a necháme dusit. Omytá jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Pokrájíme na dílky, které přidáme k mrkvi a společně udusíme do měkka. Hotový pokrm rozmixujeme.



Dietní sladká jídla při dětském průjmu



BUBLANINA S OVOCEM

Suroviny:
1 vejce, 40 g cukru, 40 g hladké mouky, 20 g hrubé mouky, 40 g oleje, ovoce, 10 g moučkového cukru, olej a mouka na formu.

Postup přípravy:
Žloutek utřeme s cukrem, postupně přidáváme olej a vše vymícháme do pěny. Z bílku ušleháme tuhý sníh, do něhož po menších částech přidáváme obě mouky. Pak opatrně vmícháme do žloutkové pěny. Vzniklé těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe je omytým a okapaným ovocem a upečeme. Bublaninu pocukrujeme a nakrájíme.



OVOCNÉ KNEDLÍKY Z TŘETINOVÉHO TĚSTA

Suroviny:
80 g brambor, 80 g měkkého tvarohu, 80 g hrubé mouky, 1 vejce, 20 g margarínu, 30 g cukru, 10 g hladké mouky, sůl, ovoce.

Postup přípravy:
Vychladlé brambory uvařené ve slupce oloupeme a prolisujeme. Přidáme měkký tvaroh, rozšlehané vejce a vše rozmícháme. Postupně doplňujeme hrubou mouku a slabě osolíme. Těsto dobře vypracujeme. Na válu posypaném hladkou moukou balíme do kousků těsta ovoce a hotové knedlíky uvaříme v osolené vodě.