MUČENKA PĚSTOVÁNÍ



MUČENKA CAERULEA -Passiflora caerulea
Mučenky jsou tropické liány, které u nás můžeme pěstovat v bytech nebo v zimních zahradách. Mučenkám nejlépe vyhovuje těžká, jílovitá zemina namíchaná s dobrým kompostem ze zahrádky. V kupovaných substrátech mučenky dobře rostou, ale málo nakvétají.
Mladé rostliny přesazujte každoročně do květináče vždy o 2-5 cm většího,starší rostliny mají rády těsný květináč. Od jara do podzimu je nutno přihnojovat každých 10-14 dní kombinovaným hnojivem na kvetoucí
rostliny (muškáty). Při nedostatku živin rostliny žloutnou a shazují listy. Mučenky jsou náročné na světlo, proto je dobré je v bytě umístit na světlém místě,nejlépe na okně na jižní straně. Jsou to liánovité rostliny, proto musíme počítat s oporou -nejlépe se vyjímají vyvázané na drátěné kruhové opoře.Pukud máte možnost přezimovat v chladnější místnosti,omezte přes zimu zálivku.Nesmí ale přeschnout ! Jinak spolehlivě přezimuje i bez snížení teploty v paneláku,pokud je to i Váš případ,nepřestává se přihnojováním.
Mučenka Pass. Caerulea - je ozdobná velkým množstvím příjemně vonných modrobílých květů , které mají v průměru 8-10 cm. Listy jsou tmavozelené,pětidílné, hluboce vykrajované. Na jaře je potřeba rostlinu hluboce seříznout (na 5-6 oček), a po přesazení obráží.Kvete jen na mladých výhonech,na starých bezlistých větvičkách už žádné květy nenasadí.
Mučenka Violacea Pass. Violacea - patří k nejkrásnějším mučenkám, vykvete
množstvím růžovofialových překrásných květů. Lze pěstovat i v závěsných květináčích.Dobře snáší slunné místo, v létě například i venku.


Kdyby jste potřebovaly více informací,klidně
napište :-) ! Monika



*Passiflora Lavander Lady Patrick Worley


Pass. Sanguinolenta