Jednoduché háčkované věnečky



Jsou to jen takové malé dekorační věnečky. Nevím, jestli se budou líbit, ale dělala jsem je pro kolegyně do práce a byly hned rozebrané.
Přidala jsem obrázkový návod, jak na obháčkování kolečka, tak snad je to srozumitelné.



jako základ používám většinou plastové kroužky na záclony. Některé větší věnečky mají jako základ dřevěné kroužky a nebo prostě takové, jaké najdete. Před začátkem háčkování si na začátku práce necháme asi 30 cm volné vlny. Totéž uděláme na úplněm konci, zavážeme je k sobě a máme za co věneček pověsit. Pokud se to někomu nebude líbit, jdou konce jednoduše zapošít, ustřihnout a místo nich použít průhledný vlasec, nebo třeba našít špendlík.


při použití středně silné vlny udělám na kroužek tak 40 sloupků, ale je to opravdu závislé na síle vlny i háčku. Po obháčkování celého kroužku spojíme pevným okem


zoubkový okraj dělám tak, že uháčkuji 3 řetízková oka a do prvního z nich uháčkuji KS, vynechám 2-3 KS na kroužku a spojím pevným okem. Normálně se u tohoto vzorku vynechávají 2 KS, ale protože jsou sloupky docela nahuštěné, někdy je potřeba vynechávat 3. To uvidíte na těch zoubkách, aby nebyly moc husté.


krátký sloupek do prvního řet. oka


- pevným okem spojíme s kroužkem


při spojování vynecháváme 2-3 sloupky na základním věnečku


poslední zoubek zase spojíme s prvním pevným okem, konec provlékneme zezadu za nějakou nitku a svážeme s volným koncem na začátku práce. Tím je uzlík pěkně schovaný zezadu věnečku.


Tavnou pistolí jsem na věnečky nalepila malé kytičky, motýlky, mašličky a podobné drobnosti. Na hlavním obrázku už mám věnečky připravené na papírových kartičkách (prořízla jsem dírku, šňůrky protáhla a zezadu přilepila kouskem izolepy)


zkoušela jsem vrstvit kupované kytičky a vypadá to dobře (fotka je už trochu horší, omlouvám se)


na vlně si uděláme očko a necháme přitom konec tak dlouhý, jak budeme potřebovat třeba na zavěšení


očko si protáhneme kroužkem podle obrázku


nabereme vlnu a protáhneme očkem


znovu nabereme vlnu podle obrázku


protáhneme dopředu


shora nabereme a protáhneme oběma očky


a tak pokračujeme dále, zase vpíchneme do kroužku zepředu, zezadu nabereme vlnu a protáhneme dopředu


a opět nabereme shora vlnu a protáhneme oběma očky a tak stále dokola, dokud nemáme kolečko zaplněné


veselé věnečky šikulky Miroslavy G. (Gackulka) ID 185117


moje zimní varianta