Šatičky na menší panenky



Byla jsem požádána o popis na tyto šatičky. Je to už déle, co jsem je dělala, takže jsem vyplodila jen takové jednodušší popisy. Snad to bude stačit. Panenky jsou velké tak 20 cm.

Žluté šatečky a klauna už asi nemám. V každém případě je nemůžu najít, takže je mi líto.

Popisy jsem dala k jednotlivým fotografiím, připadá mi to přehlednější. U všech šatiček jsem na zadní díl vypracovala očka z řet ok a našila knoflíčky.



43 řet. ok a do nich uháčkujeme ve 4 řadách 43 KS. Pak práci rozdělíme a doháčkujeme každou část zvlášť: 8 KS (háčkujeme 7 řad), 6 KS vynechat, 15 KS (háčkujeme 7 řad a na levé straně i pravé straně dílku uháčkujeme ramínko – 7 řad nad 3 KS), 6 KS vynechat a nakonec 8 KS (háčkujeme 7 řad) Ramínka přišijeme na zadní dílky. Obháčkujeme řadou zoubků. Sukýnku začneme háčkovat na spodek tílka a háčkujeme podle popisu. Ukončíme řadou dlouhých sloupků v jiné barvě (pod každý oblouček 3 DS) a řadou zoubků.


43 řet. ok a do nich uháčkujeme ve 4 řadách 43 KS. Pak práci rozdělíme a doháčkujeme každou část zvlášť: 8 KS (háčkujeme 7 řad), 6 KS vynechat, 15 KS (háčkujeme 7 řad a na levé straně i pravé straně dílku uháčkujeme ramínko – 7 řad nad 3 KS), 6 KS vynechat a nakonec 8 KS (háčkujeme 7 řad) Ramínka přišijeme na zadní dílky. Obháčkujeme průramky vždy 2 DS do každé řady tílka. Sukýnka je pletená. Nahodíme 64 ok (do jednoho KS 1 oko, do dalšího 2 oka a tak až do konce). Upleteme 26 řad a pak vypracujeme zoubky ( kr. oko, 2 splést, nahodit a tak až do konce), upleteme další 4 řady a ukončíme, přehneme do rubu a sešijeme.


42 řet. ok a do nich uháčkujeme 7 řad DS. Pak práci rozdělíme: 6 DS (3 řady), pak 5 DS vynechat, 16 DS ( 2 řady a zleva i zprava vypracujeme ramínka – nad krajními 3 DS uháčkujeme 4 řady KS ), opět 5 vynechat a nakonec 6 DS (3 řady). Ramínka přišijeme na zadní dílky a výstřih obháčkujeme 1 řadou bílých KS a jednou řadou červených KS. Vyšijeme knoflíčky. Sukýnku naháčkujeme podle popisu. Tvoří ji dvě řady vějířků. Spodní kanýr je naháčkovaný na první řadě řet ok, druhý kanýr je o dvě řady výš.


panenka je trochu menší, než ostatní 33 řet ok a uháčkujeme 33 KS ve třech řadách. V další řadě uháčkujeme 4 KS, pak 14 řet ok, vynecháne 8 KS, uháčkujeme 9 KS, opět uháčkujeme 14 řet ok, vynecháme 8 KS a uháčkujeme 4 KS. Tím nám vzniknou ramínka. Celou tuto řadu obháčkujeme další barvou KS. Sukýnku háčkujeme podle schématu.


Nohavičku začneme na 25 KS bílou vlnou, spojíme a háčkujeme 5 kruhových řad. Stejně vypracujeme druhou nohavičku a nad oběma společně uháčkujeme ještě 10 kruhových řad. Pak pokračujeme fialovou vlnou jednu řadu KS, v další řadě háčkujeme okýnka - 1 DS, 1 řet. oko přičemž jeden KS předchozí řady vždy vynecháme - až do konce řady. Už neháčkujeme dokola, ale vracíme se tam a zpět. V další řadě vždy DS háčkujem pod řet. oko. Takto háčkujeme 4 řady. Pak rozdělíme: 3 okýnka, 3 vynechat, 9 okýnek, 3 vynechat, 3 okýnka. Každou část háčkujeme do výšky 5 řad. Na ramínkách sháčkujem asi tak přes 2 okýnka. Dole na nohavičkách uděláme řadu zoubků a v pase protáhneme šňůrku.


Kalhotky začneme na 22 řet. ok, spojíme a háčkujeme 9 kruhových řad DS. Stejně vypracujeme druhou nohavičku. Obě spojíme a háčkujeme ještě 6 řad DS. Nakonec uháčkujeme jednu řadu KS, do které vháčkujeme gumičku. Komu to nejde, může ji pak protáhnout. Tílko začneme na 36 řet. ok a háčkujeme 3 řady polosloupků. Pak rozdělíme: 6 polosl. (4 řady), 6 vynechat, 13 polosl. (4 řady a zprava i zleva nad krajními dvěma uháčkujeme 7 řad polosl. na ramínka) , 6 vynechat, 6 polosloupků (4 řady). Ramínka přišijeme na zadní díly a celé obháčkujeme jednou bílou řadou KS. Naháčkujeme kanýrek – do každého oka uháčkujeme 2 2x nahozené DS.


zoubky. Fotopostup je v mých návodech u věnečků. Zhruba je to tak, že uháčkujem 3 řet oka, do prvního vháčkujeme 1 KS, vynecháme 2 oka základní řady a vpíchneme do třetího pevným okem. Atd...